Η πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αθήνας

Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας ολοκληρώθηκε και αυτά είναι τα σχέδια που πήραν το πρώτο βραβείο.
 


Με περισσότερες από 400 προτάσεις να κατατίθενται για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας, ο οποίος εστίασε στο ιστορικό τρίγωνο των Κλεάνθη και Schaubert.

Νικητής αναδείχτηκε η πρόταση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του, μεταμορφώνει τις περιοχές Συντάγματος, Βαρβακείου και Κεραμεικού –με ταυτόχρονη αναγέννηση των αξόνων Αθηνάς και Ερμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ανάπλαση του Συντάγματος και την διαμόρφωσή του σε Νέα πλατεία Πολιτισμού, καθώς και νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο μέσω της δομής ενός προεντεταμένου στεγάστρου, και νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό.

Όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου, οι οποίοι κρίνουν απαραίτητη την αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου της Αθήνας, ο μητροπολιτικός, υπερτοπικός χαρακτήρας του νεοκλασικού τριγώνου των Κλεάνθη-Schaubert είναι αυτονόητος και τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ούτε από την οικονομική κρίση, ούτε από την γήρανση του κτιριακού του περιεχομένου. Έχει όμως αδιαμφισβήτητα απολέσει την λάμψη του.

Στην αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου θεωρούν απαραίτητη την ανάκτηση του δημοσίου χώρου, ο οποίος πρέπει να διασυνδεθεί με τα εγγενή εσωτερικά του χαρακτηριστικά και με την ανάκτηση της λάμψης ενός ενδότερου, γραμμικού «Τ»: ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ακρόπολη, ανάμεσα στο Σύνταγμα και τον Κεραμεικό.


Δείτε παρακάτω τις εικόνες από τη μελέτη.



ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ



ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ - ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ



ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v