Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις πριν αφαιρέσεις ένα τατουάζ

Ένας περιεκτικός οδηγός σχετικά με την αφαίρεση των τατουάζ και του τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή κλινικής ή ιατρείου.
Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις πριν αφαιρέσεις ένα τατουάζ
Μάγοι, psychedelic σύμβολα, ξωτικά που προσεύχονται, σήματα ομάδων, κινεζικά γράμματα των οποίων η μετάφραση τελικά δε σημαίνει «αγάπη» αλλά «σιντριβάνι» και απαράδεκτα tribal είθισται να είναι τα σχέδια τα οποία ο κόσμος μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισε να αποτυπώσει μόνιμα στο δέρμα του.

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που, αν μετάνιωσες το τατουάζ που έκανες, η μόνη σου επιλογή ήταν να αποφεύγεις  να κοιτάς τον καθρέφτη στο σημείο που το βάρεσες. Ωστόσο, η αισθητική δερματολογία έχει ήδη βρει αποτελεσματικούς τρόπους να λύσει τούτο το σύγχρονο πρόβλημα. Λέγεται λέιζερ, εξελίσσεται διαρκώς και είναι η μόνη τεχνική αφαίρεσης τατουάζ που μπορεί να σου εγγυηθεί αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ;

Το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τατουάζ ονομάζεται Q-switched και διαφέρει από εκείνα που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση και ευρυαγγείες. Είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να εκπέμπει ένα μήκος κύματος για κάθε χρώμα.

Ο δερματολόγος προσαρμόζει τη ρύθμιση ανάλογα με τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο προς αφαίρεση τατουάζ. Έπειτα αρχίζει η διαδικασία, κατά την οποία οι ακτίνες λέιζερ «θρυμματίζουν» την χρωστική του τατουάζ σε κόκκους. Στη συνέχεια η αφαίρεση επιτυγχάνεται επειδή ο οργανισμός -σταδιακά- αρχίζει να θεωρεί πως αυτοί οι κόκκοι είναι ξένα σώματα, οπότε αρχίζει να τους αποβάλλει. Μετά από επτά με οκτώ εβδομάδες τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι αισθητά στο μάτι.

Ωστόσο, ενώ το Q-switched θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό, η αισθητική δερματολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με το Picosecond Laser. Η βασική διαφορά του Picosecond Laser με το Q-switched είναι η διάρκεια παλμού του laser, δηλαδή ο χρόνος που η ακτίνα εφάπτεται με το δέρμα. Το πιο εξελιγμένο λέιζερ μετράει την επαφή του με το δέρμα σε picoseconds, γεγονός που του επιτρέπει υψηλότερη ένταση, άρα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το τατουάζ διασπάται σε λεπτή σκόνη –αντί για κόκκους- την οποία είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση να αποβάλει ο οργανισμός. Άλλα οφέλη που προσφέρει είναι η παντελής απουσία σκιάσεων ή ουλών, το οποίο προκύπτει από την απόλυτα ακριβή στόχευση της χρωστικής.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε στην αφαίρεση του τατουάζ σας

Κατ’ αρχάς, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά καθώς υπάρχει περίπτωση ο δερματολόγος να σας πει ότι το τατουάζ σας δε γίνεται να φύγει τελείως. Τα χρώματα που αφαιρούνται εντελώς είναι το μαύρο, το σκούρο μπλε και το πράσινο, ενώ περισσότερη υπομονή χρειάζονται το κόκκινο και το πορτοκαλί με το κίτρινο και το άσπρο να μην φεύγουν εντελώς.

Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζει το βάθος που έχει μπει η χρωστική. Αν θυμάστε να υποφέρετε κατά τη διάρκεια του τατουάζ ή αν το τατουάζ είναι σχετικά ανάγλυφο, πιθανότατα ο καλλιτέχνης προσπαθούσε να εισχωρήσει βαθιά το μελάνι, οπότε η δική σας περίπτωση είναι λίγο πιο δύσκολη.

Μετά τη συνεδρία, ο γιατρός θα σας ενημερώσει πλήρως για το τι πρέπει να κάνετε, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι πρέπει να αποφύγετε. Πρώτον, την επαφή της πληγείσας περιοχής με το νερό -αν θέλετε πολύ να καθαρίσετε την πληγή θα πρέπει να το κάνετε με φυσιολογικό ορό.  Και δεύτερο και κυριότερο, ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου καθώς το δέρμα είναι «καινούριο» και ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Γιατί σας τα λέμε αυτά; Για να μην μπείτε στον κόπο να κλείσετε ραντεβού καλοκαιριάτικα και να το βάλετε μπρος από Σεπτέμβρη.

Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο ιατρείο/κλινική για να αφαιρέσω το τατουάζ μου;

Το ιατρείο ή η κλινική που θα επιλέξετε για να αφαιρέσετε τα τατουάζ σας θα πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις. Αρχικά, καλό θα είναι ο χώρος να είναι εξοπλισμένος με μηχάνημα το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία Picosecond Laser, επομένως κατά την αναζήτηση σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε τον όρο pico. Και, τέλος, είναι σημαντικό όταν επισκεφθείτε το ιατρείο της επιλογής σας για να εκτιμήσει ο δερματολόγος πόσες συνεδρίες θα χρειαστείτε, να ρωτήσετε αν παρέχουν μαζί με τις συνεδρίες και τη θεραπεία ανάπλασης δέρματος Fractional Laser. Σε ορισμένα ιατρεία η υπηρεσία πάει «πακέτο» με την αφαίρεση του τατουάζ, αλλά καλό είναι να μην το θεωρείτε δεδομένο και να ρωτήσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v