Μια Τρίτη με την Μέρκελ στους δρόμους της Αθήνας

Απαγόρευση διαδηλώσεων, κλείσιμο δρόμων και σταθμών του μετρό και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν περισσότερους από επτά χιλιάδες αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, έχει το… μενού για την αυριανή επίσκεψη Μέρκελ.
Μια Τρίτη με την Μέρκελ στους δρόμους της Αθήνας
Βομβαρδισμός ανακοινώσεων από την ΕΛΑΣ επικρατεί καθώς η ώρα της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου πλησιάζει. Παρ’ όλο που η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μείνει στην Αθήνα περισσότερες από έξι ώρες, όσο ακριβώς χρειάζεται για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει περισσότερους από επτά χιλιάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα ενισχυθούν και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Το απόγευμα της Κυριακής μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των κ. Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου και Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας "κλείδωσε" ο σχεδιασμός των μέτρων τάξης.

Οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν σε αυτά έχουν εντολές για αυστηρή τήρηση της τάξης, προληπτικές προσαγωγές και άμεση επέμβαση όπου εκδηλώνεται το παραμικρό, ώστε να μη δοθεί σε καμία περίπτωση η ευκαιρία σε κάθε είδους ομάδα να δημιουργήσει επεισόδια.

Στο Σύνταγμα, εκτός από την ισχυρή παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ σε καίρια σημεία και σε διασταυρώσεις, έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του μεταλλικού φράχτη, ενώ θα τοποθετηθούν και τα γνωστά μεταλλικά κιγκλιδώματα στο πλακόστρωτο που οδηγεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δυνατότητα εκτόξευσης νερού και αστυνομικοί των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.

Το επιχειρησιακό κέντρο που θα παρακολουθεί ό,τι αφορά την ασφάλεια της Καγκελαρίου έχει στηθεί στην Κατεχάκη, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες των αστυνομικών και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, θα δίδονται οι εντολές για την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας που έχει εκπονηθεί.

Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των σχεδίων ασφάλειας θα έχουν και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, τα οποία θα βρίσκονται στον αττικό ουρανό όσες ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ. Η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας για τη Γερμανίδα καγκελάριο θα αρχίσει με την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει για την Αθήνα θα εποπτεύεται από τους αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών, ένστολων και μη, ενώ επίσης αυστηρά θα είναι τα μέτρα γύρω και από την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο που θα καταλύσει η γερμανική αποστολή. Υπό αυστηρή επιτήρηση θα βρίσκονται επίσης η γερμανική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Γκαίτε και γερμανικές επιχειρήσεις.

Απαγόρευση των διαδηλώσεων

Η τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αφορά την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων, από τις 9.00 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 22.00 το ίδιο βράδυ, «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η απαγόρευση αφορά:

* Στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

* Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

* Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έσπευσαν να καταδικάσουν τις σχετικές απαγορεύσεις, και εξέδωσαν αμέσως ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια σήμερα στις 6 μ.μ. και αύριο Τρίτη στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και στην αυριανή παναττική στάση εργασίας (12.00-15.00)».

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ διευκρινίζει ότι «η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων» και ότι απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v