SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αθήνας

Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας ολοκληρώθηκε και αυτά είναι τα σχέδια που πήραν το πρώτο βραβείο.
 


Με περισσότερες από 400 προτάσεις να κατατίθενται για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας, ο οποίος εστίασε στο ιστορικό τρίγωνο των Κλεάνθη και Schaubert.

Νικητής αναδείχτηκε η πρόταση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του, μεταμορφώνει τις περιοχές Συντάγματος, Βαρβακείου και Κεραμεικού –με ταυτόχρονη αναγέννηση των αξόνων Αθηνάς και Ερμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ανάπλαση του Συντάγματος και την διαμόρφωσή του σε Νέα πλατεία Πολιτισμού, καθώς και νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο μέσω της δομής ενός προεντεταμένου στεγάστρου, και νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό.

Όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου, οι οποίοι κρίνουν απαραίτητη την αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου της Αθήνας, ο μητροπολιτικός, υπερτοπικός χαρακτήρας του νεοκλασικού τριγώνου των Κλεάνθη-Schaubert είναι αυτονόητος και τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ούτε από την οικονομική κρίση, ούτε από την γήρανση του κτιριακού του περιεχομένου. Έχει όμως αδιαμφισβήτητα απολέσει την λάμψη του.

Στην αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου θεωρούν απαραίτητη την ανάκτηση του δημοσίου χώρου, ο οποίος πρέπει να διασυνδεθεί με τα εγγενή εσωτερικά του χαρακτηριστικά και με την ανάκτηση της λάμψης ενός ενδότερου, γραμμικού «Τ»: ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ακρόπολη, ανάμεσα στο Σύνταγμα και τον Κεραμεικό.


Δείτε παρακάτω τις εικόνες από τη μελέτη.ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ - ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2