Άνγκελα Μέρκελ: Όσα δεν ξέρατε για την Σιδηρά Φράου

Η άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει κάνει άνω-κάτω όλη την Αθήνα, και όσο σύσσωμες οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας την φυλάνε, εμείς ψάχνουμε το παρελθόν της, για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την επίσημη «μισητή» προσκεκλημένη.
Άνγκελα Μέρκελ: Όσα δεν ξέρατε για την Σιδηρά Φράου
του Γιώργου Κόκουβα

Στήνονται οδοφράγματα, άνδρες της ΕΛΑΣ επιστρατεύονται από ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο, το κέντρο παραλύει, το μετρό κομματιάζεται και το Σύνταγμα σιγοβράζει, μαζί του κι όλη η Ευρώπη. Κι όλα αυτά για τα μάτια της Frau Europa, της Καγκελαρίου που επέλεξε να πατήσει το άριο πόδι της στην Αθήνα την στιγμή που η πόλη μοιάζει με τεντωμένο σκοινί με θέα το απέραντο χρέος που απλώνεται από κάτω.

Η αλήθεια είναι πως αποτελεί ίσως την πιο μισητή διεθνή προσωπικότητα στα μέρη μας αυτόν τον καιρό. Πως η έκφραση «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» δεν μπορεί πια να λεχθεί ούτε για πλάκα χωρίς να ξεσηκωθούν καμιά ντουζίνα αγανακτισμένοι με την «πλούσια πλευρά της Ευρώπης» που λύνει και δένει, κόβει και ράβει, έχει καρπούζια και ολόκληρα σετ μαχαιριών. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι η προσωποποίηση των δεινών ενός ολόκληρου έθνους είναι κατά βάθος κι ένας τρόπος εκτόνωσης – προφανώς δεν φταίει η Μέρκελ για όλη την κακοδιαχείριση και τις κυβερνητικές μπαρούφες της ελληνικής πλευράς τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο των ημερών, και, παρ’ ότι η διαμονή της στην Αθήνα θα διαρκέσει μόλις έξι ώρες, αυτές είναι αρκετές για να μας κάνουν να ψάξουμε εκ νέου τα έργα και τις ημέρες της, για να γνωρίσουμε καλύτερα την χημικό από την Ανατολική Γερμανία που εδώ και επτά χρόνια βρήκε την φόρμουλα της εξουσίας και θρονιάστηκε στην Καγκελαρία.

Η Σιδηρά Φράου

Δεν είναι μόνο το ότι και οι δύο ασχολήθηκαν με την επιστήμη πριν στραφούν στην πολιτική: Μέρκελ και Θάτσερ μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» γιατί άνοιξαν τον δρόμο στην γυναικεία εξουσία. Η Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί την πρώτη γυναίκα Καγκελάριο της Γερμανίας, έχοντας κάνει πελώρια άλματα για να φτάσει σε αυτό το αξίωμα. Την δεκαετία του ΄90, όταν ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την έφερε στην κυβέρνηση, την αποκαλούσε μάλλον χλευαστικά, «το κορίτσι», καθώς ήταν η μόνη γυναίκα στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Η ίδια όμως δεν δίστασε να βάλει στη θέση του τον πρώην «μέντορά» της, καθώς όταν πλέον από εκπρόσωπος τύπου αποφάσισε να διεκδικήσει περισσότερα, έστειλε ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία έδειχνε τα δόντια της και καλούσε τον γερμανικό λαό να απορρίψει τον Χέλμουτ Κολ.

Κι έτσι, από ήσυχο παιδάκι ενός πάστορα στην Ανατολική Γερμανία, και από την Χημεία, από την οποία ξεκίνησε η καριέρα της –για να στραφεί στην πολιτική μετά την πτώση του τείχους- η Άνγκελα βρέθηκε να διεκδικεί την Καγκελαρία, την οποία και κατέκτησε τελικά το 2005.

*Η Μέρκελ και οι άλλοι



«Φράου Νάιν» την αποκαλούν πολλοί για την μέθοδο διακυβέρνησης, τις σκληρές διαπραγματεύσεις της και τον τρόπο που χειρίζεται το μέλλον της Ευρώπης. Ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε, η Γερμανία γίνεται ο «μπαμπούλας» τον υπόλοιπων κρατών, ακόμη και της Γαλλίας, που μέχρι πρότινος τύγχανε της διακυβέρνησης του έτερου μισού των «Μερκοζί». Η άνοδος του Ολάντ στον προεδρικό θώκο και η ήττα του κόμματος της Μέρκελ σε τοπικές εκλογές ίσως δίνουν ένα μήνυμα ενάντια στην αυστηρή λιτότητα που έγινε σημαία της τελευταίας, αλλά ακόμη η δημοτικότητά της στον τόπο της καλά κρατεί: Τον Ιούλιο του 2012, το 66% των ερωτηθέντων σε γερμανική δημοσκόπηση την έκρινε δημοφιλή και κατάλληλη για την θέση της.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η θέλησή της υποκύπτει στις αντιδράσεις του λαού – πρόσφατο παράδειγμα η «ατσάλινη» απόφασή της να «φυτέψει» πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Γερμανία, μόνο και μόνο για να το πάρει πίσω λίγο καιρό αργότερα. Το ίδιο έγινε και με το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας, αφού την μία στιγμή εμφανίστηκε στο Πότσνταμ δηλώνοντας πως η πολυπολιτισμική φύση της Γερμανίας απέτυχε, και πως οι μετανάστες θα πρέπει να προσαρμοστούν πλήρως στην γερμανική χριστιανική φιλοσοφία, ενώ την επόμενη στιγμή ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι «θα δούμε πολλά μουσουλμανικά τεμένη» στην Γερμανία.

Παρασκηνιακές φήμες βέβαια θέλουν το πραγματικό αφεντικό να είναι ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν κάποτε στην ουσία το αφεντικό της, και συνεχίζει να μην της δίνει αναφορά για τα όσα σχεδιάζει για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Αυτό δεν εμποδίζει, πάντως, τα διεθνή Μέσα να την αποκαλούν Terminator της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης δείτε εδώ το σχετικό εξώφυλλο με την φωτογραφία. Η ειρωνεία είναι πως δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Μέρκελ βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο «Καρλομάγνος 2008» που απονέμεται σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή. Μαντέψτε: Το 2012, το βραβείο έλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το timeline της Μέρκελ

1954
: Γεννιέται στο Αμβούργο, και λαμβάνει το όνομα Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ. Αργότερα, η οικογένειά της μετακομίζει στην Ανατολική Γερμανία, όπου και μεγαλώνει η μικρή Άνγκελα.

1982: Η επιστήμων τότε Άνγκελα παντρεύεται τον πρώτο της σύζυγο, Ούλριχ Μέρκελ, τον οποίο και χωρίζει μετά από πέντε έτη, αλλά αποφασίζει να διατηρήσει το επώνυμό του.

1998: Παντρεύεται τον δεύτερο σύζυγό της, τον κβαντικό χημικό Χοακίμ Σάουερ, γάμο που διατηρεί ως σήμερα.

1999: Η Άνγκελα γνωρίζει έντονη δημοσιότητα, χάρη στην ανοιχτή επιστολή της που καλεί τους Γερμανούς να αφήσουν πίσω τον πρώην μέντορά της Χέλμουτ Κολ.

2005: Γίνεται η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος και ο πρώτος Γερμανός πολίτης με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία που καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

2009: Με τις δυναμικές της θέσεις κερδίζει έδαφος και εκλέγεται για δεύτερη φορά Καγκελάριος, καταφέρνοντας μάλιστα να δημιουργήσει κυβέρνηση ενότητας με δικούς της όρους.

2010-2012: Η Μέρκελ γίνεται ένα από τα πλέον αντιπαθή πρόσωπα για την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς έχει ταυτιστεί με τα «όχι» σε δραστικές λύσεις πέραν της λιτότητας, με τα επώδυνα μέτρα και με το «κούνημα του δαχτύλου» προς τους απείθαρχους της Ευρώπης. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάθεται αναπαυτικά στη θέση ενός αεροπλάνου, με προορισμό το Ελευθέριος Βενιζέλος, και ο Αντώνης Σαμαράς παίζει νευρικά με τα δάχτυλά του στην VIP αίθουσα αναμονής.

*Τα highlights της Άνγκελα

Έκαναν πολλούς να γελάσουν, να αγανακτήσουν ή να ξεσπάσουν πάνω της την οργή μιας ολόκληρης οικονομικής κρίσης. Ιδού οι (μάλλον άτυχες) στιγμές στην πορεία της Καγκελαρίου:

*Σερβιτόρος ρίχνει έναν ολόκληρο δίσκο με ποτήρια μπύρας πάνω στην Μέρκελ, και χιλιάδες Έλληνες αναφωνούν το «ααααχ» της ένοχης ευχαρίστησης.


*Ίσως η παραπάνω ένοχη ευχαρίστηση πηγάζει από εικόνες σαν κι αυτή, όταν η Μέρκελ παρακολουθούσε τον αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας στο περσινό Euro. H φαν του ποδοσφαίρου Καγκελάριος πανηγύριζε χωρίς αντίπαλο, καθώς αφενός η Εθνική Ελλάδος έχασε και αφετέρου ο νεοεκλεγείς Αντώνης Σαμαράς είχε το μάτι του τυλιγμένο με γάζες.


*Και ένοχη ευχαρίστηση ξανά, με αυτό το βιντεάκι που κυκλοφόρησε πριν έναν χρόνο περίπου, έχοντας «εντοπίσει» την Μέρκελ σε νεαρή ηλικία να χορεύει έξαλλα – φυσικά δεν πρόκειται για την ίδια την Μέρκελ, αλλά λίγο επηρεάζει αυτό την απόλαυση όσων ευρωπαϊκών λαών κρέμονται από τα δάνεια της Φράου.


*Η Μέρκελ, όταν ακόμη ήταν μια απλή εκπρόσωπος τύπου της πολιτικής της παράταξης:


*Και, τέλος, η Καγκελάριος σε ατυχέστατες πόζες της:
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v