Απόψε θα βρέξει πεφταστέρια

Ευτυχώς έχουμε και κάτι ωραίο να δούμε μέρες (ή μάλλον νύχτες) σαν τη σημερινή, που ο ουρανός γεμίζει πεφταστέρια.
Απόψε θα βρέξει πεφταστέρια
Λοκντάουν με διάττοντες αστέρες έχει το μενού για απόψε, όχι και άσχημα, αν έχεις διάθεση να παραμείνεις ξύπνιος.

Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα.

Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001. Επειδή στις 15 Νοεμβρίου φέτος υπάρχει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ' όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v