Web celebrities: Τα φετινά πρόσωπα του διαδικτύου

Έγιναν και αυτοί αναγνωρίσιμοι μέσω μιας οθόνης: Αυτής του υπολογιστή. Διαβάστηκαν από πολλούς, επικρίθηκαν, επικροτήθηκαν και σίγουρα επηρέασαν. Με λίγα λόγια έγιναν διάσημοι. Με τον δικό τους (ψηφιακό) τρόπο.
Web celebrities: Τα φετινά πρόσωπα του διαδικτύου
Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που έφερε το Διαδίκτυο στη ζωή μας δεν θα μπορούσε να λείπει και η φήμη. Όπως ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και άλλα παραδοσιακά μέσα έκαναν γνωστά ονόματα (και πρόσωπα πολλές φορές) που δουλεύουν σε αυτά, έτσι και το ίντερνετ κατάφερε μέσα στα χρόνια λειτουργίας του να αναδείξει προσωπικότητες που με τον δικό τους τρόπο συνέβαλλαν στην διάδοσή καθώς και στην δημιουργία νέων ιδεών, απόψεων, «εργαλείων» κ.α., μέσω των ιστοσελίδων τους.

Οι surfers του Διαδικτύου τους εντόπισαν, τους «προώθησαν», τους αγάπησαν ή και τους μίσησαν. Σε κάθε περίπτωση, τους έκαναν διάσημους, τόσο που δεν είναι λίγοι από αυτούς, bloggers οι περισσότεροι στην ειδικότητα, που έχουν καταφέρει να έχουν σήμερα κάποια καθόλου αμελητέα ισχύ ακόμα και στα μη ιντερνετικά πράγματα. Το Forbes ξεχώρισε όσους από αυτούς ξεχώρισαν φέτος και δημιούργησε μία λίστα με τα 25 πιο τρανταχτά ονόματα. Από αυτά εμείς επιλέξαμε τα πιο ενδιαφέροντα και σας τα παρουσιάζουμε. Γιατί, αν θέλετε να είστε μέσα στα πράγματα, δεν γίνεται να μην γνωρίζετε τους σημερινούς… celebrities του Διαδικτύου.

Θέση 1:
Perez Hilton (Mario Lavandeira) (29)
Επάγγελμα: Celebrity gossip blogger
Site: http://perezhilton.com/

O κύριος με το ωραίο μαλλί που βλέπετε είναι ο φόβος και ο τρόμος των διασημοτήτων. Το blog του, έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και αρκετοί celebrities τρέμουν την πένα του που στάζει… φαρμάκι. Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του Queen of Mean (κάτι θα ξέρει παραπάνω) και έχει γίνει γνωστός κυρίως λόγω του καυστικού του χιούμορ και της συνήθειάς του να προσθέτει ειρωνικά σχόλια σε φωτογραφίες διασήμων, καλή ώρα του Μάικλ Τζάκσον. Όπως είναι φυσικό τα δικαστήρια είναι το 2ο σπίτι του. Δεν είναι λίγες φορές που η ιστοσελίδα του έχει γίνει στόχος μηνύσεων από δισκογραφικές εταιρείες, celebrities κτλ. για παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ίδιος υπερασπίζεται την δουλειά του λέγοντας ότι οι φωτογραφίες στο site έχουν καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όπως και να έχει την διαφήμισή του την κάνει. Και την κάνει καλά απ’ότι φαίνεται, μιας και το perezhilton.com είναι από τα πιο δημοφιλή blogs στην κατηγορία του με πολλούς επισκέπτες ημερησίως. Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να κάνει εμφανίσεις και στην τηλεόραση με πιο γνωστή αυτή στο What Perez Sez που προβάλλεται από το κανάλι VH1.
 
Στην 2η θέση βρίσκουμε τον Michael Arrington με το blog του www.techcrunch.com.

Θέση 3: Mark Frauenfelder (46)
Επάγγελμα: blogger, εκδότης
Site:  http://www.boingboing.net/

Όταν ο, νεαρός τότε, Mark ίδρυσε το Boing Boing το 1988, κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί σε έναν νέο γίγαντα των μέσων ενημέρωσης. Στην σημερινή του μορφή το Boing Boing είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα blogs, με εκατοντάδες άλλα site να κάνουν αναφορές σε αυτό. Ο Mark είναι επίσης γνωστός ως αρχισυντάκτης του MAKE, ενός περιοδικού για tech freaks με δεκάδες do it yourself συμβουλές. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο Rule The Web με πληροφορίες για το πώς μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε στο Διαδίκτυο, γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ευκολία. Αποφυγή ιών, δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας και άλλα συναφή. Η επέκταση του Boing Boing σε podcasts και videocasts τον τελευταίο καιρό, το έχει κάνει ακόμα πιο δημοφιλές στον χώρο του Διαδικτύου. Και φυσικά ο Mark τρίβει τα χέρια του…

Στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα βρίσκουμε τον γκουρού του Marketing Seth Godin και τον blogger Cory Doctorow με το www.craphound.net.
 
Θέση 6: Matt Drudge(41)
Επάγγελμα: News Web site editor
Site: www.drudgereport.com

Ο Matt Drudge είναι από η μοναδική web celebrity που μπορεί να καυχηθεί ότι κατήγγειλε έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Drudge είναι διευθυντής του Drudge Report, του site που το 1998 αποκάλυψε την σεξουαλική σχέση του τότε Προέδρου Μπίλ Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκυ. Η ιστοσελίδα του συνέχισε να πρωτοστατεί στην δημοσίευση έγκυρων ειδήσεων πριν αυτές βγουν στα εισηδεογραφικά πρακτορεία , με το Drudge Report να θεωρείται από πολλούς ως η νέα γενιά της online δημοσιογραφίας. Οι επικριτές του τον αποκαλούν απερίσκεπτο και κουτσομπόλη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον πτοεί ιδιαίτερα, αν και τον Σεπτέμβριο του 2007, η ραδιοφωνική του εκπομπή Drudge Report διεκόπη. Το 2000 κυκλοφόρησε μαζί με την Julia Phillips το Drudge Manifesto, ένα βιβλίο που στην ουσία παρουσιάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης του συγγραφέα του. Περιλαμβάνει mails των θαυμαστών του, διαλόγους με την …γάτα του, σχόλια από επαφές του με διασημότητες και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα...

Στην 7η θέση βρίσκεται η blogger Gina Trapani με το lifehacker.com.

Θέση 8: Mark Zuckerberg (23)
Επάγγελμα: Ιδρυτής του Facebook
Site : www.facebook.com

O ιδιοφυής πιτσιρικάς ξεκίνησε το πασίγνωστο Social Network εν ονόματι Facebook τον Φεβρουάριο του 2004 στο δωμάτιό του στο Χάρβαρντ, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μόλις 4 χρόνια μετά το site θα αριθμούσε πάνω από 58 εκατομμύρια εγγραφές και θα γινόταν το ιντερνετικό φαινόμενο των καιρών μας. Αποτελεί πλέον το επιχειρηματικό πρότυπο πολλών νέων ανά τον κόσμο, με την ζωή του να μοιάζει με ταινία μιας και ξεκίνησε με ελάχιστα εφόδια. Το ονομά του είναι το πιο πολυσυζητημένο στον χώρο τα τελευταία χρόνια και παρά την "μαύρη σελίδα" της υπόθεσης Beacon, ο ίδιος παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όχι και άδικα.

Θέση 9: Harry Knowles (36)
Επάγγελμα: Online κριτικός Κινηματογράφου
Site: www.aintitcool.com

Όχι δεν είναι ο Hurley από το Lost, είναι ο Harry Knowles, ο πιο "περίεργος" της λίστας και δεν φαίνεται καθόλου... χαμένος. Ύστερα από ένα ατύχημα που τον καθήλωσε για αρκετό καιρό στο κρεββάτι ο "movie maniac" Knowles άρχισε να ψάχνει για κουτσομπολιά και φήμες για ταινίες που επρόκειται να προβληθούν, για να φτάσει εν τέλει στην δημιουργία του δικού του προσωπικού site Aint it Cool News. To site έγινε γρήγορα -και παραμένει ακόμα- ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους για ψυχαγωγική ενημέρωση. Ο ίδιος ο Χάρυ έχει κυκλοφορήσει  αρκετά βιβλία με θέμα τον κινηματογράφο, ενώ έχει κάνει και αρκετές guest εμφανίσεις σε διάφορες ταινίες. Την 10η θέση κατέχει o Robert Scoble με το tech blog του scobleizer.com

Θέση 11: Frank Warren (43)
Επάγγελμα: Online artist
Site: http://postsecret.blogspot.com/

Έχετε κάποιο μυστικό; Γράψτε το σε μία δική σας postcard και στείλτε το στο PostSecret, το δημοφιλές κοινωνικό καλλιτεχνικό project του Frank Warren. Από τότε που δημιουργήθηκε, το 2005, το project έχει συλλέξει και παρουσιάσει στο blog περισσότερα από 250.000 αυθεντικά έργα τέχνης. Και το κοινό έχει βοηθήσει 100% σε αυτό: Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία με τα postcards, με νεώτερο όλων το A Lifetime of Secrets. Όσο για τον Warren, ποτέ δεν έχει κρυφτεί από το κοινό: Έχει εμφανιστεί στις εκπομπές Today, 20/20, στα κανάλια CNN, MSNBC, NRP, στο Fox News και σε άλλα.

Στη θέση 12 βρίσκεται ο tech blogger Om Malik, με το site http://gigaom.com/, στη θέση 13 ο Will Leitch, sports blogger, με το site http://deadspin.com/ και στη θέση 14 ο Jeff Darvis, media critic, με το site http://www.buzzmachine.com/.

Θέση 15: Kevin Rose (30)
Επάγγελμα: Ιδρυτής του Digg, videoblogger
Site: http://www.digg.com

Το 2004 ο γνωστός στον κύκλο του tech freak Kevin Rose ίδρυσε το Digg, ένα social bookmarking site (φανταστείτε έναν ηλεκτρονικό «σελιδοδείκτη») που επιτρέπει στους χρήστες να ψηφίζουν τα αγαπημένα τους κείμενα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο (θα δείτε το σύμβολο Digg it στο τέλος αυτής της σελίδας). Από τότε το site έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανάμεσα στους χρήστες του internet και δη των social networks και ο Rose έχει μετατραπεί σε σύμβολο της νέας γενιάς Διαδικτύου, του Web 2.0. Ο ίδιος είναι παραγωγός και παρουσιαστής του ηλεκτρονικού τεχνολογικού καναλιού Revision3. Η εβδομαδιαία του εκπομπή Diggnation, που συμπαρουσιάζει με τον Alex Albrecht, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο νεανικό tech freak κοινό. Οι πιστοί θαυμαστές του, μάλιστα, μπορεί να θυμούνται τον Rose ως έναν από το αστέρια του Screen Savers, ένα δημοφιλές σόου που παιζόταν στο -ανενεργό πλέον- δορυφορικό κανάλι TechTV.

Στη θέση 16 συναντάμε την προγραμματίστρια και blogger Kathy Sierra, με το site http://headrush.typepad.com και στη θέση 17 το alter ego του Steve Jobs (προέδρου της Apple), δημοσιογράφο των Forbes, συγγραφέα και blogger Dan Lyons με το site http://fakesteve.blogspot.com/.

Θέση 18: Markos Moulitsas Zúniga (36)
Επάγγελμα: Political blogger
Site: http://www.dailykos.com

Δε θα μπορούσε να μη μας κινήσει το ενδιαφέρον ο κατά το ήμισυ Έλληνας Markos (ή Kos για το πλήθος των θαυμαστών του), που για τους συντηρητικούς αμερικανούς πολιτικούς είναι γνωστός ως ένα συνεχές αγκάθι, με το μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το πολιτικό blog του Markos Moulitsas, Daily Kos, είναι ένα από τα πιο περίοπτα sites σχολιασμού στο διαδίκτυο, μία πηγή προοδευτικής πολιτικής και φιλελεύθερων απόψεων. Αποσπάσματα από το blog του αναφέρονται συχνά σε άλλα μέσα και είναι ιδιαίτερα αξιοσέβαστα από τους κομματικούς των Δημοκρατικών. Η επιρροή του Moulitsa, μάλιστα, ξεπερνά τα όρια του ίντερνετ, αφού φημίζεται ότι βοήθησε τον Ned Lamont να κερδίσει τον τωρινό Γερουσιαστή Joseph Lieberman στην εκλογή ανάδειξης του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2006 στο Κονέκτικατ.

Στη θέση 19 βρίσκεται η δημοσιογράφος και blogger Xeni Jardin, με το site http://www.xeni.net.

Θέση 20: Ryan Block (25)
Επάγγελμα: Gadget blogger
Site: http://engadget.com/

Ο Ryan Block έγινε αρχισυντάκτης του μαζικά δημοφιλούς τεχνολογικού blog Engadget το 2007, ενώ είχε δουλέψει ως ρεπόρτερ του site από τα μέσα του 2004. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κορυφή της ιεραρχίας, το Engadget αυξάνει συνεχώς την αναγνωσιμότητά του καθώς και τα νέα άρθρα του, περισσότερο ακόμα και από τους πιο «επίσημους» ανταγωνιστές του, ενώ ο Block έχει γίνει γνωστός ως δημιουργός αυτών. Τον Μάιο του 2007, ο Block ακούστηκε ιδιαίτερα στα media αφού δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο έγραφε πως το iPhone της Apple και το λειτουργικό Leopard θα καθυστερούσαν να κυκλοφορήσουν. Η πληροφορία αποσύρθηκε αργότερα ως εσφαλμένη, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, οι μετοχές της Apple είχαν ήδη πιάσει πάτο, ξεκληρίζοντας από το κεφάλαιο αγοράς της εταιρίας περί τα 4 δις. δολάρια.

Στη θέση 21 συναντάμε τον political blogger Glenn Reynolds, με το site http://www.instapundit.com/, στη θέση 22 τον tech blogger Pete Cashmore, με το site http://mashable.com, στη θέση 23 τον PR Expert και blogger Steve Rubel, με το site http://www.micropersuasion.com/ και στη θέση 24 την μητέρα και blogger Heather “Dooce” Armstrong, με το site http://www.dooce.com/. Τέλος…

Θέση 25: Darren Rowse (35)
Επάγγελμα: Blogging expert
Site: http://www.problogger.net/

Το όνειρο κάθε blogger, ή όσων τουλάχιστον δεν το έχουν πραγματοποιήσει ακόμα, είναι να παρατήσει τη δουλειά του και να «μπλογκάρει» αποκλειστικλά, έχοντας κάποια έσοδα από εκεί. Δεν είναι όμως εύκολο να βρει κανείς τον τρόπο να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα. Τελευταίος (αλλά όχι καταϊδρωμένος) στη λίστα των Forbes είναι ο Darren Rowse, ένας πρώην κληρικός που «το γύρισε» σε full-time blogging. Το site του ProBlogger, είναι αφιερωμένο στο να βοηθά άλλους bloggers να εξειδικευτούν στη «δουλειά», να μοιραστούν μεταξύ τους τις εμπειρίες τους και να προωθήσουν έτσι το μέσο του blogging.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια, Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v