Τι να κάνω αν μου λείπει το κίνητρο;

Είνα πολύ εύκολο να νιώσεις ότι δεν αξίζει να προσπαθείς άλλο μερικές φορές. Ότι τίποτα δεν έχει νόημα και τέτοια δραματικά. Κι έχουμε κάτι να σου πούμε.
Τι να κάνω αν μου λείπει το κίνητρο;
Δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο δραματικός άνθρωπος του κόσμου για να πέσεις λίγο στα πατώματα αυτές τις μέρες. Ή για να πέσεις στο κρεβάτι και να μην θες να σηκωθείς. Είναι πολύ εύκολο να νιώθουμε ότι τίποτα δεν έχει νόημα – ακόμα και με τον περιορισμό κυκλοφορίας να τελειώνει πολύ, πολύ σύντομα. Μπορεί να σου τελείωσαν οι αντοχές. Μπορεί να μην έχεις άλλη αισιοδοξία να δώσεις.

Κι εμείς έχουμε μερικές συμβουλές για να σε φέρουμε κάπως στα συγκαλά σου.

*Αρχικά, μην το παλεύεις τόσο. Εφόσον αναγνωρίζεις ότι είσαι πεσμένος αυτή την περίοδο, ξεκίνα με το να αποδέχεσαι την κατάσταση. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται τελείως αντιπαραγωγικό, αλλά μόνο έτσι θα καταλάβεις τους λόγους που είσαι πεσμένος, και θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τι πρέπει να κάνεις. Εναλλακτικά, θα κυνηγάς μάταια φανταστικές λύσεις για αληθινά προβλήματα.

*Ξεκίνα με μικρά και απαραίτητα πράγματα. Δεν γίνεται να σηκωθείς από την απραξία και να πεις αμέσως «Τώρα θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου». Δεν δουλεύει έτσι. Ξεκινά με μικρά πράγματα, όπως να καθαρίσεις το σπίτι σου. Να κάνεις ένα μπάνιο. Να οργανώσεις πράγματα της δουλειάς ή να οργανώσεις λίγο καλύτερα τον χρόνο σου. Αν προσπαθήσεις να τα κάνεις όλα μαζί, το ξέρεις πως πάλι θα απογοητευτείς και το κίνητρό σου θα πέσει ξανά στα τάρταρα.

*Κάνε μια λίστα με πράγματα που σου λείπουν. Όχι μόνο υλικά αγαθά—μιλάμε και για συναισθήματα. Για διαθέσεις, για εμπειρίες. Αυτοί είναι οι νέοι σου στόχοι, και κάθε φορά που νιώθεις έτοιμος να τα παρατήσεις, ρίχνε μια ματιά σ’ αυτή την λίστα για να θυμάσαι γιατί παλεύεις.

*Μίλα με τους φίλους σου. Όχι μόνο για την κλασική φιλική υποστήριξη. Ζήτα εποικοδομητική κριτική. Ρώτα τους αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές πάνω σου και τι αλλαγές είναι αυτές. Ζήτα συμβουλές ή ακόμα και βοήθεια για να σε τραβήξουν από τον λάκκο. Αν θέλεις να κάνεις κάτι δημιουργικό, ψάξε για συνεργασίες με άτομα που σου αρέσει η δουλειά τους, έτσι ώστε να σε παρασύρει η δική τους δημιουργικότητα.

*Κάνε μια ανασκόπηση της καθημερινότητάς σου, και δες αν υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που σε κρατάνε πίσω. Μπορεί να περνάς υπερβολικά πολλή ώρα στα social media, ή να ξοδεύεις περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι σε παίρνει σε ντελίβερι. Βρες τα προβληματικά κομμάτια της ζωής σου και, σιγά-σιγά, δούλεψέ τα. Με την σειρά, όχι όλα μαζί. Θυμίζουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κουβαλά τόσες ευθύνες μαζεμένες, και ειδικά αν αυτές οι ευθύνες έχουν να κάνουν με την βελτίωση του εαυτού μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v