SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

10 ζωάκια υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Δέκα ζώα που ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί εξαιρετικά στη χώρα μας κι είναι χρέος όλων μας να τα προστατέψουμε, πριν εκλείψουν.

10 ζωάκια υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

H Eλλάδα είναι δίχως άλλο μια πανέμορφη χώρα. Όσες φορές το ξεχνάμε, άλλες τόσες οι γωνιές και το φυσικό της τοπίο μας το θυμίζουν. Μέσα σε αυτό, ζουν κι όταν τα αφήνουμε στην ησυχία τους, αναπνέουν πολλά ζωάκια. Ωστόσο, η λαθροθηρία, οι ανθρώπινες επεμβάσεις σε δάση, βουνά και θάλασσες, ακόμη κι υπέρ-αλιεία έχουν οδηγήσει πολλά από αυτά λίγο πριν την εξαφάνιση.

Είναι χρέος μας λοιπόν, να τους επιτρέψουμε να ζήσουν ελεύθερα και να διαιωνίσουν το είδος τους, προστατεύοντας τα και βοηθώντας το έργο των οργανώσεων που ασχολούνται με αυτό. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 10 ζωάκια που υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας, ωστόσο σε πολύ μικρούς πληθυσμούς πια.

Φώκια Monachus Monachus

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο γνωστά ζώα υπό εξαφάνιση που έχουμε στη χώρα μας. H μεσογειακή φώκια θεωρείται το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Τα παλιά χρόνια είχε ευρεία εξάπλωση σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως και τις ακτές του Ατλαντικού, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στα ζώα και τα καταφύγιά τους, το είδος εξαφανίστηκε σε περισσότερες από 10 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 250 με 300, με το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου να έχει αρκετές από αυτές και να παλεύει ώστε να μην εκλείψει το είδος τους.

Χελώνα Caretta Caretta

Μαζί με τη φώκια Monachus monachus πρόκειται για το πλέον γνωστό είδος υπό εξαφάνιση που έχουμε στην Ελλάδα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους να ζει στη Ζάκυνθο. Η παραλία των Σεκανίων μάλιστα, αποτελεί το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου - και την παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως - για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Η Caretta κολυμπά στις ελληνικές θάλασσες για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια και αν θες να συνεχίσει να το κάνει μπορείς εύκολα να υιοθετήσεις μία από αυτές. https://donate.wwf.gr/yiothetise/kareta

Γύπας Ασπροπάρης

Τα τελευταία χρόνια η λέξη γύπας έχει συνδεθεί κυρίως με σαλιάρηδες κυρίους που εκφράζουν το θαυμασμό τους, σε ανυποψίαστα κοράσια, όμως αυτό το αγέρωχο πτηνό περνάει δύσκολες μέρες, μιας κι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί εξαιρετικά. Ο Ασπροπάρης γύπας είναι ο πλέον απειλούμενος της Ευρώπης και ελάχιστοι υπάρχουν πια στην περιοχή των Μετεώρων, που πριν κάποια χρόνια ήταν η πιο πολυσύχναστη περιοχή της Ευρώπης. Εδώ μπορείς να μάθεις πολλά περισσότερα για την ιστορία του.

Ευρασιατική Βίδρα

Μοιάζει με κουνάβι, αλλά δεν είναι κουνάβι, αντίθετα της αρέσει να αράζει σε πολύ καθαρά νερά λιμνών και ποταμών. Αν είσαι πολύ τυχερός, μπορεί να τη συναντήσεις στη Στερεά Ελλάδα στην Κέρκυρα και στην Εύβοια κι αν μειώσουμε τη ρύπανση των υδάτων, όπως και τις αποξηράνσεις λιμνών και ποταμών, θα συνεχίσουμε να τη βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη

Λύγκας

Αυτό εδώ το πανέμορφο αιλουροειδές, που μοιάζει να έχει ξετρυπώσει από χαμένο επεισόδιο Thundercats βρίσκεται υπό εξαφάνιση με τον πληθυσμό του σε όλο τον κόσμο να είναι κάτω από 10 χιλιάδες άτομα. Στην Ευρώπη είναι πολύ μικρός ο πληθυσμός τους και στα μέρη μας μπορείς να τον βρεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Καφέ Αρκούδα

Η καφέ αρκούδα κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη αρκούδας. Μέχρι πρόσφατα απαντιόταν στη βόρεια Αμερική, στο βόρειο Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Σήμερα όμως, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 - 400 περίπου άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου ενώ ο άλλος στην οροσειρά της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία. Περιοχές που τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπήρχε καμία καταγραφή. Ο αρκτούρος έχει κάνει σοβαρή δουλίτσα πάνω στο θέμα της προστασίας της καφέ αρκούδας και μπορείς εύκολα να συνδράμεις στο έργο του.

Λύκος

Μπορεί στα παραμύθια, να μεγαλώσαμε με τον φόβο του Κακού του Λύκου, όμως στην πραγματικότητα, αυτό το αγέρωχο και πανέμορφο ζώο, βρίσκεται υπό εξαφάνιση και κινδυνεύει. Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας. Υπάρχουν περίπου 700 λύκοι συνολικά σε όλη την επικράτεια, ειδικά σε πολύ ορεινές περιοχές, που δύσκολα θα συναντήσεις ανθρώπινη παρουσία. Θετικό νέο είναι δίχως άλλο ότι επανεμφανίστηκαν και στην Αττική, στην περιοχή της Πάρνηθας.

Αγριόγιδο

Τούτο εδώ είναι το πιο μεγάλο από τα θηλαστικά που θα συναντήσεις στις ορεινές περιοχές της χώρας, σκαρφαλώνοντας μέχρι τα πιο ψηλά βουνά. Όσο δυνατό είναι, άλλο τόσο και σπάνιο μιας και θα το πετύχεις σε πολύ μικρούς πληθυσμούς στη Βαλκανική Χερσόνησο. Στη χώρα μας ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας: στη βόρεια, κεντρική-νότια Πίνδο, στην Στερεά Ελλάδα, στον Όλυμπο, στην Ροδόπη, στην Τζένα-Πίνοβο και στα Νεμέρτσικα, σε ένα πληθυσμό περίπου 700 ατόμων συνολικά και χρειάζεται την προστασία μας.

Ζαρκάδι

Το πανέμορφο αυτό ζωάκι, ανήκει όπως μπορείς να καταλάβεις στην κατηγορία των ελαφιών, όντας το μικρότερο από αυτά. Ζαρκάδια μπορείς να συναντήσεις διάσπαρτα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικότερα στις ορεινές περιοχές της. Ωστόσο το γεγονός ότι για κάποιους θεωρείται “εκλεκτός” μεζές έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση.

Δελφίνι

Το κοινό δελφίνι είναι αυτό που κινδυνεύει ιδιαίτερα να εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες. Συνήθως το συναντάμε στο Θρακικό πέλαγος και σπάνια στο Βόρειο Ιόνιο πέλαγος, στον Σαρωνικό και Κορινθιακό κόλπο καθώς επίσης και στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στον Βόρειο Ευβοϊκό και Παγασητικό κόλπο.

Το πανέμορφο αυτό θηλαστικό κινδυνεύει εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπέρ-αλιείας και οφείλουμε να το προστατέψουμε για να συνεχίσει να μας χαρίζει την ομορφιά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v