Anna Hazare: O «νέος» Gandhi κατά της διαφθοράς

Αν νομίζετε ότι διαφθορά υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, κάνετε λάθος. Αν νομίζετε ότι η αγανάκτηση πλημμυρίζει μόνο τους Έλληνες, επίσης κάνετε λάθος. Στην Ινδία, η ειρηνική αντίσταση του Anna Hazare εναντίον της διαπλοκής εμπνέει εκατομμύρια Ινδούς. Μπορούμε να διδαχθούμε από τα μαθήματα του σύγχρονου Gandhi;
Anna Hazare: O «νέος» Gandhi κατά της διαφθοράς
Αν νομίζετε ότι διαφθορά υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, κάνετε λάθος. Αν νομίζετε ότι η αγανάκτηση πλημμυρίζει μόνο τους Έλληνες, επίσης κάνετε λάθος. Στην Ινδία, η ειρηνική αντίσταση του Anna Hazare εναντίον της διαπλοκής εμπνέει εκατομμύρια Ινδούς. Μπορούμε να διδαχθούμε από τα μαθήματα του σύγχρονου Gandhi;

Κατοικώντας σε ένα σπαρτιατικά λιτό δωμάτιο στον ινδουιστικό ναό του χωριού του, ο 73χρονος Anna Hazare είναι ένα απροσδόκητο αγκάθι στα πλευρά της ινδικής κυβέρνησης, εκατοντάδες μίλια μακριά από το Νέο Δελχί.

Ο λευκοντυμένος άντρας που για εκατομμύρια Ινδούς είναι ο Mahatma Gandhi του 21ου αιώνα, εμπνέει ένα σπάνιο κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά που ταλανίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Ακολουθώντας τα βήματα του Gandhi, που χρησιμοποίησε την ειρηνική αντίσταση για να διεκδικήσει και να επιτύχει την ανεξαρτησία της χώρας, ο Hazare θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου απεργία πείνας την οποία, όπως λέει, θα συνεχίσει έως ότου η κυβέρνηση ψηφίσει ένα σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς τον οποίο υποτίθεται ότι επεξεργάζεται εδώ και δεκαετίες.

Ο Hazare έγινε γνωστός επειδή κατόρθωσε να απεγκλωβίσει από τη φτώχεια το Ralegan Siddhi, ένα μέχρι τώρα άγνωστο χωριό, κρυμμένο στους λόφους της δυτικής Maharashtra. Tο ερώτημα είναι αν ο ακτιβισμός του θα εξαπλωθεί από το μικροσκοπικό χωριό του σε όλο το έθνος των 1,2 δισ. ανθρώπων που έχουν αγανακτήσει από τις δωροδοξίες, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και την ασυδοσία των πολιτικών (σ.σ.: αναγνωρίζετε ομοιότητες με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις;).

Όλες οι ενδείξεις δίνουν καταφατική απάντηση. Τους τελευταίους μήνες, σε όλη τη χώρα ξεπηδούν σαν μανιτάρια αυθόρμητες διαμαρτυρίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ασυνήθιστα ευρεία συμμετοχή νέων και ηλικιωμένων, πλούσιων και φτωχών. Ινδοί κάθε ηλικίας ή τάξης έχουν κουραστεί να διαβάζουν στις εφημερίδες ειδήσεις για αξιωματούχους που ενώ υποτίθεται ότι παίρνουν έναν πενιχρό μισθό, διαθέτουν καταθέσεις και σπίτι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ.: ούτε αυτό σας θυμίζει κάτι;).

«Όταν οι άνθρωποι εξαντλούν την ανοχή τους, τότε αυτό πρέπει να το εκλαμβάνει ως την αρχή κάποιου είδους επανάστασης», δήλωσε ο 73χρονος Hazare σε συνέντευξή του στο Reuters, κουνώντας τον υψωμένο δείκτη του χεριού του.

Απεργίες πείνας

Ο Hazare πραγματοποίησε μια επιτυχημένη απεργία πείνας τον Απρίλιο, που άγγιξε συναισθηματικά εκατομμύρια Ινδούς και υποχρέωσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου διαμεσολαβητικού οργανισμού ο οποίος θα ερευνά υπουργούς και γραφειοκράτες. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αντιστέκεται ακόμη στο αίτημα να τεθούν υπό τον έλεγχό του ο πρωθυπουργός και οι δικαστές.

Αυτόν τον μήνα, ο Hazare έδωσε την εκκίνηση για μια μαζική απεργία πείνας στο Νέο Δελχί για να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η θανατική ποινή για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους. Αρκετές δεκάδες τραυματίστηκαν όταν επενέβη η αστυνομία για να διαλύσει με γκλομπ και δακρυγόνα την ειρηνική διαμαρτυρία τους.

Η ιστορία του πρώην στρατιώτη και του χωριού του

To Ralegan Siddhi ήταν κάποτε όπως τα περισσότερα χωριά στην Ινδία. Μαστιζόταν από τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και την έλλειψη νερού. Αφού αποσύρθηκε από τον στρατό, ο Hazare επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση. Ύστερα από 4 δεκαετίες, το χωριό ήταν πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και διοίκησης, απεικονίζοντας γλαφυρά την αποτυχία του κράτους.

«Ο Gandhi συνήθιζε να λέει ότι αν πρέπει να αναμορφώσεις το έθνος, πρέπει να αναμορφώσεις τα χωριά του», σχολίασε ο Hazare.

Ο κοινωνικός ακτιβισμός του Hazare έχει ήδη φύγει από τα στενά πλαίσια του Ralegan Siddhi και έχει μεταμορφώσει και άλλα χωριά, αποκλείοντας τους διαφθαρμένους υπαλλήλους είτε πίσω από τα σίδερα της φυλακής είτε αφήνοντάς τους χωρίς δουλειά. Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη να αρχίσει να ανησυχεί ότι αυτού του είδους ο ακτιβισμός μπορεί να πυροδοτήσει μια ινδική εκδοχή της αραβικής άνοιξης.

Στην Ινδία, ο πολιτικός ακτιβισμός παραδοσιακά συντάσσεται με τα κόμματα που πληρώνουν ανθρώπους για να διαδηλώνουν υπέρ τους. «Ο μέσος άνθρωπος έχει στραγγαλιστεί. Η ινδική νοοτροπία ήταν “'Goonda Raj”, που θα πει “κυριαρχία με βία”. Αν πήγαινες στον δρόμο για να διαμαρτυρηθείς, θα σε χτυπούσαν οι μπράβοι των πολιτικών», τονίζει ο Vinita Deshmukh, δημοσιογράφος και ενεργός κοινωνικός ακτιβιστής. «Η ινδική ψυχή έχει αλλάξει. Από τη σιωπηλή οργή, τώρα έχουμε μια την αρχή μιας κοινωνικής επανάστασης που εκφράζεται, και ο Hazare έχει επιδράσει σημαντικά».

«Κοιτάξτε έξω και σύντομα θα καταλάβετε ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και δεν κάνουν τη δουλειά τους. Θέλω να βελτιώσω τα πράγματα και αν μπορέσω, οι άλλοι θα ακολουθήσουν, όπως ακολουθούν τον Anna», εξηγεί ο Vedant Naik, φοιτητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Pune. «Η γνώση είναι εδώ, τώρα το επόμενο βήμα είναι η ανάληψη δράσης».

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v