Η «καρδιά» του Cirque du Soleil μιλά στο in2life

Ο Daniel Lamarre, πρόεδρος του φαινομένου στον χώρο του θεάματος, που έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη, μιλά στο in2life για την Alegria, για το μέλλον του live θεάματος και για τις (ακόμη πιο θεαματικές) εκπλήξεις που μας ετοιμάζει το Cirque du Soleil.
Η «καρδιά» του Cirque du Soleil μιλά στο in2life
συνέντευξη στον Γιώργο Κόκουβα

Τι δουλειά έχει το Cirque du Soleil στο διάστημα; Γιατί η «Alegria» ήρθε στην Αθήνα σε μία από τις πιο δύσκολες για εκείνη περιόδους; Ποια έκπληξη μάς ετοιμάζει το Τσίρκο του Ήλιου μαζί με τον James Cameron και πότε θα τον ξαναδούμε στην Ελλάδα;

Ο Daniel Lamarre, ήρεμος και χαμογελαστός, μας υποδέχεται στα παρασκήνια του show «Alegria» για να μας λύσει όλες τις απορίες. Η επιχείρηση της οποίας τυγχάνει πρόεδρος αριθμεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους, έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, αλλά εκείνος, αυτή τη στιγμή, έχει το νου του αποκλειστικά στο show που θα παρουσιαστεί σε λίγες ώρες μπροστά στους Έλληνες θεατές. Αυτή τη στιγμή, για εκείνον το Cirque du Soleil είναι το ΟΑΚΑ, η ομάδα της παράστασης και οι Αθηναίοι που ήδη συνωστίζονται απ’ έξω.

Ο πρόεδρος του Cirque du Soleil, λοιπόν, μάς υποδέχεται ευγενικά στο σαλονάκι των παρασκηνίων του Ολυμπιακού σταδίου, σαν να βρίσκεται στο σπίτι του, και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του In2life, χωρίς φόβο και με πολλή… alegria. 

*Το Cirque du Soleil έχει καταφέρει να τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης και επιτυχίας. Υπάρχει «επόμενο επίπεδο»; Ποιος είναι πλέον ο στόχος σας;
Από τότε που ο Guy Laliberte (σ.σ.: ο συνιδρυτής του Cirque du Soleil) ταξίδεψε σε διαστημικό σταθμό, ίσως το επόμενο σχέδιό μας να είναι ένα show στο διάστημα! Σοβαρά τώρα, έχουμε όπως λέτε επιτύχει ένα status παγκόσμιας καταξίωσης, επομένως, στόχος μας πια είναι να επεκτείνουμε το φάσμα του καλλιτεχνικού μας περιεχομένου. Θέλουμε να παραμείνουμε σημαντικός παίκτης στις live παραστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ερευνούμε κι άλλες πλατφόρμες περιεχομένου. Για παράδειγμα, ετοιμάζουμε μια 3D ταινία μαζί με τον James Cameron, που αποτελεί μια νέα μεγάλη περιπέτεια για εμάς. Ένας από τους νέους μας στόχους λοιπόν είναι να είμαστε περισσότερο παρόντες στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

*Τι ακριβώς να περιμένουμε από το κινηματογραφικό project που ετοιμάζετε με τον James Cameron;
Η 3D παραγωγή που ετοιμάζουμε μαζί του θα αφηγείται μια ιστορία, η οποία όμως αφορά την περιπέτεια που συνδέει τα μεγαλύτερα shows μας, αυτά του Las Vegas και πώς περνάμε από το ένα στο άλλο. Το αποτέλεσμα θα το δούμε και θα το παρουσιάσουμε τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

*Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να προχωρήσετε σε μια καινούρια παραγωγή του Cirque du Soleil. Ποια είναι η διαδικασία με την οποία σχεδιάζετε και ετοιμάζετε ένα νέο show;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρούμε μια δημιουργική πρόκληση. Ποτέ δεν αναπαράγουμε το ίδιο show, γιατί δεν βρίσκουμε κάποια πρόκληση στο να «αντιγράφουμε» τα ίδια και τα ίδια. Εγώ κι ο Guy Laliberte στην συνέχεια καταλήγουμε στην δημιουργική ομάδα, την χτίζουμε και της δίνουμε μια εντολή. Από εκεί και πέρα κάθε ομάδα πρέπει να έχει την δική της ελευθερία. Βέβαια, επειδή ο Guy είναι καλλιτέχνης, οι ομάδες χαίρονται να συνεργάζονται μαζί του, αλλά πάντα επιδιώκουμε να δίνουμε ελευθερία στην δημιουργία του περιεχομένου. Λέω κάτι συχνά: «Στην φράση show business, η λέξη show έρχεται πάντα πρώτη». Αν έχεις ένα σπουδαίο show, θα έχεις και μια καλή επιχείρηση. 

*Η φράση σας μάς φέρνει στην επόμενη ερώτηση: Υπάρχει ο κίνδυνος, σε έναν τέτοιο τεράστιο οργανισμό που πρέπει να διοικείται με όρους επιχείρησης, να επηρεαστεί η «αγνότητα» της καλλιτεχνικής πλευράς του Cirque du Soleil;
Η απάντηση είναι ναι, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πώς προστατευόμαστε λοιπόν; Δεν μου αρέσει να βλέπω το Cirque du Soleil σαν έναν μεγάλο οργανισμό με χιλιάδες εργαζόμενους. Η Alegria απασχολεί 115 ανθρώπους. Μια μικρότερη δηλαδή ομάδα καλλιτεχνών και προσωπικού που μοιράζονται το ίδιο πάθος και ταξιδεύουν μαζί. Και κάθε νέο show έχει την δική του αυτονομία, επομένως δεν σκοντάφτει στην γραφειοκρατία. Στην κορυφή της ιεραρχίας του Τσίρκου βρίσκεται το show, αυτό είναι το σημείο - «κλειδί» και το σεβόμαστε πολύ.

*Και τα χρονικά περιθώρια μιας παραγωγής του Cirque du Soleil;
Αν δώσω σήμερα σε εσάς εντολή για ένα καινούριο show, πιθανότατα θα σας δώσω περιθώριο έξι μηνών, για να επιστρέψετε σε έμενα με την ομάδα σας, έχοντας βρει ένα concept. Μετά από αυτό το εξάμηνο, θα σας δώσουμε την απαραίτητη καθοδήγηση, και στην συνέχεια θα έχετε ένα έτος για να ετοιμάσετε το show και να κάνετε το casting. Ο τρίτος χρόνος είναι η προπόνηση και οι πρόβες. Επομένως, παίρνει συνήθως δυόμισι χρόνια για να δημιουργηθεί ένα show εκ του μηδενός.

*Στο Cirque du Soleil εργάζονται άνθρωποι δεκάδων εθνικοτήτων. Η πολυπολιτισμικότητα του ανθρώπινου δυναμικού σας είναι μέρος της φιλοσοφίας σας;
Έχουμε επιλέξει ότι θέλουμε να προσφέρουμε shows που αφορούν πολλές χώρες, και αποφασίσαμε πως ο τρόπος να το πετύχουμε είναι να έχουμε στους κόλπους μας ανθρώπους από πολλές χώρες. Επομένως, ναι, είναι συνειδητή επιλογή. Σαράντα εννέα εθνικότητες εκπροσωπούνται σήμερα στο Cirque du Soleil – μάλιστα δεν θυμάμαι κανένα show που από μόνο του είχε λιγότερες από 20 εθνικότητες να εκπροσωπούνται σε αυτό. Είναι μέρος του καλλιτεχνικού μας περιεχομένου, και θεωρώ πως γι’ αυτό έχουμε επιτύχει σε διεθνές επίπεδο. 

*Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και της παγκόσμιας ύφεσης, ποια είναι η στρατηγική σας; Να περιμένουμε «αμυντική» στάση ή μια πιο επιθετική στρατηγική με περισσότερες παραγωγές;
Πολλοί ίσως σκέφτονται το Cirque du Soleil ως έναν οργανισμό που έχει την δυνατότητα να παράγει 20 ως 30 shows το πολύ. Εμείς θεωρούμε, όμως, πως η δημιουργική μας έδρα στο Montreal είναι το αντίστοιχο του Hollywood για τα live shows. Έτσι, αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε τα κεντρικά μας στο Montreal σαν ένα κέντρο που μπορεί να παράγει κάτι περισσότερο από παραστάσεις του Τσίρκου του Ήλιου. Εξετάζουμε τα ενδεχόμενα συνεργασίας με άλλους οργανισμούς, για να τους βοηθήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε να παράγουν και άλλου είδους παραγωγές. Θεωρούμε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για εμάς, με το να προσφέρουμε τις υπηρεσίες και τα μέσα μας σε άλλους οργανισμούς ή shows.

*Μιλήσατε για επέκταση των παραγωγών σας και εκτός του τομέα των live shows. Θεωρείτε πως η διασκέδαση περνάει πλέον στο «στάδιο της οθόνης»;
Θεωρώ πως τα live shows θα είναι πάντα επίκαιρα και παρόντα, γιατί ο κόσμος λατρεύει την εμπειρία του ζωντανού. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό που θα αλλάξει κατά πολύ είναι η τεχνολογία του live show. Προβλέπω για το μέλλον την ύπαρξη ενός μίγματος 3D τεχνολογίας και live show – γι’ αυτό και είμαστε ενθουσιασμένοι με την συνεργασία μας με τον James Cameron, που είναι ο καλύτερος στην 3D τεχνολογία. Και γι’ αυτό, όπως είπα, δεν θα διαθέσουμε τα δημιουργικά μας μέσα μόνο για την παραγωγή shows, αλλά και για πολλές πλατφόρμες δημιουργίας: Οι άνθρωποι πλέον δεν θέλουν να βλέπουν μόνο live shows. Ίσως θέλουν να δουν περιεχόμενο στην οθόνη του κινητού τους. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την δυνατότητα. Ωστόσο, φυσικά, ο τομέας του live entertainment θα παραμείνει ο πυρήνας της επιχείρησής μας.

*Υπάρχει η σκέψη να δει κάποια στιγμή και ο υπόλοιπος πλανήτης τα μεγάλα shows του Cirque du Soleil που παρουσιάζονται αποκλειστικά στο Las Vegas;
Όχι, πρέπει να έρθετε εσείς και να μας επισκεφθείτε στο Las Vegas (γέλια). Είναι μέρος της φιλοσοφίας που σας ανέφερα προηγουμένως: Δεν αναπαράγουμε τα ίδια show. Αν για παράδειγμα θέλεις να δεις σήμερα την Alegria, πρέπει να βρίσκεσαι στην Ελλάδα, γιατί αυτό είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο παρουσιάζεται σήμερα. 

*Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ένα, πιο σημαντικό, μυστικό της επιτυχίας του Cirque du Soleil;
Θα έλεγα, το να εκπλήσσεις τους ανθρώπους. Οι θεατές μας εκπλήσσονται κάθε φορά που βλέπουν ένα από τα shows μας. Όταν περιγράφεις ένα show του Cirque du Soleil, τι είναι αυτό που λες; Δεν είναι καθαρά τσίρκο. Δεν είναι καθαρά χορός. Δεν είναι καθαρά θέατρο. Δεν είναι μόνο μουσική. Είναι όλα τα παραπάνω. Είναι το Cirque du Soleil: Έχουμε δημιουργήσει μια εντελώς μοναδική κατηγορία θεάματος, και εκεί βρίσκεται το μυστικό. Έχουμε βρει ένα ειδικού ενδιαφέροντος θέαμα και πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την «αποκλειστικότητα», τροφοδοτώντας τους fans μας με αυτό που περιμένουν, αλλά ταυτόχρονα εκπλήσσοντάς τους. Αυτή την περίοδο μάλιστα συνεργαζόμαστε με 20 πανεπιστήμια παγκοσμίως, γιατί πιστεύουμε στην επένδυση στο R&D (έρευνα και ανάπτυξη).

*Μία πιο «προσωπική» ερώτηση: Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα κατά την διάρκεια ή μετά από την παρακολούθηση μιας παράστασης του Cirque du Soleil;
Ποτέ δεν μπορώ να το συνηθίσω, πάντα συγκινούμαι. Για μένα, το να πάω πριν το show και να δω τους καλλιτέχνες να μακιγιάρονται και να προετοιμάζονται είναι επίσης πολύ συγκινητικό. Όταν παρακολουθώ ένα show –και έχω παρακολουθήσει όλα μας τα show πάρα πολλές φορές το καθένα- γίνομαι αυτόματα θεατής. Θυμάμαι μετά από μια παράσταση, ο Guy Laliberte μου είχε πει «Daniel, στο τέλος του show δεν πρέπει ποτέ να είσαι εσύ ο πρώτος που σηκώνεται και χειροκροτά» και εγώ του είπα «Guy, δεν μπορώ να συγκρατηθώ, γίνεται αυτόματα». Όταν μου αρέσει ένα show, απλώς πηδάω από την θέση μου και χειροκροτώ.

*Θεωρείτε πως το αίσθημα της «alegria» (σ.σ.: η «χαρά» στα ισπανικά, αλλά και φράση με την οποία οι Ισπανοί ξορκίζουν την στενοχώρια) το έχει ανάγκη περισσότερο ο κόσμος αυτό τον καιρό, γι’ αυτό και είναι τόσο επιτυχημένο το ομώνυμο show;
Ακριβώς. Νομίζω ότι το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, με όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη. Προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει να δει το show και να πει φεύγοντας πως δεν αισθάνεται χαρούμενος. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για την πιο επιτυχημένη μουσική από όλα τα shows μας. Το τραγούδι Alegria από μόνο του είναι το πιο δημοφιλές στην Ιστορία του Cirque du Soleil. Το show Alegria ήταν για εμάς ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία μας.

*Να ελπίζουμε πως θα σας ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πω ότι είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι με την επιτυχία που βιώνουμε εδώ στην Αθήνα. Πολλοί από την Βόρεια Αμερική μας ρώτησαν «γιατί πηγαίνετε τώρα στην Αθήνα;» Κι εμείς απαντάμε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε στην Αθήνα, γιατί ο κόσμος τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ψυχαγωγηθεί και οι συμπολίτες σας απέδειξαν πως η απόφασή μας ήταν σωστή. Μάλιστα, το γεγονός ότι επιλέξαμε να έρθουμε σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, δημιουργεί ευνοϊκή σχέση ανάμεσα σε εσάς τους Έλληνες και το Cirque du Soleil: Εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας αυτή την εβδομάδα, θα μπορούμε να ερχόμαστε εδώ περίπου ανά δύο χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v