Michael Fassbender: Τα προσόντα δεν είναι… ντροπή

Ο προικισμένος (από πολλές απόψεις) ηθοποιός που εξελίσσεται σε νούμερο ένα όνομα της κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν διστάζει να εκτεθεί με κάθε τρόπο, κι εμείς καταγράφουμε μία-μία τις τολμηρές του κινήσεις, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Michael Fassbender: Τα προσόντα δεν είναι… ντροπή
του Γιώργου Κόκουβα

Δύσκολα θα βρείτε κάποιον που δεν έχει σχολιάσει τους τελευταίους μήνες την προκλητική αφίσα του “Shame”. Ή κάποιον που να μην έχει ακούσει για το full frontal τόλμημα του πρωταγωνιστή της ίδιας ταινίας. Μαζί με την λίμπιντο όμως, χάρη στην πολυσυζητημένη ταινία του Steve McQueen, ανέβηκαν κατακόρυφα και οι μετοχές του ταλαντούχου κύριου Fassbender. Το ταλέντο του βέβαια «φώναζε» εδώ και χρόνια, παρ’ ότι οι φωνές ακούγονταν μόνο σε πιο «εναλλακτικούς» κινηματογραφικούς κύκλους. Τώρα που η κοινότητα των θαυμαστών του αριθμεί εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η ώρα να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Η πορεία του “Fassy”

«Η γερμανική του πλευρά θέλει να τα κρατήσει όλα υπό έλεγχο, ενώ η ιρλανδέζικη πλευρά του θέλει να σπείρει τον όλεθρο». Με αυτά τα λόγια υποδέχεται τους fans του Michael Fassbender η ιστοσελίδα του fanclub του, και αποτυπώνει επακριβώς το μίγμα που κυλά στις φλέβες του 34χρονου ηθοποιού. Ήρεμη δύναμη, αλλά και έντονη προσωπικότητα, κομψός αλλά και άγριος, ψυχρό look αλλά και ρομαντικές πτυχές είναι τα χαρακτηριστικά του, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την ικανότητά του να αποδίδει εύστοχα οποιονδήποτε ρόλο: Είτε πρόκειται για έναν ευφυή ψυχαναλυτή, είτε για έναν σεξομανή, είτε για έναν υπερήρωα.

Ο Fassbender, μετά από μια αυστηρά καθολική ανατροφή –μεγάλωσε στην Ιρλανδία όπου και τελούσε χρέη… παπαδοπαιδιού- αποφάσισε να σπουδάσει υποκριτική. Η αρχή έγινε με την συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Band of Brothers” των παραγωγών Tom Hanks και Steven Spielberg και στο “Hex” στις αρχές των ‘00s. Παράλληλα με τις θεατρικές του εμφανίσεις, αλλά και τις συμμετοχές του σε γνωστά διαφημιστικά, όπως αυτό της μπίρας Guinness που μπορείτε να δείτε παρακάτω στην οποία κολυμπά από την Ιρλανδία μέχρι την Νέα Υόρκη για να ζητήσει μια συγγνώμη, ο Fassbender δίνει και τα πρώτα δείγματά του στην έβδομη τέχνη.



Το πρώτο του «έντονο» δείγμα στον κινηματογράφο είχε άρωμα ελληνικό: Υποδύθηκε τον «Στέλιο» στους 300 του Snyder, ενώ δύο χρόνια αργότερα, πραγματοποίησε την πρώτη του συνεργασία με τον φίλο του Steve McQueen, που τον σκηνοθέτησε στο «Hunger». Ο Fassbender παίζει εδώ τον ρόλο του Bobby Sands, τον «ήρωα» της Βόρειας Ιρλανδίας που αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία πείνας χωρίς επιστροφή. Για τον συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο απέδωσε πράγματι συγκλονιστικά, ο ηθοποιός ακολούθησε αυστηρότατη δίαιτα λιγότερων από 600 θερμίδες ημερησίως. Παρά το αποκρουστικά αποστεωμένο του κορμί στην ταινία, η ερμηνεία του παρέμεινε εξαιρετικά δυνατή και… χορταστική. «Ένιωθα πραγματικά προσηλωμένος, επικεντρωμένος, δυνατός. Προφανώς, και νηστικός συνεχώς», έχει δηλώσει σχετικά, σημειώνοντας πως είχε φτάσει τα 59 κιλά, γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να βγει πειστικό το αποτέλεσμα (δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ).



Φυσικά, δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν τα «μεγάλα κεφάλια» του mainstream σινεμά, και σύντομα έκανε την εμφάνισή του σε ταινίες όπως το Inglorious Basterds του Quentin Tarantino και το X-Men: First Class.



Αναμφισβήτητα, όμως, η χρονιά του ήταν το 2011. Όχι μόνο υποδύθηκε τον μεγάλο ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ στην «Επικίνδυνη Μέθοδο» του Κρόνενμπεργκ, αλλά επανέλαβε την προφανές προικισμένη με χημεία συνεργασία του με τον McQueen, αυτή τη φορά στο περιβόητο «Shame». Και με τις δύο ταινίες βρέθηκε μάλιστα στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας τον τίτλο ενός από τους πιο παραγωγικούς, ανερχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του.



Φυσικά, η μεγάλη συζήτηση άναψε γύρω από την τελευταία ταινία, στην οποία υποδύεται έναν σεξομανή 30άρη που δεν μπορεί να διαχειριστεί την σεξουαλική (και την ψυχολογική) του ζωή. Οι ολόγυμνες σκηνές και το ασταμάτητο σεξ στο οποίο επιδίδεται στην ταινία έκαναν θεατές, κριτικούς και συναδέλφους του να παραμιλάνε – από στόμα σε στόμα και από blog σε blog κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού το σχόλιο του George Clooney, όταν είδε τα… πλούσια προσόντα του στο «Shame», πως «ο Fassbender παίζει γκολφ… χωρίς μπαστούνι»!

Δεν είχαν βέβαια την ίδια γνώμη (ή τουλάχιστον φρόντισαν να την καλύψουν καλά) οι υπεύθυνοι των Όσκαρ, και ενώ όλοι περίμεναν να δουν τον Fassy στην πεντάδα του Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, το όνομα του απουσίαζε εντελώς. Παρ’ όλα αυτά, δεν έμεινε παραπονεμένος, αφού έλαβε άλλα 13 βραβεία από Ενώσεις και Φεστιβάλ όλου του κόσμου, ενώ όλες οι παραγωγές κάνουν ουρά για να τον «κλείσουν» για την επόμενη ταινία τους. Εκείνος επέλεξε να συμμετάσχει στον «Προμηθέα», την επική ταινία που αναμένεται σε έναν περίπου χρόνο, ενώ όπως δήλωσε, λόγω της επαγγελματικής του ζωής, δεν έχει πλέον προσωπική – ίσως γι’ αυτό πριν λίγους μήνες να έληξε και η σχέση του με την κόρη του Lenny Kravitz, Zoe. Τόσο το καλύτερο για τα χιλιάδες κοριτσάκια που βρήκαν πλέον έναν άξιο γαλανομάτη για να κοσμεί τα δωμάτιά τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v