Δικαστικές υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Έξι ιστορίες ανατριχιαστικές, σαν να ‘ναι βγαλμένες από αστυνομικά μυθιστορήματα.


Δικαστικές υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Ανά καιρούς περνούν μπροστά από τα μάτια μας πολλές στυγερές δολοφονίες, φρικιαστικές, απάνθρωπες, σοκαριστικές. Όπως συμβαίνει και στα θρίλερ, με το υπόγειο και την περιέργεια του πρωταγωνιστή να πάει να κοιτάξει τι συμβαίνει, έτσι και στην πραγματική ζωή, ενώ ανατριχιάζουμε στην ιδέα του εγκλήματος, θέλουμε να μάθουμε τι έγινε. Είναι λίγο παράδοξο, αλλά ισχύει. Εδώ, μαζέψαμε έξι ιστορίες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία. 

Η τοξική σχέση της Ζωής με τον Παναγιώτη



Όταν τον Ιούνιο του 1985 ένας φιλοτελιστής έψαχνε στα σκουπίδια για γραμματόσημα, δεν περίμενε ότι η μοίρα του επιφύλασσε ένα τόσο σοκαριστικό θέαμα. Σε μία σακούλα από αυτές που έψαχνε, βρήκε μέλη ανθρώπινου σώματος. Κάλεσε τις αστυνομικές αρχές και τότε ξεκίνησε μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία.

Η Ζωή Γαρμάνη και ο Παναγιώτης Φραντζής ήταν ένα ζευγάρι που οι ψυχολόγοι εν έτει 2020 θα αποκαλούσαν τοξικό. Είχαν μια θυελλώδη σχέση γεμάτη τσακωμούς και ζήλεια. Ένα βράδυ μετά από μία νυκτερινή έξοδο, ξεκίνησε ένας ακόμη καβγάς. Ο καβγάς αυτός έμελλε να είναι και μοιραίος, αφού ο Φραντζής σκότωσε και διαμέλισε την σύζυγό του. Ερωτηθείς στο δικαστήριο σχετικά με τον τεμαχισμό του θύματος απάντησε:

«Δεν είναι τίποτα το δύσκολο, αρκεί να σημαδεύεις τις κλειδώσεις».

Πώς θα κατέληγε το «Άγγιγμα Ψυχής» αν ήταν δράμα;



Όλα ξεκίνησαν από μία εξομολόγηση. Η Κάτια Γιαννοπούλου ενώ δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τα θεία, στην πρώτη της ίσως εξομολόγηση γνώρισε τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη. Αυτή η γνωριμία αρκούσε για να κάνει την Κάτια ευσεβή πιστή, να παρακολουθεί τακτικά τα μυστήρια, τις λειτουργίες και τον αρχιμανδρίτη.

Εκείνη παντρεμένη, εκείνος ιερωμένος, παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν τους εμπόδισε να συνάψουν σχέση. Ο Άνθιμος Ελευθεριάδης, που κάθε άλλο παρά εκπρόσωπος του θεού ήταν, κατάφερε να αποσπάσει από την Κάτια Γιαννοπούλου το εξωφρενικό ποσό των 27 εκ. δραχμών για «να κάνει τα θελήματα της Παναγίας». Κάποια στιγμή, ο Άνθιμος απολύθηκε και αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αγγλία. Τότε ξεκίνησε το μαρτύριο για την Κάτια. Ταξίδευε συχνά και αυθημερόν στο Λονδίνο προκειμένου να δει τον καλό της. Το ενδιαφέρον του Ελευθεριάδη για την ερωμένη του εξανεμίστηκε και εκείνη δεν το πήρε και πολύ ψύχραιμα. Όταν ο τέως αρχιμανδρίτης γύρισε στα πάτρια εδάφη για λίγες μέρες, η Κάτια του έστησε καρτέρι. Στην αρχή του ζήτησε να μιλήσουν κι αφού εκείνος αρνήθηκε, εκείνη τον δολοφόνησε. 

Τα ίχνη της δολοφόνου βρέθηκαν μετά από τρεις ημέρες σε μοναστήρι της Αττικής.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την απολογία της:

«Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει. Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου».

Ο Άκης Πάνου και η σχέση της κόρης του



Το έγκλημα που ξεκίνησε να συγκλονίζει το πανελλήνιο πριν καν γίνει, είχε πρωταγωνιστές τον Άκη Πάνου, την Ελευθερία Πάνου και τον Σωτήρη Γιαλαμά. Όλα ξεκίνησαν το 1997 όταν ο συνθέτης βγήκε στα κανάλια για να βρει την Ελευθερία. Η κόρη του το είχε σκάσει από το σπίτι της και συγκατοικούσε με τον 30χρονο Σωτήρη. Έπειτα από δράματα και μία συνέντευξη του Σωτήρη στην τηλεόραση, η 19χρονη Ελευθερία αποφάσισε να επιστρέψει στο πατρικό της, χωρίς όμως να διακόψει τη σχέση της με τον Σωτήρη.

Γιατί τόσο δράμα για αυτή τη σχέση; Ο Γιαλαμάς ήτο σε διάσταση με την σύζυγό του και είχε και ένα παιδί. Ωστόσο ο Σωτήρης δεν το έβαλε κάτω. Την 1η Αυγούστου του 1997 ο Γιαλαμάς επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας Πάνου με σκοπό να συμφιλιωθεί με τον συνθέτη. Ωστόσο αυτό δεν είχε την επιθυμητή έκβαση. Ο συνθέτης εγκλωβισμένος στις συντηρητικές αρχές της εποχής, θόλωσε, πήρε το όπλο που είχε ενθύμιο από το Ναυτικό και πυροβόλησε τρεις φορές τον Γιαλαμά, μπροστά στην Ελευθερία, τη γυναίκα του και τον μικρό του γιο.

Ένα αποτυχημένο προξενιό και τα δολοφονικά ζυμάρια



Ποιος θα περίμενε ότι οι έρευνες της αστυνομίας έπρεπε να κινηθούν γύρω από ένα ζυμάρι για τηγανόψωμο; 

Είναι καλοκαίρι του 1992 και η αδίστακτη Μαρία Σαμπανιώτη αποφασίζει να ζυμώσει τηγανόψωμα. Στη ζύμη εκτός από αλεύρι, προσθέτει  παραθείο και τα προσφέρει στους γείτονές της. Ο λόγος; Η δολοφόνος ήθελε να προξενέψει τις κόρες της με τον Κώστα Μουστόπουλο και τον Αντώνη Κληματσά. Οι γονείς των δύο αρνήθηκαν και δύο μέρες μετά η Σαμπανιώτη τους πρόσφερε την περίφημη ζύμη για τηγανόψωμο. Με ένα ζύμωμα, η νοικοκυρά-δολοφόνος δηλητηρίασε: τον 60χρονο Θόδωρο Μουστόπουλο, τη σύζυγος του Ελένη, τον 33χρονο γιο τους Κώστα, την 46χρονη Ειρήνη Κληματσά και τον 24χρονο γιο της Αντώνη. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν επίσης δύο αλλοδαποί γείτονες: οι Γιάννης και Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ. Τελικά εξέπνευσαν ο Θεόδωρος Μουστόπουλος, η Ειρήνη Κληματσά και ο γιος της, Αντώνης.

Όταν τελικά συνελήφθη, η Σαμπανιώτη δήλωσε αθώα και δεν παραδέχτηκε ποτέ τίποτα. Χαρακτηριστικά στο δικαστήριο είπε «Η κόρη μου, μου ζήτησε να πάμε στα μαγαζιά. Για να μη χαλάσει το ζυμάρι το πήγα εγώ στην οικογενειακή μας φίλη Ελένη Μουστοπούλου και το υπόλοιπο ζυμάρι το πήγα στην Ειρήνη Κληματσά, για να φτιάξει κι εκείνη ψωμί».

Η κατηγορούμενη καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια.

Στην υπόθεση με τα τηγανόψωμα βασίστηκε το σενάριο του επεισοδίου ‘Αρραβωνιάσματα’ της 10ης Εντολής.

Το έγκλημα στη Σαντορίνη



Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη; Τον Αύγουστο του 2008, ο Θανάσης Αρβανίτης συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις ειδεχθείς του πράξεις. Μετά από έναν καβγά με την σύζυγό του, Αδαμαντία Καρκαλή ξέσπασε πρώτα στον σκύλο της νεαρής δασκάλας. Ο Αρβανίτης όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια επιτέθηκε και στην ίδια, μαχαιρώνοντάς την 10 φορές στην περιοχή του λαιμού και του θώρακα.

Πριν ακόμη αφήσει την τελευταία της πνοή ο σύζυγός της έχει ήδη αρχίσει να της κόβει το κεφάλι. Η συνέχεια στους περισσότερους είναι γνωστή. Ο δολοφόνος βγήκε στον δρόμο του χωριού Βουρβούλο κρατώντας στο ένα του χέρι το κεφάλι της Αδαμαντίας. Κάτοικοι και τουρίστες, όπως είναι φυσικό, πανικοβλήθηκαν, κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί, αλλά και οι δύο ιατροί δέχθηκαν βία από τον 31χρονο μάγειρα.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τον πατέρα της αδικοχαμένης Αδαμαντίας, ο 31χρονος είχε αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στο θύμα, αφού εκείνος άλλαζε συνέχεια δουλειές και ουσιαστικά τον ζούσε η 25χρονη δασκάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρβανίτης έπασχε από ψυχωσική διαταραχή, ωστόσο οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, καθώς από τα στοιχεία προέκυψε ότι είχε πλήρη όσων έκανε.

Ποιος θα ξεχάσει τη δολοφονία του Σεργιανόπουλου;



Η δολοφονία «αμπαλαρίστηκε» από πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί ή και «τι» συνέβη εκείνη την ημέρα, αναμφίβολα μονοπώλησε και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και το δικό μας.

Σύμφωνα με τον κατάθεση του 30χρονου κατηγορούμενου, Ντέιβιντ Μουρτικνέλι, ο Σεργιανόπουλος τον κάλεσε σπίτι του να κάνουν χρήση κοκαΐνης και να απολαύσουν την παρέα γυναικών. Ωστόσο, όταν έφτασαν στο σπίτι του ηθοποιού, γυναίκες δεν υπήρχαν αλλά υπήρχε κοκαΐνη. Ο 30χρονος κατέθεσε ότι τελικά οι δύο άντρες κατέληξαν να κάνουν σεξ και ότι η συνεύρεσή τους πήρε αρνητική έκβαση όταν ο Σεργιανόπουλος επέμεινε να είναι εκείνος ο ενεργητικός, απειλώντας τον 30χρονο με ένα μαχαίρι. Ο 30χρονος άρπαξε το μαχαίρι από τα χέρια του ηθοποιού και του επιτέθηκε. 

Ο Μουρτικνέλι διαμόρφωσε τον χώρο έτσι ώστε να φαίνεται σαν να διαπράχθηκε ληστεία, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του, 51 μέρες μετά τον έπιασαν. Τελικά, καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλάκιση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v