11 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αδελφούς Κοέν

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας τους ταινίας, Inside Llewyn Davis, ξετρυπώνουμε μικρά και μεγάλα μυστικά από την ζωή και την καριέρα των αδελφών Coen.
11 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αδελφούς Κοέν
του Γιώργου Κόκουβα

Στην κινηματογραφική πιάτσα τους αποκαλούν «ο δικέφαλος σκηνοθέτης». Και όντως, ο Joel και o Ethan Coen λειτουργούν εδώ και τριάντα ακριβώς χρόνια σαν ένα αδιαίρετο πρόσωπο. Πάνω από 15 ταινίες μετά από το Blood Simple, το μεγάλου μήκους τους ντεμπούτο, οι αδελφοί Coen γιορτάζουν τις τρεις δεκαετίες τους στο κινηματογραφικό προσκήνιο με την κυκλοφορία της νέας τους ταινίας «Inside Llewyn Davis».

Βγήκε μόλις αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, και θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμη, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί των φετινών βραβείων – με τις Χρυσές Σφαίρες να πλησιάζουν και τα προγνωστικά για τα Όσκαρ να σιγοβράζουν μέχρι τις 3 Μαρτίου, τα αγαπημένα αδέλφια των κριτικών θα έχουν άφθονο λόξυγκα αυτή την περίοδο.

Μέχρι να δούμε την καινούρια ταινία των dudes (δείτε εδώ την κριτική του in2life), η οποία ως συνήθως μας χαρίζει απλόχερα το γνωστό μαύρο χιούμορ τους, την ιδιαίτερη ματιά τους και το μίγμα των κινηματογραφικών ειδών που επιμελώς επιχειρούν σε κάθε τους προσπάθεια, από το Fargo και το Barton Fink ως το O Brother Where art thou? και το πολυβραβευμένο No Country For Old Man, συγκεντρώνουμε δέκα ενδιαφέροντα «μυστικά» από τη ζωή και την καριέρα του… δικέφαλου «τέρατος» που αγαπά το Hollywood (και όλοι εμείς το ίδιο).



*Στην παιδική τους ηλικία, οι Coen έκαναν διασκευές κινηματογραφικών ταινιών
Συγκεκριμένα, ο Joel αναλάμβανε ως παιδί να κουρεύει το γκαζόν των γειτόνων, για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να αγοράσει μία super 8 κινηματογραφική μηχανή. Όταν την απέκτησε, μαζί με τον αδελφό του ξεκίνησαν να γυρίζουν «διασκευές» ταινιών που προβάλλονταν τότε στις αίθουσες, με πρωταγωνιστή έναν γείτονά τους, τον Mark Zimering.

*Παρ’ ότι δημιουργούσαν μαζί τις ταινίες, ως το 2004, μόνο ο Joel έπαιρνε τα credits
Συγκεκριμένα, μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας Ladykillers (2004), μόνο το όνομα του Joel εμφανιζόταν στα credits της σκηνοθεσίας, παρότι και οι δύο δούλευαν πίσω από την κάμερα – απλώς ο Ethan αναλάμβανε σε μεγαλύτερο βαθμό χρέη παραγωγού. Ωστόσο, η αδικία διορθώθηκε από το 2004 και εξής, αφού η Ένωση Σκηνοθετών της Αμερικής αποφάσισε εγγράφως να τους εντάξει στα «κιτάπια» της ως σκηνοθετικό δίδυμο.

*Τα δύο αδέρφια έχουν συζύγους… απόλυτα κινηματογραφικές
Ο Joel παντρεύτηκε την ηθοποιό Frances McDormand, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της πρώτης τους ταινίας, Blood Simple – αποτελεί μάλιστα τον πρώτο σκηνοθέτη στα χρονικά των Όσκαρ που οδήγησε με την ταινία του την σύζυγό του στην κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου για τον α’ γυναικείο ρόλο στο Fargo. Μαζί, υιοθέτησαν ένα αγόρι από την Παραγουάη.
Ο Ethan από την άλλη είναι παντρεμένος με την κινηματογραφική μοντέρ Tricia Cooke, που έχει βοηθήσει στο μοντάζ πολλών από τις ταινίες των Coen. Οι Ethan και Tricia έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Dusty και τον Buster Jacob.



*Τα δύο αδέλφια «βάζουν το χεράκι» τους στο μοντάζ
Στα credits των ταινιών τους θα δείτε το όνομα Roderick Jaynes ως υπεύθυνος μοντάζ. Αυτός ο τύπος… απλώς δεν υπάρχει, αφού πρόκειται για το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν οι Coen για τον ίδιο τους τον εαυτό.

*Ο Joel υπήρξε βοηθός του Sam Raimi
Μόλις τελείωσε τις κινηματογραφικές του σπουδές, ο Joel Coen έπιασε δουλειά ως βοηθός παραγωγής σε βιομηχανικά φιλμάκια και μουσικά κλιπ, ώσπου συνάντησε τον γνωστό αμερικανό σκηνοθέτη Sam Raimi (Spiderman, Evil Dead), για τον οποίο εργάστηκε ως βοηθός μοντέρ στην πρώτη ταινία «Evil Dead».

*Το «Barton Fink» κρατά ένα μοναδικό ρεκόρ στις Κάννες
Μία από τις πρώτες ταινίες των αδελφών που μάλλον υποτιμήθηκε στην συνέχεια, το Barton Fink κέρδισε και τα τρία μεγάλα βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών: Χρυσό Φοίνικα, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ερμηνείας. Μάλιστα, η επιλογή του για τον Χρυσό Φοίνικα υπήρξε ομόφωνη. Παρ’ όλα αυτά, από το πρώτο μισό της κινηματογραφικής πορείας των Coen, η πιο «δημοφιλής» ταινία τους υπήρξε το Big Lebowski, που απέκτησε γρήγορα την ετικέτα «καλτ».



*Ένας από τους πιο αγαπημένους τους ηθοποιούς (αν όχι ο αγαπημένος τους) είναι ο Steve Buscemi
Τον έχουν χρησιμοποιήσει στα Miller’s Crossing, Barton Fink, The Hudsucker Proxy, Fargo και Big Lebowski, αλλά παρά την αδυναμία που του έχουν, συνήθως ο ήρωας που υποδύεται έχει φριχτό τέλος. Ο Chet του Barton Fink καίγεται ζωντανός σε ένα ξενοδοχείο, ο Carl του Fargo περνά μέσα από αλωνιστική μηχανή και ο Donny του Big Lebowski παθαίνει καρδιακή προσβολή. Ο τελευταίος μάλιστα ακούει συνεχώς την φράση «shut the f**k up» κατά την διάρκεια της ταινίας, επειδή ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Buscemi στην προηγούμενη ταινία, το Fargo, δεν σταματούσε να μιλά.

*Στο Big Lebowski, η λέξη «man» ακούγεται από τον Dude 147 φορές
Με βάση την διάρκεια της ταινίας, μάλιστα, υπολογίστηκε πως αυτό αντιστοιχεί σε… ενάμισι «man» το λεπτό.



*Δεν επιτρέπουν στους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν
Όταν ένας ηθοποιός επιχειρεί να αυτοσχεδιάσει στο πλατό των γυρισμάτων ή λέει μια φράση με δικά του λόγια, ο Joel είναι αυτός που συνήθως τον διακόπτει για να του πει ευγενικά πως «Καλό ήταν, αλλά θα μπορούσες να το πεις όπως είναι γραμμένο στο σενάριο;» Τα περισσότερα φιλμ των αδελφών προβάλλονται στις αίθουσες με τελικό αποτέλεσμα τέτοιο, ώστε κάθε ατάκα που ακούγεται να είναι λέξη προς λέξη μεταφορά από το τελικό σενάριο των δημιουργών.

*Ο Όμηρος συγκαταλέγεται στα credits του «O Brother where art thou?»
Η συγκεκριμένη ταινία των Coen είναι βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου (ο χαρακτήρας που υποδύεται ο George Clooney λέγεται Οδυσσέας) και ο Όμηρος απολαμβάνει credits σεναρίου. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο αδέλφια υποστηρίζουν ότι δεν έχουν διαβάσει ποτέ το γνωστό ομηρικό έπος και πως απλώς γνωρίζουν κάποια σποραδικά πράγματα από τις προφορικές παραδόσεις και τις αναφορές σε ταινίες που έχουν δει.



*Σημαντικό ρόλο στις ταινίες τους παίζει η μουσική
Στην νέα τους δημιουργία, καταπιάνονται με την country μουσική και το soundtrack αναμένεται να δημιουργήσει αίσθηση στην μουσική βιομηχανία, αφού πασίγνωστοι μουσικοί stars διασκευάζουν θρύλους του είδους. Στο «O Brother where art thou?», πάλι, έντυσαν τις περιπέτειες των ηρώων με μουσική bluegrass και με ένα soundtrack που έγινε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από την ίδια την ταινία: Το OST του φιλμ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, τόσα ώστε να πυροδοτήσει την δημιουργία δύο ακόμη soundtrack-συνεχειών του και δύο συναυλιακά tours. Κέρδισε μάλιστα πέντε Grammy, μεταξύ των οποίων αυτό για το «Album της χρονιάς».





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v