Πώς κάνουν ντελίβερι στη Σκανδιναβία;

Πότε πάνε διακοπές όσοι έχουν πάντα καλοκαίρι; Πού συναντιούνται με τους φίλους τους οι Ρώσοι; Και άλλες άκυρες απορίες… απαντημένες.
Αναρωτηθήκατε ποτέ… πώς το κάνουν αυτοί εκεί; Εμείς το πάθαμε, την πρώτη παγωμένη εβδομάδα του Ιανουαρίου, που συζητούσαμε κατσουφιασμένοι στο γραφείο πώς τρώνε οι Σκανδιναβοί το ντελίβερί τους, γιατί μηχανάκι στους -20 αποκλείεται να κυκλοφορεί. Ρωτήσαμε και μάθαμε, και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

(*) Αν έχεις κι εσύ τέτοιες απορίες και δεν ήξερες πού να τις απευθύνεις, το HiNative θα γίνει το νέο αγαπημένο σου site. Μπαίνεις, φτιάχνεις δωρεάν λογαριασμό, διαλέγεις χώρες για τις οποίες ενδιαφέρεσαι και βομβαρδίζεις τους κατοίκους τους με ερωτήσεις. Όποιος δε βαριέται, σου απαντά.

«Πώς έρχεται το ντελίβερι στους -20;»
Ρωτήσαμε: Τους Νορβηγούς
Μας απάντησαν: Με αυτοκίνητο. Δεν μπλέκει στην κίνηση, γιατί δεν έχει κίνηση. Όμως (ελπίζουμε να κάθεστε) το ντελίβερι έχει χρέωση της τάξης των 20€ επιπλέον, ό,τι και να παραγγείλεις.
Και πάνω στην κουβέντα προέκυψε κι αυτό: Οι ντελιβεράδες δεν παίρνουν φιλοδώρημα. Βασικά, κανείς στη Νορβηγία δεν παίρνει φιλοδώρημα. Είναι μια πρακτική που δεν συνηθίζεται, ούτε σε ακριβά εστιατόρια ούτε πουθενά, «επειδή οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, και κανένας εργαζόμενος δεν περιμένει τα tips για να φτάσει μια αξιοπρεπή αμοιβή» όπως μας είπαν.

«Πού συναντάτε συνήθως τους φίλους σας; Σε café, μπαρ ή εστιατόρια; Ή σπίτι;»
Ρωτήσαμε: Τους Ρώσους
Μας απάντησαν: Είκοσι άτομα, και η συντριπτική πλειοψηφία είπε «πιο συχνά, σπίτι». Δύο μας διαφώτισαν σχετικά με αυτή τη σπουδαία ιδέα που λέγεται «Αντι-καφέ» όπου βασικά πληρώνεις για τον χρόνο παραμονής σου (όχι περισσότερα από 10€ την ημέρα) και έχεις δωρεάν καφέ, σνακ, επιτραπέζια και διάφορα άλλα όμορφα. Λίγοι είπαν σε εστιατόρια. Σε μπαρ δεν είπε κανείς.

«Τι μαγειρεύετε συνήθως σπίτι; Τι φτιάχνετε όταν καλείτε φίλους;»
Ρωτήσαμε: Τους Ολλανδούς (που φημίζονται για την έλλειψη εθνικής κουζίνας)
Μας απάντησαν: Τρία άτομα, stampot –ένα είδος πουρέ πατάτας αναμεμειγμένο με λαχανικά. Ένας από αυτούς διευκρίνισε «όταν έρχονται φίλοι, οι περισσότεροι Ολλανδοί πηγαίνουν μαζί τους σε σνακ μπαρ ή εστιατόρια και τρώνε εκεί». Μία τέταρτη πιτσιρίκα μας είπε ότι η μαμά της είναι θεά και μαγειρεύει κάθε κουζίνα του κόσμου («αφρικανικές, ασιατικές, μεσογειακές, ό,τι θες») και όταν είναι να έρθουν οι φίλοι της ρωτάει από πριν αν έχουν αλλεργίες και ιδιαίτερες προτιμήσεις και «απλά μαγειρεύει κάτι που θα είναι εντάξει για όλους».

«Πώς πληρώνετε τον λογαριασμό στα εστιατόρια όταν βγαίνετε με φίλους; Πληρώνει ο καθένας τα δικά του, κερνάει ένας κάθε φορά, ή διαιρείτε το ποσό;»
Ρωτήσαμε: Τους Αργεντίνους και τους Περουβιάνους
Μας απάντησαν: Οι Αργεντίνοι, ότι μαλώνουν ποιος θα κεράσει, οι Περουβιάνοι ότι πληρώνει ο καθένας τα δικά του. Ένας Αργεντίνος διευκρίνισε πως όταν η παρέα είναι πολύ μεγάλη, η συνήθης πρακτική να διαιρείς το συνολικό ποσό με τον αριθμό των ατόμων λέγεται «κάνω τον Ρωμαίο». Και πολύ μας διασκέδασε.

«Από πού ξεκινά η Ιστορία στο σχολείο;»
Ρωτήσαμε: Τους Τούρκους
Μας απάντησαν: Με τη ζωή του Ατατούρκ. Μετά πηγαίνει προς τα πίσω, στην Οθωμανική Ιστορία και στον 15ο αιώνα.

«Καπνίζετε μέσα στα σπίτια;»
Ρωτήσαμε: Τους Ισπανούς
Μας απάντησαν: Ναι, εκτός αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, οπότε βγαίνουμε στο μπαλκόνι.

«Πότε πάει ο κόσμος διακοπές στις χώρες που έχουν πάντα καλοκαίρι;»
Ρωτήσαμε: Τους Μεξικάνους
Μας απάντησαν: Υπάρχουν διάφορες δημοφιλείς περίοδοι μέσα στον χρόνο, αλλά εκεί που οι πόλεις πραγματικά αδειάζουν (σαν τον Αύγουστο της Ευρώπης) είναι η δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, η Μεγάλη Εβδομάδα, Semana Santa στα ισπανικά.

«Υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους;»
Ρωτήσαμε: Τους Κενυάτες
Μας απάντησαν: Γάτες ελάχιστες, σκύλοι περισσότεροι. Οι γάτες είναι πολύ δημοφιλείς ως κατοικίδια, κυρίως για να διώχνουν τα τρωκτικά, οπότε τα σπίτια τις χρειάζονται, δεν τις αφήνουν να φύγουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v