Φυσιογνωμική: Όσα «λέει» το πρόσωπο για τον χαρακτήρα σου

Τι κρύβουν τα πρόσωπα και τα χαρακτηριστικά τους σύμφωνα με την (ψευδο)επιστήμη της φυσιογνωμικής;
Φυσιογνωμική: Όσα «λέει» το πρόσωπο για τον χαρακτήρα σου
Τα μάτια, λένε, είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Φύγε από την κουζίνα, δεν εννοούμε αυτά τα μάτια, ούτε εκείνα που έχεις στο τηγάνι αλλά εκείνα που έχεις στο κεφάλι σου. Προχωρώντας το ένα βήμα παραπέρα, πριν πολλά πολλά χρόνια, σε έναν μακρινό Γαλαξία…

Όχι λάθος, στη Γη ήταν. Στη Γη λοιπόν, ένας σουηδός ποιητής με το όνομα Johann Kaspar Lavater κάπου στον 18ο αιώνα, έλεγε ότι τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι τόσο πολλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Και οι χαρακτήρες αυτοί, αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα μέσα από τα χαρακτηριστικά του καθενός μας. Κάπως έτσι έκανε δημοφιλή μια πανάρχαιη μέθοδο κρίσης του βιβλίου από το εξώφυλλό του, που ονομάζεται φυσιογνωμική.

Και λέμε πανάρχαιη, γιατί οι ρίζες της χάνονται στην αρχαιότητα. Ένα από τα πρώτα έθνη μάλιστα που την αναφέρει είναι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η φυσιογνωμική εμφανίζεται τόσο στην αρχαία λογοτεχνία όσο και στην ποίηση. Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης, στην Περί ζώων ιστορία εξετάζει πώς μπορεί κανείς να «διαβάσει» τον χαρακτήρα ενός ατόμου από το πρόσωπό του. Μάλιστα έγραψε ολόκληρη μελέτη αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάγνωση του προσώπου.

Ο Πυθαγόρας στον Ιπποκράτη επικεντρώθηκε στην επίδραση των κλιμάτων και του γεωγραφικού περιβάλλοντος των περιοχών στην προσωπικότητα των ατόμων και ανέπτυξε μια θεωρία στη φυσιογνωμία που αναφέρει ότι το ανθρώπινο σώμα έχει τέσσερις τύπους υγρών που καθορίζουν την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Αντίστοιχες ανησυχίες είχαν και οι αρχαίοι Άραβες μέσα από τη “Firasa” που αναφέρεται στο Κοράνι, ενώ οι αρχαίοι Κινέζοι επίσης ασχολήθηκαν αρκετά με τη φυσιογνωμία, την οποία ονόμασαν Mian Chiang ήτοι «γνώση των χαρακτηριστικών».

Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει αυτές τις πρακτικές ως ψευδοεπιστήμες, οι οποίες τυγχάνουν της ίδιας ακριβώς μεταχείρισης με την αστρολογία: μια αναπόδεικτη αλλά αβλαβής θεώρηση των πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το «διάβασμα» του προσώπου με βάση τις αρχές της φυσιογνωμικής μας ιντριγκάρει, όχι επειδή εκφράζει κάποια επιστημονική αλήθεια, αλλά επειδή έχει πλάκα να έχουμε υπόψη τι πίστευε ο κόσμος παλαιότερα.

Σχήμα προσώπου

Μακρύ και λεπτό: Το άτομο έχει αυξημένες αντοχές και ικανότητα στην διευθέτηση καταστάσεων. Εάν επιπροσθέτως έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά, συνήθως δεν αφήνει μισοτελειωμένες δουλειές.

Ωοειδές: Ένα στρογγυλό σχήμα προσώπου αποτελεί ένδειξη ζωτικότητας. Η ψυχή του πάρτι δηλαδή.

Τετράγωνο: Άτομο αποφασιστικό στην επίτευξη των ονείρων του. Άνθρωπος της δράσης και της ταχύτητας.

Μέτωπο

Ομαλό: Κάποιος χωρίς ρυτίδες είναι συνήθως εγκεφαλικός τύπος. Σκέφτεται πολύ και λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις.

Ρυτίδες: Οι οριζόντιες γραμμές σε ολόκληρο το μέτωπο δείχνουν ότι ο άνθρωπος αυτός συγκινείται εύκολα. Σαν την Ηρώ μας.

Μάτια

Αγχωμένα: Εάν υπάρχει λευκό μεταξύ της ίριδας και του κάτω βλέφαρου και των δύο ματιών, ο άνθρωπος αυτός είναι αγχωμένος και ανήσυχος. Όπως εμείς κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Οργισμένα: Εάν το άσπρο εμφανίζεται επάνω από την ίριδα, αυτό σημαίνει ότι εκτός του άγχους, το πρόσωπο αυτό είναι πιθανό να ανταποκριθεί βίαια. Επισημαίνεται ότι εάν το λευκό εμφανίζεται περιμετρικά της ίριδας, τρέξε Λόλα τρέξε. Αυτό δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι διανοητικά ασταθής.

Ρυτίδες: Αν παρατηρήσεις μικρές ρυτίδες στα πλάγια των ματιών, βρίσκεσαι με κάποιον που γελά πολύ και είναι σε γενικές γραμμές, ευτυχισμένος. Και πάλι σαν την Ηρώ μας.

Φρύδια

Ίσια: Τα επίπεδα, οριζόντια φρύδια δείχνουν άτομο με ιδέες και καλό συζητητή.

Καμπυλωτά: Εάν τα φρύδια είναι καμπυλωτά, συνήθως αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ ευγενικός και σκέφτεται πάντα τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. .

Λεπτά: Άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ειδικά εάν τα φρύδια είναι καμπυλωτά και σε απόσταση από τα μάτια.

Συνεχόμενα: Ένα άτομο με συνεχόμενα φρύδια, σκέπτεται συνεχώς και ίσως είναι χρήσιμο να μοιραστεί τις ιδέες του μαζί σου.

Μύτη

Μικρή: Ένας άνθρωπος με μικρή μύτη είναι αδύναμος και συχνά αναξιόπιστος.

Μεγάλη: Μια μεγάλη μύτη αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας και διάθεσης για πρωτοβουλία. Σημάδι ιδιαίτερα ισχυρού χαρακτήρα.

Χοντρή: Η χοντρή μύτη δείχνει άτομα που είναι ρεαλιστές και που προσεγγίζουν τους άλλους με τόλμη.

Μυτερή: Μια σουβλερή μύτη δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικός, αναποφάσιστος και ευαίσθητος.

Αυτιά

Μικρά: Τα μικρά αυτιά είναι συχνά σημάδι ανασφάλειας, αλλά συνήθως ο κάτοχός τους ξέρει τι θέλει και είναι καλός εργαζόμενος.

Μυτερά: Τα αυτιά τύπου Σποκ δείχνουν άτομα άκαμπτα στις απόψεις τους που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.

Τριχωτά: Οι άνθρωποι με τριχωτά αυτιά δίνουν συνήθως έμφαση στις λεπτομέρειες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι εμμένουν και στις ασήμαντες.

Πηγούνι

Τετραγωνικό: Οι άνθρωποι με τα τετραγωνικά πηγούνια είναι αδάμαστοι και έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα όνειρά τους σε πραγματικότητα.

Προεξέχον: Εάν το πηγούνι ενός προσώπου προεξέχει, πρόκειται συνήθως για υπεροπτικό άτομο.

Χείλη

Σαρκώδη: Εκτός του ότι ενισχύουν την ελκυστικότητα του προσώπου, τα σαρκώδη χείλη δείχνουν γενναιοδωρία και βαθιά επιθυμία του ατόμου να μιλά για τον εαυτό του.

Λεπτά: Τα λεπτά χείλη είναι σημάδι έντονα και έμφυτα εσωστρεφούς προσωπικότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v