Όσο αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας, τόσο και η παχυσαρκία της

Όσο πιο πλούσια και «παγκοσμιοποιημένη» η χώρα, τόσο πιο τροφαντοί οι πολίτες της, λέει μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.
Όσο αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας, τόσο και η παχυσαρκία της
Όσο αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας, τόσο τείνει να αυξηθεί και το ποσοστό παχυσαρκίας των πολιτών της, λέει νέα επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει και εμπλουτίζει παρόμοια ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντεμπαμπράτα Ταλουκντάρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, συσχέτισε στοιχεία του ΑΕΠ και της παχυσαρκίας σε 147 χώρες από το 1975 ως το 2014.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνοδος 1% του ΑΕΠ μιας χώρας σχετίζεται με αύξηση κατά 1,23% της παχυσαρκίας στους άνδρες αυτής της χώρας και κατά 1,01% στις γυναίκες. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη «παχαίνει» περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.

Στο παρελθόν ορισμένοι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι όταν μια χώρα φτάσει σε υψηλό εθνικό και κατά κεφαλή επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό παχυσαρκίας θα τείνει να μειωθεί, με το σκεπτικό ότι οι πολίτες της θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην υγεία τους (διατροφή, άσκηση κ.α.).

Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρ’ όλο που η σχέση παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι λιγότερο αισθητή στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, δεν παύει να υπάρχει.

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι πιο έντονη σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα παγκοσμιοποίησης, ενώ αντίθετα φαίνεται να εξασθενεί στις χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά αστικοποίησης και μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ.

Η μελέτη προβλέπει ότι το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας θα αυξηθεί από 17,7% το 2014 σε 21,6% το 2024. Υπό διερεύνηση σε προσεχή μελέτη θα είναι το πώς το επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας σε μια χώρα επηρεάζει το ποσοστό παχυσαρκίας του πληθυσμού της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v