Πού θα επισκευάσω παλιά έπιπλα;

Πού μπορείς να απευθυνθείς για να επισκευάσεις ένα παλιό έπιπλο και όσα πρέπει να ξέρεις για το κόστος.
Πού θα επισκευάσω παλιά έπιπλα;
Η επισκευή αλλά και η αναπαλαίωση παλιών επίπλων είναι μια εργασία που απαιτεί προσεκτική δουλειά και εξειδίκευση.

Ναι, σίγουρα μπορείς να κολλήσεις και μόνος σου ένα ξύλινο πόδι από τον καναπέ που έσπασε ή να του κάνεις μια πρόχειρη… επίδεση, όμως αν θες το αποτέλεσμα να αντέξει, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον έμπειρο ξυλουργό.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως αξίζει να το κάνεις και ποιο είναι πάνω κάτω το κόστος; Ζητήσαμε από τον κ. Πέτρο Κατσικάρη, Υπεύθυνο Ξυλουργικών Εργασιών να μας διαφωτίσει σχετικά.

«Θα πρέπει αυτό το έπιπλο να είναι αξίας για να μπει κάποιος στην διαδικασία να το φτιάξει. Αλλιώς δεν αξίζει. Τα παλιά τα έπιπλα ήταν ακριβά, καλά έπιπλα. Τώρα δεν υπάρχουν πλέον τόσο ακριβά, είναι πιο ‘λειτουργικά’ θα μπορούσαμε να πούμε. Ενώ παλιά υπήρχε για παράδειγμα, το μαρκετερί, οι καπλαμάδες δηλαδή που κάνουν διάφορα σχέδια με τα νερά του ξύλου – π.χ. ήλιους, πηχάκι περιμετρικά πιο σκούρο, πιο ανοιχτό. Αυτές οι δουλειές πλέον δεν γίνονται γιατί ανεβαίνει πάρα πολύ το κόστος», μας λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρη, αν ένας πελάτης θέλει να ασχοληθεί και να επισκευάσει ένα παλιό, ακριβό έπιπλο, αξίζει να μπει στη διαδικασία να το κάνει. Το κόστος μιας τέτοιας επισκευής μπορεί να ξεκινά από τα 100€ και να φτάσει μέχρι και τα 1000€, αναλόγως πάντα το τι έπιπλο είναι: Είναι ένας παλιός μπουφές; Ένα παλιό γραφείο; Μια παλιά βιβλιοθήκη; Μια παλιά ντουλάπα;

Αν για παράδειγμα κάποιος απευθυνθεί σε έναν ξυλουργό για να επισκευάσει τραπέζι 15ετίας, το πρώτο που θα πρέπει να αναλογιστεί είναι τι αξίας ήταν το τραπεζάκι αυτό. Έδωσε κάποιο σεβαστό ποσό; Γιατί το ποσό που θα χρειαστεί για την επισκευή του ενδεχομένως να μην συμφέρει τον πελάτη και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι προτιμότερο να αγοράσει καινούργιο.

«Αν αυτό το τραπέζι είχε 1200 ευρώ, εγώ θα χρειαστώ για επισκευή λουστραδόρο – 200 ή 300 ευρώ, μετά αν είναι σπασμένο θα πρέπει να το κολλήσω, αν έχει ύφασμα από ταπετσέρη ή επενδύσεις μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε επιπλέον ύφασμα ή δέρμα. Αν χρειάζεται δέρμα τότε το κόστος ανεβαίνει κι άλλο και η συνολική επισκευή μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 ευρώ – πλέον με 700 ευρώ παίρνεις ένα καινούργιο, καλό τραπέζι», λέει χαρακτηριστικά ο τεχνίτης.

Συνήθως τα έπιπλα που αποκτούν πιο συχνά φθορές είναι τα λούστρα λόγω γρατζουνιών και σημαδιών, αλλά και διάφορα έπιπλα με μηχανισμούς. Για παράδειγμα οι μεντεσέδες σε πορτάκια που φθείρονται από το πολύ «άνοιξε κλείσε», τα παλιά συρτάρια με τοιχάκι που φθείρεται και «κρεμάνε» με αποτέλεσμα να βρίσκουν μεταξύ τους, καθώς και τα πόδια διαφόρων επίπλων, που μπορεί να είναι σκαλιστά, λιονταρίσια κ.α. Επίσης, οι ξύλινες καρέκλες, τα τραπέζια, οι βιβλιοθήκες και οι καναπέδες είναι εξίσου «δημοφιλή» έπιπλα προς επισκευή.

Οι διευθύνσεις για επισκευές

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό τεχνίτη για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να διαπιστώσετε κατά πόσο το έπιπλό σας αξίζει να επισκευαστεί ή θα ήταν καλύτερα να αγοράσετε καινούργιο.

Μερικές τέτοιες διευθύνσεις είναι η εταιρεία Woodros στην Αθήνα, η οποία αναλαμβάνει επίσης και εγκαταστάσεις επίπλων κουζίνας, κρεββατοκάμαρας, επίπλων τηλεόρασης κ.α. το κατάστημα δια χειρός Κεσίσογλου στο Χαλάνδρι που αναλαμβάνει επισκευές και λούστρα επίπλων, αλλαγή ταπετσαριών και στιλβώσεις, η εταιρεία Flex Repairs αποκλειστικά για καρέκλες και έπιπλα γραφείου, η TLC που αναλαμβάνει επισκευές καρεκλών και καναπέδων, αλλά και μεταποιήσεις και αλλαγές ταπετσαρίας, και η Maltezos High Quality Furniture που ειδικεύεται στην αναπαλαίωση επίπλων.

Σε αρκετές από τις παραπάνω ιστοσελίδες μάλιστα, μπορείτε να ανεβάσετε τη φωτογραφία του επίπλου σας και εντός μερικών ημερών να λάβετε σχετική προσφορά για την επισκευή/αναπαλαίωση.

Αν τέλος θεωρείτε ότι το κόστος είναι μεγάλο ή δεν χρειάζεστε κάποιο παλιό έπιπλο, υπάρχει πάντα η επιλογή του να το πουλήσετε σε κάποιο κατάστημα το οποίο θα αναλάβει να το επιδιορθώσει και να το πουλήσει με τη σειρά του σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε επίσης: Πού μπορώ να πουλήσω παλιά έπιπλα

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v