Pet Shop Boys: Το «πριγκηπικό» ντουέτο της dance-pop

Με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως , παραπάνω από είκοσι χρόνια ενεργούς παρουσίας στην μουσική σκηνή και εντυπωσιακά multimedia shows, το λονδρέζικο dance- pop δίδυμο, μας θυμίζει ότι η μουσική των 80’s δεν έχει ξοφλήσει.
Pet Shop Boys: Το «πριγκηπικό» ντουέτο της dance-pop
Τα πρωτότυπα remixes τους, η «αναιδής» τους παρουσία στην σκηνή, οι ρομαντικές τους ηλεκτρονικές μελωδίες και η χορευτικοί τους ρυθμοί, έκαναν τους Pet Shop Boys ένα από τα πιο πετυχημένα – κριτικά και εμπορικά- group της εποχής τους. Ποιας εποχής; Οποιασδήποτε. Παραμένοντας πάντα ένα βήμα μπροστά από τους σύγχρονούς τους, το βρετανικό δίδυμο κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες στο τοπίο του μοντέρνου dance pop ήχου, μετακινούμενο ηχητικά και με μεγάλη ευκολία από την ντίσκο στην house και από εκεί στην techno, κρατώντας άθικτο τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα. Κρατώντας ανέπαφη την σατυρική τους διάθεση, οι Pet Shop Boys κατάφεραν κάτι που λίγα συγκροτήματα θα μπορούσαν να πετύχουν: δημιούργησαν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο, μέσα από synth μελωδίες και drum machine ρυθμούς, έτσι ώστε οι περισσότεροι από εμάς ακόμα και σήμερα να τραγουδάμε από μέσα μας το “Go West” σε... ανύποπτες στιγμές.
 
Βρέθηκαν μαζί τον Αύγουστο του 1981, όταν ο τραγουδιστής Neil Tennant , πρώην εκδότης της Marvel Comics, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πληκτρά και φοιτητή αρχιτεκτονικής Chris Lowe, σε ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη. Ανακαλύπτοντας το κοινό τους πάθος για την dance μουσική και τα synthesizers , αποφάσισαν αμέσως να φτιάξουν το συγκρότημα. Το όνομα που υιοθέτησαν ήταν ουσιαστικά ένας... φόρος τιμής σε όσους φίλους τους είχαν δουλέψει κατά καιρούς σε αυτά τα καταστήματα, αλλά και στην Hip Hop κουλτούρα της Νέας Υόρκης το 1981.

Η καριέρα τους ξεκίνησε ουσιαστικά το 1983, όταν γνωρίστηκαν με τον παραγωγό Bobby O Orlando, ο οποίος και έκανε την παραγωγή για το πρώτο τους single “West End Girls”. Το κομμάτι είχε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, αλλά στην Αγγλία όχι. Την ίδια τύχη είχε και το επόμενο single τους “One More Chance”. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να υπογράψουν συμβόλαιο με την ΕΜΙ και κυκλοφόρησαν το Opportunities το 1985. Ούτε αυτό είχε την αναμενόμενη επιτυχία, αλλά αυτό δεν τους πτόησε. Την ίδια χρονιά, αποφασίζουν να επανακυκλοφορήσουν το West End Girls , αυτή τη φορά σε παραγωγή του Stephen Hague. Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά και το κομμάτι «χτύπησε» τις πρώτες θέσεις στα παγκόσμια charts.



Η τεράστια επιτυχία του, οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου τους LP το 1986, αλλά και στην επανακυκλοφορία του Opportunities, το οποίο επίσης έγινε hit. Ακολουθεί το Disco, μία συλλογή από πετυχημένα dance remixes, ενώ το 1987 η καριέρα του ντουέτου απογειώνεται με το υπέροχο άλμπουμ Actually, από το οποίο βγήκαν κλασσικά κομμάτια: It’s a sin, Always on my mind και What have I done to deserve this?, ένα ντουέτο ανάμεσα στον τραγουδιστή Tennant και την γνωστή τραγουδίστρια Dusty Springfield. Τον αμέσως επόμενο χρόνο, κυκλοφορεί το It Couldn't Happen Here, ένα ντοκιμαντέρ με την μέχρι τότε πορεία του συγκροτήματος. Το 1988, οι Pet Shop Boys κυκλοφορούν το τρίτο LP τους, με τίτλο Introspective.



To single Domino Dancing, μπήκε αμέσως στο Top 40 στις ΗΠΑ, ενώ τον επόμενο χρόνο συνεργάζονται με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως την Lisa MInelli – για το άλμπουμ της Results- και η Dusty Springfield. Ο Tennant μάλιστα, φτιάχνει μαζί με τον τραγουδιστή των New Order, Bernard Summer και τον πρώην κιθαρίστα των Smiths, Johnny Marr, το συγκρότημα Electronic και κυκλοφορούν το hit single Getting Away with It. Μετά από αυτήν την... μίνι διάσπαση, οι Pet Shop Boys επανενώνονται το 1990 για να κυκλοφορήσουν το υποτονικό Behavior. Επανακάμπτουν το 1991 με τα πετυχημένα remixes Where the Streets Have No Name των U2 και το Can’t Take my Eyes off you του Frankie Valli.



Μεσολαβούν τρία χρόνια απουσίας για να επανέλθουν ξανά στην μουσική σκηνή του Λονδίνου. Τα άλμπουμ Billingual και Nightlife, σημειώνουν σημαντική επιτυχία και βγάζουν αρκετά hit singles όπως το New York City Boy, η επιτυχία του οποίου έκανε το συγκρότημα να ξεκινήσει ξανά περιοδεία στις ΗΠΑ μετά από οκτώ χρόνια απουσίας. Κατά την διάρκεια της περιοδείας, συνεργάζονται με τον θεατρικό συγγραφέα Jonathan Harvey για το ανέβασμα ενός μιούζικαλ με θέμα την ζωή και τις κοινωνικές δυσκολίες των ομοφυλόφιλων. Το Closer to Heaven έκανε πρεμιέρα στο West End το 2001 και είχε μια επιτυχημένη πορεία. Συνεχίζοντας το δημιουργικό τους έργο, κυκλοφορούν τα Relase και Disco 3 τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 2005 κυκλοφορούν ένα προσωπικό τους soundtrack για να συνοδέψει την προβολή του Θωρηκτού Ποτέμικν στην Trafalgar Square.

Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφορούν το Fundamental, ένα ώριμο άλμπουμ με αρκετά πολιτικά σχόλια. Στο τέλος του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί και το live άλμπουμ Concrete: In Concert, με την ηχογράφηση να έχει γίνει στο Mermaid Theater και ναι, παραμένουν δραστήριοι μέχρι σήμερα με την κυκλοφορία του Yes, τον Μάρτιο που μας πέρασε. Η παγκόσμια περιοδεία τους με τίτλο "Pandemonium Tour 2009" ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου από τη Ρωσία και θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, αφού επισκεφθούν 76 πόλεις και σταματήσουν -μετά από 7 χρόνια- στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου και για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 20 Νοεμβρίου, μεταφέροντας, όπως λένε οι ίδιοι, το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό show που έκαναν ποτέ.

Μια εβδομάδα και κάτι έμεινε...


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
Metropolitan Expo (Αθήνα)
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 
ΠΑΟΚ Sports Arena (κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ).

Τιμή εισιτηρίου:
Προπώληση: 45€
Στο ταμείο: 50€
Σημεία προπώλησης:
Ticket House: Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς), Τηλ: 210 3608366
Public: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, Τηλ: 2103246210
Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, Τηλ.: 210 7234567
Metropolis - Ομόνοια: Πανεπιστημίου 54, Τηλ : 2103801179, 3808549
Metropolis - Γλυφάδα: Μεταξά 1, Τηλ : 2108942417, 8942418
Metropolis - Χαλάνδρι: Ηρ. Πολυτεχνίου 30, Τηλ : 2104226542, 4226543
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online sales: www.ticketservices.gr  

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v