Smokey Bandits: Μπότες, σπιρούνια και καυτές νότες

Πολυεθνικές μελωδίες εμπνευσμένες από cult soundtrack με ένα twist εκσυγχρονισμού που δίνει μοντέρνο χαρακτήρα σε μουσικές του χθες. Οι «καπνιστοί ληστές» του Δημήτρη Νάσσιου και του Γιώργου Φωτιάδη ανοίγουν (;) τα… χαρτιά τους στο In2life.
Smokey Bandits: Μπότες, σπιρούνια και καυτές νότες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κάθε τους κομμάτι και μια διαφορετική μουσική εμπειρία. Jazz και funk επιρροές, εμφανής λατρεία για τις μουσικές (και τις ταινίες) του Morricone, του Tarantino και του Bregovic, ρετρό samples, ρυθμοί που ενίοτε θυμίζουν κάτι από Gotan Project ή Calexico ή ακόμα και Parov Stelar και ολίγο από άρωμα ανατολής. Ναι, ακούγεται μπερδεμένο. Αλλά κάπως έτσι θα μπορούσα να περιγράψω στο περίπου τι μου θυμίζει η μουσική των Smokey Bandits, το multi culti project του Δημήτρη Νάσσιου (aka Quasamodo) και του Γιώργου Φωτιάδη (aka Basement Freaks). Και λέω στο περίπου, γιατί οι ταμπέλες δεν έχουν και πολύ νόημα σε τέτοιες περιπτώσεις «μπλεγμένης» μουσικής. Καλύτερα να ακούς – και να απολαμβάνεις – παρά να προσπαθείς να περιγράψεις.

Το Smokey Bandits project ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2007 στην Αθήνα στο studio του Quasamodo και ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες συνθέσεις και μίξεις στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2009. Το πρώτο τους άλμπουμ με τον προφανή τίτλο “Debut” κυκλοφόρησε από την Klik Records το 2010 και δεν πέρασε απαρατήρητο. Το νοσταλγικό Son’s Lament, το «χαλαρό» Subway Hustler, το “western” Angelitos Negros και δέκα ακόμα κομμάτια που κλείνουν το μάτι σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών του κόσμου και δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο. Εν μέσω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, καταφέραμε να τσακώσουμε (έστω και για λίγο) το δίδυμο των Smokey Bandits και να τους «πυροβολήσουμε» με ερωτήσεις. Διαβάστε τι μας είπαν.



Πώς προέκυψε το δίδυμο Δημήτρης Νάσιος και Γιώργος Φωτιάδης;
Δ.Ν - Μέσα από την εκτίμηση που είχαμε ο ένας για τη μουσική του άλλου.

Ποια η ιστορία του γκρουπ και πώς προέκυψε το όνομα;
Δ.Ν. - Από την κλασική ταινία “Smokey and the Bandit”. Το επιλέξαμε γιατί αυτές οι δύο λέξεις περιέγραφαν τέλεια τον τρόπο που γράφτηκε και η μουσική. Smokey, για την ατμόσφαιρα και το άρωμα του δίσκου και Bandits, γιατί «κλέψαμε» κάτι από το χρώμα διαφόρων εποχών στην προσπάθειά μαςνα βγει κάτι διαχρονικό.

Ποιες είναι οι μουσικές (και όχι μόνο;) επιρροές σας;
Δ.Ν - Ένας καλλιτέχνης επηρεάζεται και από τις πέντε αισθήσεις. Μετά πιάνει δουλειά η "έκτη"!

Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζετε;
Γ.Φ - Αυτούς που δεν το βάζουν κάτω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής σας;
Δ.Ν - Πιστεύω πως αν κάποιος ακούσει τον δίσκο μας από την αρχή μέχρι το τέλος θα δυσκολευτεί, όπως και εμείς, να τον χαρακτηρίσει ως κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Εξ'άλλου οι ταμπέλες μπαίνουν σε προϊόντα. Δεν έχουν καμία δουλειά στην τέχνη. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα η "μουσική βιομηχανία" να εμπορεύεται την δουλειά καλλιτεχνών και να την πουλάει σαν να είναι πατάτα με ημερομηνία λήξης. Ίσως για αυτό να κυκλοφορούσαν και τόσες πατάτες!



Τι γνώμη έχετε για τα λεγόμενα “greek alternative” συγκροτήματα; Κατ'αρχήν συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό;
Δ.Ν - Ο όρος alternative είναι πολύ γενικός. Σημαίνει απλά "διαφορετικός" χωρίς να εξηγεί το γιατί. Όταν βρούμε το γιατί θα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελληνική μουσική σκηνή γενικότερα.

Τα νέα ελληνικά “alternative” συγκροτήματα είναι εύκολο να έχουν μέλλον στο εξωτερικό; Ευκολότερο από την Ελλάδα;
Γ.Φ. – Την σήμερον ημέρα και μέσω του διαδικτύου δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο το πού είναι η «βάση» σου, αλλά το πόσο κυνηγάς αυτό που κάνεις. Αν αυτό πραγματικά αξίζει θα βρει το δρόμο του.

Είστε ικανοποιημένοι από την απήχηση του πρώτου σας δίσκου;
Δ.Ν - Πάρα πολύ.

Να περιμένουμε σύντομα νέο υλικό;
Γ.Φ - Αυτό τον καιρό δουλεύουμε τον καινούριο δίσκο πυρετωδώς.

Θα το σκεφτόσασταν να προσθέσετε φωνητικά στην επόμενη δουλειά σας; Έχετε κάποια «φωνή» κατά νου;
Δ.Ν - Δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για την επόμενη δουλειά μας, αλλά έχουμε πολλά κατά νου.

Ένα σχόλιο για την πολιτική/οικονομική επικαιρότητα;
Δ.Ν - Όπως έχουμε ξαναπεί, οι πρόγονοί μας παρουσίασαν στον κόσμο την δημοκρατία και οι σημερινοί ηγέτες μας επέβαλαν τη χρεοκρατία.

Που σας βρίσκει κανείς;
Δ.Ν - Στο στούντιο, στον καναπέ με ταινία ή στα live μας!
Γ.Φ - All around the world!

Με ποιο κομμάτι έχετε φάει "σκάλωμα" αυτές τις μέρες;
Δ.Ν - The Heritage Orchestra - Sky breaks 
Γ.Φ - Nneka - My Shinning Starν 

Ποιο θα αφιερώνατε στον απερχόμενο Πρωθυπουργό;
Pink Floyd - Another Brick in the Wall



* O Quasamodo μόλις κυκλοφόρησε τον τρίτο προσωπικό του δίσκο "Quasamodo & The Q Orchestra - Movin on" στην Freestyle Records UK και Bombastik Jam.

* O Basement Freaks κυκλοφόρησε το 2011 το "Something Freaky".

* Οι Smokey Bandits θα επιστρέψουν στην σκηνή κάπου στο τέλος του Φλεβάρη. Stay tuned!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v