Οργανώσεις που στηρίζουν την άγρια ζωή

Ζούμε σε ένα οικοσύστημα στο οποίο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο και καλό είναι να το προστατεύουμε. Δες εδώ οργανώσεις που στηρίζουν την άγρια ζωή
Οργανώσεις που στηρίζουν την άγρια ζωή

Συχνά σε δημοσιεύματα που αφορούν την περιβαλλοντική συνείδηση και τα απειλούμενα είδη θα διαβάσεις σχόλια τα οποία με μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται να έχουν βάση, αλλά όπως και με οποιαδήποτε άποψη που διαδίδεται μέσω διαδικτύου, η ρηχή προσέγγιση που τις χαρακτηρίζει είναι λιγάκι προβληματική. 

Υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όπως και άτομα που υποτιμούν την εξαφάνιση των ειδών με πρόσχημα τη φυσική επιλογή. «Το κλίμα πάντα άλλαζε και θα συνεχίσει να αλλάζει», «πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί και στο παρελθόν», απόψεις που αυτή τη στιγμή σου φαίνονται λογικές. Με ελάχιστα βαθύτερο στοχασμό θα διαπιστώσεις ότι δεν πρόκειται περί φυσικής επιλογής, αλλά κυρίως περί ανθρώπινης παρέμβασης. 

Τα δελφίνια κινδυνεύουν από τη θαλάσσια ρύπανση, την τυχαία παγίδευση τους σε αλιευτικά εργαλεία, την υπεραλίευση, που οδηγεί στη μείωση των πόρων για τη διατροφή τους, και την εσκεμμένη θανάτωσή τους· το ίδιο ισχύει και για τις θαλάσσιες χελώνες. Ο λύγκας από το λαθροκυνήγι. Το τσακάλι από την αποξήρανση των υγροτόπων και την εντατικοποίηση της γεωργίας. Η μονάχους-μονάχους από την επέκταση των τουριστικών δραστηριοτήτων που καταλαμβάνουν τους βιότοπούς της, όπως και από την υπεραλίευση που την αφήνει χωρίς τροφή και την απειλεί. 

Πέραν κάθε αμφιβολίας ο άνθρωπος δεν σέβεται το περιβάλλον. Κι όχι μόνο από επιλογή, αλλά και κάποιες φορές από άγνοια. Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή, πρώτα για τα άγρια ζώα και μετά για εμάς, πραγματικότητα, υπάρχουν μερικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την προστασία των ειδών. 

Ας ξεκινήσουμε με την Καλλιστώ

Δημιουργήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη, από επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, οι βασικοί σκοποί της οργάνωσης είναι η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων, ήτοι της αρκούδας και του λύκου, και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωή με προτεραιότητα τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς και τις κοινότητες των ανθρώπων που δουλεύουν σε περιοχές όπου βρίσκουν καταφύγιο ο λύκος η αρκούδα και το τσακάλι. Έπειτα η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η εδραίωση της πεποίθησης πως η άγρια ζωή είναι συλλογικό αγαθό και η άσκηση ελέγχου στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. 

Δράση για την άγρια ζωή 

Ρύπανση περιβάλλοντος, συρρίκνωση περιοχών διαβίωσης άγριων ζώων, κυνήγι, δηλητηριάσεις και παγιδεύσεις είναι οι βασικοί άξονες της δράσης για την καταπολέμηση της εξαφάνισης των άγριων ειδών.

Η οργάνωση στοχεύει τόσο στην προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας όσο και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδικότερα των παιδιών.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων. Παραλαμβάνουν άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα που βρίσκουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα. Τους δίνουν τις πρώτες βοήθειες και αν χρειαστεί τα στέλνουν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα. Αν και όταν καταστούν απελευθερώσιμα τα απελευθερώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Είναι όλοι εθελοντές και παράγουν έργο εδώ και 20 περίπου χρόνια. Συμμετέχει όποιος ή όποια θέλει να προσφέρει στην άγρια ζωή αυτού του τόπου. Δεν απαιτούνται κτηνιατρικές γνώσεις παρά μόνο μεράκι,  υπευθυνότητα και σεβασμός στα ζώα. Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ.

ΑΝΙΜΑ 

Η ΑΝΙΜΑ ιδρύθηκε το 2005 και μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, ήρθε να καλύψει βασικές ανάγκες για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα. Παραλαμβάνει άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα, περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά –μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα. Για την περίθαλψη των ζώων, η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων. Επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της ΑΝΙΜΑ είναι η Δρ Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. 

Συμβάλλει ενεργά στον απεγκλωβισμό και την περισυλλογή άγριων ζώων από κτήρια, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ. Στην προστασία νεοσσών που κινδυνεύουν με πτώση από φωλιές σε κτήρια. Παρέχει συμβουλές για την παροχή πρώτων βοηθειών πριν από την αποστολή των άγριων ζώων σε αυτήν –για να αναφέρουμε λίγες μόνο από τις δράσεις της οργάνωσης.

Αρκτούρος 

Όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου τον Αρκτούρο. Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 με αφορμή την ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. 

Πρώτη δράση του Αρκτούρου ήταν η ίδρυση ειδικών καταφυγίων άγριας ζωής για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους στη Φλώρινα. Παράλληλα στόχος του Αρκτούρου ήταν να βάλει τέλος στο φαινόμενο της αρκούδας-χορεύτριας και στην απαγόρευση των τσίρκων με ζώα, το οποίο και πέτυχε το 2012  

Μία από τις πολυάριθμες δράσεις του Αρκτούρου είναι η εκτροφή των ελληνικών ποιμενικών σκύλων και η δωρεά τους σε κτηνοτρόφους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τον παραδοσιακό και πιο αποτελεσματικό τρόπο οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι αρκούδες και οι λύκοι. Εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει και διατηρεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας, με δείγματα γενετικού υλικού των αρκούδων (τρίχες) που συλλέγονται από ειδικές τριχοπαγίδες τοποθετημένες σε στύλους της ΔΕΗ.

Επεμβαίνει στη χάραξη των μεγάλων οδών και την κατασκευή των μεγάλων τεχνικών έργων που αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος, δενδροφυτεύει αποψιλωμένες δασικές περιοχές, ενώ συνεργάζεται κιόλας με φορείς από όλο τον κόσμο για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη χώρα μας.  Δείτε περισσότερα εδώ. 

Τσέκαρε επίσης την «MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας»  όπως και τον «Αρχέλων»

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v