Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο «Ωραίος Μπρούμελ» του συγκροτήματος

Από το ΠΑΚ και την στενή συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι την κυριαρχία του στις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και την εμπλοκή του σε σκάνδαλα που προκάλεσαν την διαγραφή του από το κόμμα και εν τέλει τη σύλληψή του, θυμόμαστε τα ups and downs του «Ωραίου Μπρούμελ».
Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο «Ωραίος Μπρούμελ» του συγκροτήματος
του Νικόλα Γεωργιακώδη

* George Bryan Brummell ή Beau Brummel : Έζησε στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Έμεινε στην ιστορία για τον ναρκισσισμό και το στυλ του και υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης με τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Δ'. Δημιούργησε το γνωστό «κλαμπ των Δανδήδων», ενώ ζούσε στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου, το Chesterfield. O προκλητικός και έκλυτος βίος του δημιούργησε δυσφορία στον βασιλιά ο οποίος απέσυρε την εύνοιά του, οδηγώντας έτσι τον George Bryan Brummell στην παρακμή.

Σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός διψάει για (πολιτικό) αίμα, αυτό του δόθηκε άφθονο την περασμένη εβδομάδα με την σύλληψη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου. Αυτό που εύλογα όμως, θα αναρωτηθεί κανείς είναι «γιατί τώρα» και γιατί σε ένα στέλεχος κόμματος το οποίο εδώ και χρόνια είναι πολιτικά ανενεργό. Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε το παρασκήνιο πίσω από το «Ακης-gate», ούτε τα σκάνδαλα που προκάλεσαν τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Αντ’ αυτού λέμε να θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του Άκη Τσοχατζόπουλου, από την άνοδο μέχρι την μνημειώδη πτώση του "Ωραίου Μπρούμελ του συγκροτήματος" (όπως τον είχε αποκαλέσει ο Χάρυ Κλυνν στο «Ραντεβού με την Εισαγγελία»)

Από τον… ΠΑΟΚ στο ΠΑΚ

Γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1939 από πατέρα από την Κωνσταντινούπολη και μητέρα από τα Γιάννενα, ο Απόστολος Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940. Στην εφηβική του ηλικία ασχολήθηκε με το μπάσκετ και αγωνίστηκε τη διετία 1953-1954 στον ΠΑΟΚ, στην θέση small forward. Σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός και Οικονομολόγος Μηχανικός , ενώ μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Στην Γερμανία έζησε συνολικά δεκαέξι χρόνια μέχρι και το 1975, όταν και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.


Η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινε το 1968 και ενώ ο ίδιος έμενε στο Μόναχο. Τότε εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό Πανελλήνιο Απελευθερωτικο Κινήμα (ΠΑΚ) του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο μετέπειτα ηγέτης του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μέντορας του νεαρού τότε Πολιτικού Μηχανικού, ενώ ο ίδιος δεν άργησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος τον ανακήρυξε υπεύθυνο του ΠΑΚ Δυτικής Ευρώπης.

Ο «Ωραίος Μπρούμελ» του ΠΑΣΟΚ και η σχέση με τον Ανδρέα

Μετά τη πτώση της δικτατορίας το 1974, ακολουθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα και τον συνοδεύει στον «πράσινο» δρόμο προς την εξουσία μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981. Μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, θα αποτελέσουν την περίφημη «Τρόικα του ΠΑΣΟΚ» που ισοδυναμούσε με μια συλλογική υπαρχηγία του κινήματος. Χαρακτηριστικό μάλιστα της πίστης του και της στενής του σχέσης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το οποίο ο Ανδρέας τον ρωτά: «Τι ώρα είναι;» και ο Άκης απαντά: «Ο,τι ώρα θέλετε εσείς κύριε Πρόεδρε…».

Στις εκλογές του 1981 συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής, ενώ από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 1995, διατελεί αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή μάλιστα, εκπροσωπεί την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη. Ήταν τότε για κάποιους ο «φυσικός» διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος και η «θητεία» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
 
Αμέσως μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996 λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θέτει υποψηφιότητα διεκδικώντας την πρωθυπουργία, με αντιπάλους τον Κώστα Σημίτη και τον Γεράσιμο Αρσένη. Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψηφεί με τον Κ. Σημίτη με 53 ψήφους, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία λαμβάνει 75 ψήφους έναντι 86 του Κώστα Σημίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα, χάνοντας στο… τσακ την πρωθυπουργία της χώρας. Στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του ‘96, λίγο μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αποτυγχάνει να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, χάνοντας και πάλι από τον Σημίτη.


Παρ’ όλα αυτά, παραμένει στην κυβέρνηση ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι και το 2001, θητεία η οποία στιγματίζεται από σκιώδεις και γιγαντιαίες αμυντικές προμήθειες., όπως το κολοσσιαίο πενταετές (1996-2000) εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους τεσσάρων  τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Γαμήλια… πτώση

Το 2002 παντρεύεται την κατά 35 χρόνια μικρότερή του Βίκυ Σταμάτη στον ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι. Το ζευγάρι φτάνει στην εκκλησία με μια Jaguar, ενώ μετά την πολυτελή τελετή ακολουθεί δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons, γεγονός που προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στην Ελλάδα και του χαρίζει τον χαρακτηρισμό «Σοσιαλιστής της Σαμπάνιας» από τους Ευρωπαίους εταίρους. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής, καθώς ήρθε έβδομος μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2009 αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα.

Τον Απρίλιο του 2011, όταν πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζεται η διαγραφή του από το κόμμα, μιας και οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προστίθενται στο ήδη βεβαρυμμένο του μητρώο: Offshore εταιρείες, Siemens, Βατοπέδι, υποβρύχια, πολεοδομικές παραβάσεις και πανάκριβα (και αδικαιολόγητα με βάση τον βουλευτικό μισθό του) ακίνητα σε Ακρόπολη, Θεσσαλονίκη, Ψυχικό, Πεδίον Αρεως και Κορινθία. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, συλλαμβάνεται με τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγείται στον ανακριτή.

Πιστός στο στυλ του Beau Brummell που άτυπα τον καθιέρωσε στην συνείδηση του λαού, ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγείται στις 12 Απριλίου στον ανακριτή με ένα πολυτελές αυτοκίνητο, χωρίς χειροπέδες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v