Richard Hawley: Από το Britpop στο Alternative

Έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (Nancy Sinatra, Jarvis Cocker, Robbie Williams, Pulp) και έχοντας ήδη στο ενεργητικό του έξι επιτυχημένα άλμπουμ, ο κιθαρίστας-τραγουδιστής-συνθέτης- παραγωγός Richard Hawley επισκέπτεται για δεύτερη φορά την χώρα μας. Αυτήν την φορά μόνος του.
Richard Hawley: Από το Britpop στο Alternative
Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους τραγουδοποιούς της βρετανικής σκηνής και πιθανότατα τον σπουδαιότερο μπαλανταδόρο (crooner) της εποχής μας. Ο Richard Hawley κρατάει εδώ και είκοσι περίπου χρόνια ζωντανή την παράδοση των μεγάλων rock and roll μελωδών, δημιουργώντας τον δικό του, ξεχωριστό ήχο. Γεννημένος στο Sheffield της Αγγλίας και γιος του γνωστού κιθαρίστα των 60’s Dave Hawley, ο Richard όπως ήταν αναμενόμενο ενστερνίστηκε από μικρή κιόλας ηλικία την αγάπη του πατέρα του για την μουσική.

Όντας ακόμα στο σχολείο, σχημάτισε μαζί με την παρέα του τους Treebound Story και όταν αυτοί διαλύθηκαν γνώρισε για πρώτη φορά διεθνή επιτυχία με τους Longpigs στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Εντυπωσιασμένοι από ορισμένα demo κομμάτια του Richard, τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος Pulp, Jarvis Cocker και Steve Mackey, τον «ανάγκασαν» να μπει στο στούντιο και να ηχογραφήσει την πρώτη του solo δισκογραφική δουλειά. Το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 2000 και αποτέλεσε δυναμικό ξεκίνημα στην καριέρα του, οδηγώντας τον ξανά στο στούντιο ένα χρόνο μετά, για την ηχογράφηση του Late Night Final, το οποίο έτυχε θετικής υποδοχής από κοινό και κριτικούς.



Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το Lowedges, το «πρώτο καλό άλμπουμ του 2003», σύμφωνα με το μουσικό περιοδικό ΝΜΕ και ένα από τα καλύτερα της χρονιάς, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Virgin. Και πάλι οι κριτικές είναι θετικές, κάνοντας πολλά συγκροτήματα όπως οι REM, οι Coldplay και οι Radiohead να μιλούν με κολακευτικά λόγια για την δουλειά του Hawley. Τον Σεπτέμβριο του 2005 και αφού υπέγραψε με την Mute Records, ο βρετανός κυκλοφορεί το Coles Corner κερδίζοντας υποψηφιότητα για το Mercury Prize το 2006. Την στιγμή της απονομής μάλιστα, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος που κέρδισε το βραβείο, των Arctic Monkeys, φώναξε:«Κάποιος να φωνάξει το 100, κλέψανε τον Richard Hawley!».

Το πέμπτο του άλμπουμ Lady’s Bridge κυκλοφορεί το 2007 και προμοτάρεται από περιοδεία δύο εβδομάδων τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Στις 14 Ιανουαρίου 2008, ο Hawley προτάθηκε για το πρώτο του Brit Award Καλύτερου Βρετανού Τραγουδιστή. Το έκτο και τελευταίο του μέχρι σήμερα άλμπουμ κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε τίτλο Truelove's Gutter.



Πέρα από την σόλο καριέρα του, ο Hawley έγινε γνωστός τις δύο τελευταίες δεκαετίες για τις κατά καιρούς συνεργασίες του με διάφορα γνωστά ονόματα από τον χώρο της μουσικής. Έγραψε κομμάτια για τον Robbie Williams, έπαιξε ως support στην περιοδεία των REM το 2005, αλλά και της Nancy Sinatra την ίδια χρονιά, συνεργάστηκε με τους Arctic Monkeys στο κομμάτι Teddy Picker και με τον Jarvis Cocker των Pulp στο project του εν ονόματι Relaxed Muscle.

Στην Ελλάδα θα παίξει μεγάλο μέρος από το τελευταίο του album Truelove’s Gutter, λίγες μόνο μέρες μετά την Ημέρα των Ερωτευμένων, στις 20 Φεβρουαρίου.

Info: Fuzz Club
Πατριαρχου Ιωακειμ 1 - Πειραιώς & Χαμοστερνας
Προσέλευση: 21.00
Τιμές εισιτηρίων
Καθήμενοι € 40 - Όρθιοι € 32
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v