Πώς να βοηθήσεις τους φίλους σου έμπρακτα

Καλή η θεωρία, αλλά σαν τις πράξεις δεν έχει. Και σου έχουμε μερικές συμβουλές για να είσαι πραγματικά δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα...
Πώς να βοηθήσεις τους φίλους σου έμπρακτα
Στην ζωή σου, θα ακούσεις από πολλά άτομα να σου λένε ότι είναι δίπλα σου, και απλώς να το λένε για να το πουν. Συμβαίνει. Δεν πειράζει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κι εσύ θα το κάνεις κάποια στιγμή, και ίσως και μια στιγμή ακόμα. Δεν μπορούμε να είμαστε αληθινοί φίλοι με κάθε άνθρωπο που έχουμε στον κύκλο μας, εκείνου του είδους οι φίλοι που θα τηλεφωνήσεις στις δύο το πρωί για να θάψεις ένα πτώμα, ας πούμε.

Όχι ότι πιστεύουμε πως οι φιλίες κρίνονται από την συνενοχή σε φόνο, τρόπος του λέγειν είναι. Σίγουρα όμως οι φιλίες κρίνονται από τις πράξεις, και αν ανησυχείς ότι δεν είσαι αλήθεια πολύ "εκεί" για τους αγαπημένους σου ανθρώπους, έχουμε μερικές συμβουλές για εσένα.

*Αρχικά, ρώτα αν όλα είναι οκέι. Αν έχεις την υποψία και δεν σου έχουν πει κάτι, μπορείς να ρωτήσεις για να μάθεις. Πόσο μάλλον, αν δεν μπορείς με τίποτα να ξεπεράσεις το συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά το άλλο άτομο επιμένει πως "δεν είναι τίποτα", μάλλον έχεις ήδη πάρει την απάντηση ότι αυτό το άτομο δεν θα επιθυμούσε την βοήθειά σου αυτή τη στιγμή. Μετά, μπορείς να διαχειριστείς αυτήν την πληροφορία όπως θες και να συνεχίσεις την ζωή σου. Αν, από την άλλη, έχουν ανάγκη κάπου να τα πουν, ξανά μην ανησυχείς: Σε λίγο θα ξεφορτώσουν τον πόνο τους πάνω σου. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ μετά.

*Πρόσφερε την βοήθειά σου. Απλά και κατανοητά. "Πώς μπορώ να βοηθήσω;", θα ρωτήσεις, και αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις άμεσα με το πρόβλημα, θα το μάθεις. Αν δεν υπάρχει άμεσος τρόπος, ώρα να περάσουμε στο επόμενο πλάνο: Πώς να είσαι τέλειος φίλος.

*Πέρνα απλά χρόνο μαζί με αυτό το άτομο. Πολλές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε πως τα προβλήματά μας είναι λιγότερο βουνό είναι λίγη καλή παρέα. Η οποία ίσως να είναι διατεθειμένη να ανεχτεί λίγη καλή, πατροπαράδοτη γκρίνια. Επειδή η γκρίνια είναι θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

*Αν έχεις πέσει σε άτομο που όταν έχει τις μαύρες του δεν θέλει κόσμο γύρω του, στείλε έστω ένα μήνυμα. Και αν αυτό το μήνυμα πάει σε τηλέφωνο που οδηγήσει ξανά στην λυτρωτική γκρίνια, ακόμα καλύτερα. Γενικά, να θεωρείς πως σε όλες τις συμβουλές που σου δίνουμε σε αυτό το κείμενο, το να αφήσεις το άλλο άτομο να σου γκρινιάξει λιγάκι ελεύθερα και χωρίς να κρίνεις είναι βασικό συστατικό.

*Ένα από τα πράγματα που δεν θα αποτύχουν ποτέ να φτιάξουν την διάθεση κάποιου είναι το φαγητό. Και το φαγητό δεν θα αποτύχει ποτέ να φτιάξει την διάθεση κάποιου επειδή είναι βιολογική ανάγκη, και μπροστά στην κάλυψη αυτών, τα υπόλοιπα προβλήματα υποχωρούν για λίγο. Και όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ ωραίο να νιώθεις ότι σε φροντίζουν. Επίσης, ρώτα αυτό το άτομο αν θέλει να μαγειρέψετε παρέα. Επειδή εκτός από βιολογική ανάγκη, το φαγητό επίσης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

*Αν παίζει πρόβλημα με στέγαση - από έξωση που περιμένει στη γωνία μέχρι συγκατοικήσεις που δεν πάνε καθόλου καλά - και έχεις έστω έναν καναπέ ελεύθερο, μπορείς να προτείνεις σε αυτό το άτομο να μείνει μαζί σου για λίγο καιρό. Αυτό είναι αρκετά μεγάλη δέσμευση, και πρέπει να σκεφτείς κι εσύ αρκετά πριν το προτείνεις.

*Από την άλλη μεριά, αν έχεις την οικειότητα με αυτό το άτομο και ξέρεις ότι η ανάγκη είναι μεγάλη, μπορείς πάντα να ρωτήσεις ευθέως αν χρειάζεται λεφτά. Ή έστω οικονομική βοήθεια με κάτι. Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε άλλο αυτό. Αυτά καλύτερα να μπαίνουν στην κατηγορία "ούτε στον εχθρό μου".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v