Πέθανε ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος

Ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών.
Πέθανε ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς και  ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 97 ετών.

Ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν πρωταγωνιστές σε μια από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι δυο τους είχαν κατεβάσει τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης.



Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε ως δημοσιογράφος αναλαμβάνοντας τη θέση του αρχισυντάκτη στον Ριζοσπάστη, αλλά και στην Αυγή. Είχε συλληφθεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.



Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).



Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, ενώ ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v