Αλίνα Κοτσοβούλου: «Ο ηθοποιός από το θέατρο ζει»

Έτοιμη να επιχειρήσει την πρώτη της συγγραφική απόπειρα στο θεατρικό σανίδι, η Αλίνα Κοτσοβούλου μιλά στο in2life για τη σύλληψη της ιδιαίτερης παράστασής της, τις μέχρι τώρα επιτυχίες της και την αγάπη της για το θέατρο.
Αλίνα Κοτσοβούλου: «Ο ηθοποιός από το θέατρο ζει»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Οι περισσότεροι «γνωρίσαμε» την Αλίνα Κοτσοβούλου μέσα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Λάκης ο Γλυκούλης», όπου υποδύεται τη Ναταλία, όμως εκείνη δηλώνει «παιδί του θεάτρου». Γλυκιά, ρομαντική, αλλά και αγχωμένη για την συγγραφική-υποκριτική προσπάθειά της στο θέατρο Άλμα με τίτλο «M/s Flora», μοιράστηκε μαζί μου σκέψεις και συναισθήματα.

Με σπουδές υποκριτικής στην Αθήνα στο Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος απ' όπου αποφοίτησε το 1994, η Αλ. Κοτσοβούλου, ανήσυχο πνεύμα, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο «στο Guildford School of Acting, όπου έκανα ειδίκευση στο μουσικό θέατρο. Παράλληλα, σπούδαζα κλασικό τραγούδι και χορό έκανα από μικρή».

Τραγούδι και δράση μαζί
Στο θέατρο τη συναντήσαμε πλάι στον Πέτρο Φιλιππίδη στην παράσταση που συνεχίζει να «σπάει ταμεία», «ο Μπακαλόγατος», όμως φέτος αποφάσισε να δοκιμάσει -πέρα από τις υποκριτικές- και τις συγγραφικές δυνάμεις της. Τραγούδι και ιστορία γίνονται ένα στο έργο που υπογράφει: ‘M/s Flora’. «Ήθελα να τραγουδήσω, γιατί είχαν περάσει αρκετά χρόνια. Τελευταίο μιούζικαλ όπου έπαιξα ήταν το ‘Full Monty’ (‘Οι άντρες με τα όλα τους’), σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, το 2003. Η ιδέα όμως να τραγουδήσω μόνη με ένα πιάνο, όχι ότι δεν μου αρέσει, αλλά ήθελα να λέει και κάτι, να έχει μια ιστορία».

Γράμματα του 1960
«Προσπαθούσα, από τον περασμένο Ιανουάριο που ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα, να βρω ποια θα είναι αυτή η ιστορία. Έψαχνα πηγές. Δηλαδή να είναι γράμματα, ημερολόγια, ταξίδια, πλοία, τραίνα, αεροπλάνα. Έπεσαν στα χέρια μου λοιπόν κάποια γράμματα αληθινά του 1960 κι αυτά κυριάρχησαν και στη διάθεσή μου να τραγουδήσω. Έτσι αναδείχθηκε η αληθινή ιστορία αυτών των ανθρώπων που θα δούμε στο «Flora», της βασικής ηρωίδας που είναι η Μπέμπα και του Τζόνυ. Με αφορμή αυτή την ιστορία στήθηκε αυτή η παράσταση και το «θεατρικό έργο» μου. Γιατί το έγραψα σαν έργο, όπου έχουν προστεθεί και πράγματα, διάλογοι και ιστορίες ώστε να αναπτύσσεται η δράση». Πώς έπεσαν όμως τα γράμματα αυτά στα χέρια της Αλ. Κοτσοβούλου; «Είναι οικογενειακά μου, γιατί υπήρχαν κάποιοι στην οικογένεια οι οποίοι ταξίδευαν και... δεν λέω τα παρακάτω γιατί είναι άλλο έργο, που είναι στο μυαλό μου και δεν θέλω να το προδώσω».

Μουσικοί - ηθοποιοί στη σκηνή
Συνδέοντας μεταξύ τους τα γράμματα, έδωσε βάση στα τραγούδια, τα οποία είναι αρκετά. «Είμαστε τέσσερα άτομα, δύο μουσικοί και οι ηθοποιοί. Η Λουκία Παλαιολόγου είναι στο πιάνο, ο Γιάννης Προμπονάς είναι στα κοντραμπάσο, τζουρά, κιθάρα και ερμηνεύει επίσης έναν από τους δύο αντρικούς ρόλους. Ο Άγγελος Μπούρας έχει τον δύσκολο ρόλο να παίξει τον Τζόνυ, δηλαδή αυτόν που στέλνει τα γράμματα και που βασικά κυριαρχεί».

Πιστή στην αληθινή ιστορία
«To “Flora” υπήρχε σαν πλοίο, το όνομα είναι αληθινό. Το έβαλα όπως είναι στο επιστολόχαρτο που βρήκαμε. Το ίδιο ισχύει για τα ονόματα, με μια μικρή αλλαγή στο όνομα του υποπλοίαρχου για να μη θίξω ξένες οικογένειες», εξηγεί η Αλ. Κοτσοβούλου, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι που ξέρουν ορισμένα στοιχεία μπορεί να μην τα αναγνωρίσουν ακριβώς, γιατί για να γίνει κάτι θεατρικό αλλάζουν κάποια πράγματα». Όσο για τα τραγούδια που θα ακούσουμε στην παράσταση; «Είναι Cole Porter, Richard Rogers, Gershwin, Σουγιούλ μέχρι και του Βασίλη Τσιτσάνη. Έχει μεγάλη γκάμα. Τα επέλεξα έτσι ώστε να μην είναι εντελώς άγνωστα γιατί με ενδιαφέρει αυτός που θα έρθει να νοιώσει μια οικειότητα και μια ζεστασιά, να τα έχει ξανακούσει. Ακόμη κι αν δεν ξέρει τι ακριβώς λέει το τραγούδι, θα σε πάρει ένα ταξίδι..».

Εκλεκτοί συνεργάτες κι ένας μοντέρνος χώρος
Αν και δεν κρύβει το άγχος της για το εγχείρημα που λέγεται «Flora», η Αλ. Κοτσοβούλου αισθάνεται ασφάλεια «υπακούοντας» στην σκηνοθετική μπαγκέτα του καλού φίλου και συνεργάτη Πέτρου Φιλιππίδη
. «Αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό. Άκουσε την ιδέα, του άρεσε, τον ιντρίγκαρε, μας έχει δώσει καταπληκτικές ιδέες και λύσεις. Το καλοκαίρι ήμουν και βοηθός του στη «Μήδεια» όπως ήμουν και «Στις κουζίνες». Φέτος αποχωριστήκαμε από τον «Μπακαλόγατο», συνεχίζει αυτός για τρίτη χρονιά και τους εύχομαι τα καλύτερα». Τις χορογραφίες και την κινησιολογία έχει αναλάβει η Ελπίδα Νίνου, με την οποία επίσης είχε συνεργαστεί στην καλοκαιρινή «Μήδεια».

Το πρόσωπό της λάμπει όταν της ζητώ να μου μιλήσει για τον χώρο. «Χαίρομαι που θα εγκαινιάσουμε εμείς τη δεύτερη σκηνή του θεάτρου Άλμα, στον πέμπτο όροφο. Είναι σαν loft, καταπληκτικός χώρος. Τόσο νεανικός και μοντέρνος. Εκεί που κάνουμε πρόβες, μπαίνουν τα φώτα και βλέπουμε έξω τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη. Εμείς θα παίζουμε κάθε Δευτέρα και Τρίτη».

Θέατρο - τηλεόραση - κινηματογράφος
«Για εμένα το θέατρο είναι το Α και το Ω από όλες τις απόψεις», μάς λέει η Αλ. Κοτσοβούλου «είναι η ζωή μου, είναι κάτι πολύ καθημερινό. Έχω μάθει από πάρα πολύ μικρή να παίζω κι επιπλέον είναι κάτι που εμάς τους ηθοποιούς μας συντηρεί -αυτό δεν το καταλαβαίνει ο πολύς ο κόσμος. Γιατί στο θέατρο έχεις μισθό, ενώ στην τηλεόραση έχεις και το ρίσκο ότι αν δεν πάει καλά, μπορεί να "κοπεί". Έχουμε βέβαια κι εμείς σωματείο. Ωστόσο, ο ηθοποιός από το θέατρο ζει». Η διαφορά επιπλέον θεάτρου και τηλεόρασης υπάρχει και στον «έλεγχο» του αποτελέσματος. Από τη μία πλευρά δηλαδή, για το θέατρο, η ηθοποιός τονίζει το εξής: «είμαι καλή; Το κοινό θα μου το ανταποδώσει. Δεν είμαι; Δεν θα έρθει στην παράσταση». Από την άλλη πλευρά, για την τηλεόραση, «κάτι μπορεί να μην είναι πάρα πολύ καλό αλλά να πάει καλά».

Η εμπειρία της ηθοποιού στον κινηματογράφο περιορίζεται στην ταινία του Θ. Αθερίδη "Μια μέλισσα τον Αύγουστο". «Ήταν μια τρομερή εμπειρία και τον ευχαριστώ πάρα πολύ». Γενικά για τον κινηματογράφο όμως θεωρεί ότι «είναι μεν ωραία διαδικασία, αλλά απαιτεί χρόνο και χρήμα. Για να μπορείς να αφήσεις κάποια πράγματα στην άκρη και να αφοσιωθείς στα γυρίσματα μιας ταινίας πρέπει να έχεις κάποιον τρόπο να συντηρήσαι..».

Μια παράσταση γεμάτη αγάπη
Παρά το άγχος της, η Αλ. Κοτσοβούλου πιστεύει στην παράστασή της. «Αν αυτό που δοκιμάζουμε τώρα στις πρόβες βγει καλό και αφορά τους θεατές πιστεύω ότι μπορεί να αγκαλιαστεί. Αυτός είναι ο στόχος. Εγώ υπόσχομαι ότι θα είναι κάτι με πολλή αγάπη και τρομερή φροντίδα». Η ζωντανή μουσική μάλιστα είναι σίγουρα από τα θετικά στοιχεία αυτής της παράστασης. «Δεν το συναντάμε συχνά και είναι πάρα πολύ κρίμα, γιατί έχουμε αξιολογότατους μουσικούς. Είναι παιδιά με ήθος, σπουδές, με τρομερή καλλιέργεια και είναι κρίμα να μην είναι στο θέατρο».

Η μουσική παράσταση «M/s Flora» θα κάνει πρεμιέρα τέλη Οκτωβρίου στο θέατρο Άλμα (Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17, τηλ: 210-5220100).

Το in2life θα βρίσκεται εκεί ως χορηγός επικοινωνίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v