9 trans καλλιτέχνες που πρέπει να γνωρίσεις

Ηθοποιοί, μουσικοί και σκηνοθέτες που άλλαξαν φύλο και μας έδωσαν σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, που αξίζει να “μελετήσουμε” το συντομότερο δυνατό.
9 trans καλλιτέχνες που πρέπει να γνωρίσεις

Πριν λίγες μέρες το coming out του ηθοποιού Elliot Page ως τρανς άνδρας και non-binary, μέσα από μια αληθινά συγκινητική ανακοίνωση στα social media του, ήταν δίχως άλλο η πιο όμορφη είδηση της ημέρας, μιας κι έστειλε ένα μήνυμα ελευθερίας ως προς τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου. Μια κίνηση- παράδειγμα, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο ομοφοβικό στόχαστρο πολλών, για την επιλογή τους να αλλάξουν φύλο στη διάρκεια της ζωής τους. Κάπως έτσι συγκεντρώσαμε περιπτώσεις trans καλλιτεχνών που αξίζει να γνωρίσεις, παρουσιάζοντας ένα μέρος από το έργο τους.

Lana & Lilly Wachowski 

Οι αδελφές Wachowski κρύβονταν πίσω από το πιο σημαντικό franchise επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών. Ναι, στο Matrix αναφερόμαστε.  Εκτός από τις περιπέτειες του Νίο, υπέγραψαν το δυστοπικό φιλμικό αριστούργημα του V for Vendetta. Aρχικά η Lana κι έπειτα η Lilly αυτοπροσδιορίστηκαν ως γυναίκες και μαζί με τον μέγιστο Tom Tykwer (του τεράστιου, Run Lola Run) έφτιαξαν το Sense8, που είναι το μοναδικό τηλεοπτικό εγχείρημα που κοιτά το Inception του Christopher Nolan στα μάτια δίχως να ντρέπεται. Αν θες να κάνεις ένα καλό στον εαυτό σου, μπορείς να αφιερώσεις τα επόμενα 30 σου λεπτά και να δεις τη συγκλονιστική ομιλία της Lana όταν παρέλαβε το Human Rights Campaign’s Visibility Award το 2012.

Jamie Clayton 

H Jamie Clayton είναι μια τρανς ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στο Sense8 των αδελφών Wachowski, δίνοντας μια συγκλονιστική ερμηνεία, ενώ εμφανίστηκε και στην τρίτη σεζόν του Designated Survivor. Πέρα από εξαιρετική ηθοποιός, είναι ακτιβίστρια και μοντέλο, ενώ έχει δανείσει και τη φωνή της, σε επεισόδιο του πιο σπαρακτικά αστείου animated cartoon που βγήκε στη μεγάλη οθόνη, του Bojack Horseman. Κράτησε τα λόγια μας, αλλά τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα τη συζητάνε παντού. 

Mina Caputo 

Kάπου στις αρχές του 2000, το alternative metal ήταν το πιο hot είδος του σκληρού ήχου κι οι Life of Agony, ένα από τα Groups που μπόλικοι έφηβοι ζωγράφιζαν πάνω στις Polo τσάντες τους. Frontman της μπάντας ο Keith Caputo, που το 2007 έκανε Guest φωνητικά στο What Have you Done των Within of Temptation που είχε γίνει Hit μέχρι και στη χώρα μας. Ο Κeith έκανε το coming out του ως τρανσέξουαλ γυναίκα το 2011 κυκλοφορώντας ως Mina Caputo, 2 προσωπικούς δίσκους, το "As Much Truth as One can Bear" και το "Love Hard", πριν τραγουδήσει και την πολυαναμένομενη για τους fans επιστροφή των Life of Agony, "A Place Where There is no More Pain". 

Laverne Cox 

H Laverne Cox, ήταν η Sophia Burset σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα shows του Netflix. Ναι, μιλάμε προφανώς για το "Orange Is the New Black,"όπου η Laverne έδινε ρεσιτάλ. Η εξαιρετική της ερμηνεία συντέλεσε στο να είναι η πρώτη trans υποψήφια για βραβείο Emmy, τη στιγμή που βρέθηκε εξώφυλλο του περιοδικού Time, ακόμη ένα μεγάλο παράσημο στον αγώνα της για την trans κοινότητα παγκοσμίως. 

Isis King 

Η Isis King ήταν το πρώτο transgender μοντέλο που συμμετείχε στο America’s Next Top Model. Με την τηλεθέαση του show να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Isis έγινε ένα trans icon, καθώς τράβηξε τα βλέμματα ενός τηλεοπτικού κοινού, που δεν ήταν εξοικειωμένο με τα θέματα της Trans κοινότητας.  

Chaz Bono 

Πριν τις αδελφές Wachowski, την Caitlyn Jenner και την Laverne Cox, ίσως το πλέον προβεβλημένο πρόσωπο της Trans κοινότητας ήταν ο συγγραφέας, μουσικός και ηθοποιός Chaz Bono. Γιος της Cher και του Sonny Bono, έχει γυρίσει το ντοκιμαντέρ Becoming Chaz που παρακολουθεί τη σεξουαλική του μεταμόρφωση, ενώ έχει πουλήσει παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα από την αυτοβιογραφία του, The Story of How I Became a Man. 

Mj Rodriguez 

Tην προσοχή σου, παρακαλώ. Δεν ξέρουμε αν έχεις δει το Pose, ωστόσο έχεις μια πολύ καλή αφορμή, αφού τελειώσεις το διάβασμα αυτού του άρθρου να το κάνεις. Στο Pose η θεότητα που ακούει στο όνομα Ryan Murphy κινηματογραφεί την ιστορία του ballroom και του voguing στην Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 80. Με πρωταγωνίστριες trans ηθοποιούς και τις trans σεναριογράφους Our Lady J και Janet Mock, στήσανε μια από τις πιο φρέσκες σειρές που είδαμε ποτέ. Ένας από τους βασικούς λόγους που η σειρά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων της πλούσιας τηλεοπτικής παραγωγής είναι δίχως άλλο η MJ Rodriguez με την αποστομωτική ερμηνεία. Δεν γίνεται να μην ζηλέψεις το ταλέντο της. 

Μίνα Ορφανού

Η πρωταγωνίστρια της Στρέλλας, είναι σίγουρα η πιο αναγνωρισμένη Trans καλλιτέχνης της χώρας μας. Ένας από τους βασικότερους λόγους, είναι προφανώς η σπαραξικάρδια ερμηνεία της σε μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων 20 χρόνων. Ηθοποιός και ζωγράφος η Μίνα, έβαλε το όνομα της με χρυσά γράμματα στο αλφαβητάρι του σύγχρονου κινηματογράφου της χώρας, ενώ το πέρασμα της από την ελληνική τηλεοπτική σειρά Βασιλιάδες, ήταν ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έκανε η τηλεόραση στα μέρη μας, ως προς την αποδοχή της trans κοινότητας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v