Σούπερ πλατφόρμες για να μάθεις πράγματα online

Πετούσες χαρταετό στο σχολείο και τώρα το έχεις μετανιώσει; Ίσως και να μην είναι αργά για να αποκτήσεις τις γνώσεις που θέλεις.
Σούπερ πλατφόρμες για να μάθεις πράγματα online
Το σχολείο δεν τελειώνει ποτέ έλεγαν οι δάσκαλοι στο δημοτικό και τρομοκρατούσαν τα παιδάκια. Είχαν δίκιο όμως -αν και σαν παιδάκια το ερμηνεύαμε κυριολεκτικά, τώρα σαν ενήλικες καταλαβαίνουμε τη δύναμη αυτής της πρότασης. Πράγματι, το ίντερνετ εκτός από πηγή άχρηστης πληροφορίας και χαμένου χρόνου είναι γεμάτο επιμορφωτικούς θησαυρούς. 

Δες τη λίστα που σου φτιάξαμε και θα καταλάβεις πόση δύναμη έχεις αυτή τη στιγμή στα δάχτυλά σου. 

Mathesis 

Εμπνευσμένο από διεθνούς αναγνώρισης επιμορφωτικές πλατφόρμες (κάποιες από τις οποίες έχουμε παραθέσει παρακάτω), το Mathesis είναι ένας ελληνικός εκπαιδευτικός ιστότοπος που προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα υψηλού επιπέδου. Τα μαθήματα διδάσκονται από εξαίρετους καθηγητές, όπως; από πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα κυριότερα θέματα είναι αυτά της Φυσικής και Ιστορίας για τα οποία παραχωρείται δωρεάν Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης, εφόσον ο μαθητευόμενος συγκεντρώσει βαθμολογία μεγαλύτερη του 50%.

Coursity 

Κάτι μεταξύ course (μάθημα) και curiosity (περιέργεια), το Coursity είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα, που φιλοξενεί διαδικτυακά βιντεοσκοπημένα σεμινάρια. Τα διαθέσιμα μαθήματα καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων και γνωστικών αντικειμένων και διαρκούν για 4-8 εβδομάδες. Το βασικότερο; Οι εμπλεκόμενοι διδάσκοντες είναι αναγνωρισμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, και με την επιτυχή παρακολούθηση των σεμιναρίων ο μαθητής εξασφαλίζει Πιστοποιητικού από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Open Courses 

Το Open Courses είναι μία βιβλιοθήκη διαλέξεων από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τα μαθήματα προέρχονται από 26 ιδρύματα και καλύπτουν όλες τις θεματικές ενότητες. Μεταξύ των διαλέξεων «κυκλοφορούν» μαθήματα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Αθήνας και άλλα.

Google Digital Workshop 

Ο δημιουργός του Digital Marketing διαθέτει στους χρήστες του δωρεάν μαθήματα Digital Marketing και απευθύνεται σε επιχειρηματίες που θέλουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στο διαδίκτυο, είτε σε ανθρώπους που θέλουν απλώς να μάθουν DM. To workshop περιέχει 26 ενότητες μεταξύ των οποίων οι «Βασικές Αρχές Ψηφιακού Marketing», «Email Marketing» και «Marketing περιεχομένου».

Coursera 

Η ίσως πιο γνωστή εκπαιδευτική πλατφόρμα, προσφέρει μαθήματα από κορυφαίους καθηγητές που διδάσκουν στα καλύτερα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 2.700 διαδικτυακά μαθήματα ποικίλλων κατηγοριών, με το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων να διατίθεται δωρεάν. Υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού παρακολούθησης με μία μικρή συνδρομή.

EdX 

Για όποιον ονειρευόταν να σπουδάσει σε δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, υπάρχει το EdX,  το οποίο ιδρύθηκε από τα πανεπιστήμια Harvard και MIT, με σκοπό να προσφέρει δωρεάν μαθήματα υψηλής ποιότητας από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ιδρύματα του κόσμου. Το EdX προσφέρει δύο είδη πιστοποιητικών, για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός ατομικού μαθήματος και για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σειράς μαθημάτων

Khan Academy 

Το Khan Academy είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με αρκετά φιλικό προς τον χρήστη σχεδιασμό. Ο χρήστης επιλέγει τα πεδία ενδιαφέροντος του και η πλατφόρμα του «αναθέτει» μαθήματα. Διατίθενται πρακτικές ασκήσεις, βίντεο κι ένα εξατομικευμένο ταμπλό μάθησης. Προσφέρει μάθηση για όλες τις ηλικίες, σε διάφορες γλώσσες και σε διάφορους κλάδους, όπως επιστήμη, μαθηματικά, οικονομικά, ιστορία και προγραμματισμό υπολογιστών.

Udemy 

Στο Udemy υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 45.000 μαθήματα τα οποία διδάσκονται από επαγγελματίες του κάθε είδους. Διαθέτει μαθήματα από λογιών κατηγορίες -από διοίκηση και πληροφορική μέχρι μουσική και yoga. Αρκετά από αυτά είναι δωρεάν, προσφέροντας επίσης δωρεάν ηλεκτρονικό πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση τους.

University of the People 

Το University of the People είναι ένα δωρεάν, μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό πανεπιστήμιο. Προσφέρει προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όσους μπορούν και θέλουν να σπουδάσουν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεπεράσουν οποιαδήποτε οικονομικά, γεωγραφικά, προσωπικά ή άλλα εμπόδια που τους περιορίζουν. Αυτή τη στιγμή, το πανεπιστήμιο προσφέρει διπλώματα διετών σπουδών  και τετραετή πτυχία Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική και Επιστήμες Υγείας, καθώς και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA. 

Highbrow 

Για όσους δεν έχουν χρόνο στη διάθεσή τους, το Highbrow προσφέρει μαθήματα διάρκειας 10 ημερών, χωρισμένα σε 5λεπτα emails που έρχονται στα εισερχόμενά τους κάθε πρωί. Διαθέτει περισσότερα από 200 μαθήματα σε 18 διαφορετικές κατηγορίες.

Drawspace 

Το Drawspace είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, διεθνώς αναγνωρισμένες και πιο περιεκτικές ιστοσελίδες για μαθήματα σχεδίου. Υπάρχουν μαθήματα για όλα τα επίπεδα και για διάφορες κατηγορίες, όπως Τεχνικές Σκίασης και Σχέδιο Περιγράμματος. Από αυτά, ένα ποσοστό της τάξεως του 15% προσφέρεται δωρεάν στο κοινό. 

Layers Magazine 

Για τους πιο δημιουργικούς, υπάρχει το Layers Magazine το οποίο απευθύνεται σε φωτογράφους, κινηματογραφιστές, σχεδιαστές και άλλους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν για το πώς χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία σήμερα διάφορες καινούριες δημιουργικές τεχνικές και εργαλεία. Εκτός των σχετικών με τον χώρο άρθρων και νέων, το Layers Magazine προσφέρει επίσης και δωρεάν tutorials για Photoshop, Lightroom, Illustrator και InDesign.

CoffeeStrap 

Η ιστοσελίδα CoffeeStrap έχει προσεγγίσει λίγο διαφορετικά την εκμάθηση διαφόρων γλωσσών. Συνδέει μεταξύ τους χρήστες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και τους δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσουν, γραπτώς ή προφορικώς, σε οποιαδήποτε γλώσσα. Το CoffeeStrap εντοπίζει σε ποια γλώσσα γίνεται η συνομιλία και καταγράφει το επίπεδο και την πρόοδο του κάθε χρήστη.

No Excuse 

Για ό,τι δεν έχει καλυφθεί αυτήν εδώ τη λίστα, υπάρχει το No Excuse List. Παρέχει λίστες με ιστότοπους για online μαθήματα ανά πεδίο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v