Πανδημία: Γιατί το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά

Η δημιουργία- ρεκόρ νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό και η διάθεσή τους στις χώρες του κόσμου εμπνέει αισιοδοξία για ένα λιγότερο… νοσηρό 2021.
Πανδημία: Γιατί το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν γίνει σε περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια άτομα σε τέσσερις χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Bloomberg. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι η αρχή της μεγαλύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην ιστορία και μία από τις μεγαλύτερες υλικοτεχνικές προκλήσεις.

Τα έθνη έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εμβολίων, δοκιμάζοντάς τα, σε χιλιάδες εθελοντές, αυξάνοντας την παραγωγή και στη συνέχεια φέρνοντάς τα στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ.

Η Βρετανία άνοιξε τον χορό δίνοντας έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ οι οποίες ενέκριναν και εκείνο της Moderna. Η ΕΕ από την πλευρά της, αλλά και η Ελλάδα, θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το τέλος του 2020 υπολογίζεται ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί και μέσα στον επόμενο χρόνο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Προφανώς, αυτές οι δόσεις εμβολίων δεν επαρκούν για τον εμβολιασμό ενός παγκόσμιου πληθυσμού περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όμως είναι η καλύτερη ευκαιρία της ανθρωπότητας να τερματίσει μια μάστιγα που έχει στοιχίσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια ζωές και προκάλεσε παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Και αυτό μας κάνει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Παράλληλα, οι επιστήμονες έχουν ήδη αναπτύξει θεραπείες και κοκτέιλ αντισωμάτων, οι οποίες μειώνουν δραστικά τη θνησιμότητα της νόσου. Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων REGN-CoV2 της φαρμακευτικής Regeneron Pharmaceuticals έλαβε την έγκριση του FDA, του αμερικανικού ΕΟΦ δηλαδή και πρόκειται για τη δεύτερη θεραπεία ενάντια στον κορωνοϊό που εγκρίνεται: Είχε προηγηθεί, στις αρχές Νοεμβρίου, ένα αντίστοιχο κοκτέιλ της φαρμακευτικής εταιρείας Elli Lilly.

Μάλιστα το κοκτέιλ της Regeneron Pharmaceuticals, εταιρείας που ανήκει στον έλληνα ομογενή δρ. Γεώργιο Γιανκόπουλο, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, όπως δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής των ερευνητών της εταιρείας, Χρήστος Κυρατσούς. 

Η κατάσταση λοιπόν μέχρι στιγμής εμπνέει αισιοδοξία για το νέο έτος, όμως δε θα πρέπει να βιαζόμαστε, μιας και το…καλό πράγμα αργεί να γίνει σύμφωνα με τους «μεγάλους» της παγκόσμιας υγείας.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, για παράδειγμα, μοιράστηκε την άποψή του για το πώς θα κυλήσει το σενάριο του κορωνοϊού, τουλάχιστον για την Αμερική, τους προσεχείς μήνες. «Στην καλύτερη περίπτωση, δύο χρόνια από τώρα, θα ήμαστε, σε θέματα υγείας τουλάχιστον, ιδανικά πίσω στο σημείο που βρισκόμασταν στις αρχές του 2020», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Intelligence του περιοδικού New York

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Γκέιτς, το 2022, η ζωή στις πλούσιες χώρες θα μπορούσε να επιστρέψει στην προ-πανδημίας καθημερινότητα.

Τι θα χρειαστεί όμως για να γίνει αυτό; «Αν είμαστε αρκετά τυχεροί και τα εμβόλια δουλέψουν, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν χαμηλό κόστος, ώστε να μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή», σύμφωνα με τον Γκέιτς. Αν τα εμβόλια μπορέσουν να παραχθούν μαζικά για «όλον τον κόσμο», όπως ανέφερε, τότε υπάρχει ελπίδα.

Ο ίδιος πιστεύει πως μέχρι την άνοιξη του 2021 έως και έξι εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαθέσιμα στον γενικό πληθυσμό, άποψη που μοιράστηκε μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Singapore FinTech Festival. Παράλληλα σημείωσε, ότι μένει να γίνει πολλή δουλειά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η διανομή των εμβολίων θα γίνει με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, ενώ όσο υφίσταται η νόσος «ο κίνδυνος επανεμφάνισης και επαναμόλυνσης θα είναι παρών». Σε συνέντευξή του, στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance, όμως, ανέφερε πως ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος καθώς «πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διακινούν επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά εμβόλια».

Σε κάθε περίπτωση, αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον Γκέιτς, κατά τη διάρκεια του 2021 η πανδημία μειώνεται και το 2022 η πανδημία αποτελεί παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δίνει ένα ελαφρώς μικρότερο χρονοδιάγραμμα. «Μέχρι να ξεκινήσει η μαζική διανομή του εμβολίου και να εμβολιαστεί και προστατευτεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, αυτό (το τέλος της πανδημίας) πιθανότατα δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2021», είπε σε συνέντευξή του στο MSNBC

«Αν μιλάμε για επιστροφή σε κάποιο βαθμό κανονικότητας πριν από τον Covid, αυτή θα έρθει από τα μέσα μέχρι το τέλος του 2021», δήλωσε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v