Και οι γυναίκες ήταν κυνηγοί, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το στερεότυπο ότι οι άνδρες ήταν από την προϊστορία οι κυνηγοί ήρθε να καταρρίψει νέα έρευνα.
Και οι γυναίκες ήταν κυνηγοί, σύμφωνα με νέα έρευνα

Εδώ και αιώνες επιστημονική κοινότητα και ιστορικοί θεωρούσαν πως στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες υπήρχε σαφής διαχωρισμός ρόλων, με τους άνδρες να κυνηγούν και τις γυναίκες να είναι τροφοσυλλέκτες.

Ωστόσο, μία νέα ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances ήρθε να αμφισβητήσει την επικρατούσα θεωρία. Ερευνητές ανακάλυψαν στη Νότια Αμερική γυναίκες κυνηγούς θαμμένες δίπλα σε άνδρες κυνηγούς πριν από 9.000 χρόνια.

Έναυσμα της εν λόγω έρευνας αποτέλεσε η ανακάλυψη τάφου ενός κυνηγού στο υψόμετρο των 4.000 μέτρων στις Άνδεις (του σημερινού Νότιου Περού), ο οποίος όπως αποδείχθηκε μέσω οδοντικής ανάλυσης ήταν γυναίκα ηλικίας 17-19 ετών.

Με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας Ράντι Χάας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέηβις, η ερευνητική ομάδα μελέησε 429 σκελετούς που βρέθηκαν σε 107 τοποθεσίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ηλικίας 8000 έως 14.000 ετών. Από τους 429, οι 27 καταγράφηκαν ως κυνηγοί μεγάλων ζώων και εξ αυτών οι 15 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες.

«Μία αρχαιολογική ανακάλυψη και η κατοπινή ανάλυση των πρώιμων ταφικών πρακτικών ανατρέπει την εδώ και καιρό επικρατούσα υπόθεση περί άνδρα-κυνηγού. Είναι πλέον σαφές ότι η κατανομή εργασιών ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν θεμελιωδώς διαφορετική, πιθανότατα πιο ισότιμη, στο μακρινό παρελθόν των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών», ανέφερε ο Χάας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης, το 30% έως 50% των κυνηγών εκείνων των αρχαϊκών πληθυσμών ήταν γυναίκες, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στις σύγχρονες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (π.χ. του Αμαζονίου ή της Αφρικής), ούτε στις αγροτικές και καπιταλιστικές κοινωνίες, όπου το κυνήγι είναι σχεδόν αποκλειστικά ανδρική δραστηριότητα, με τα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από το 30%, όπως επισημαίνει ο Χάας.

«Υπάρχει μια σεξιστική ιδεολογία στη δυτική κουλτούρα που έχει περιορίσει την ικανότητα μας να αναγνωρίσουμε τις γυναίκες ως κυνηγούς. Ακόμη και μερικές από τις πιο προχωρημένες φεμινίστριες επιστήμονες αποδέχτηκαν την υπόθεση περί άνδρα-κυνηγού», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v