Το άγνωστο πρόσωπο του 50 Cent

Ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που δείχνει επί σκηνής, εμφάνισε ο γνωστός ράπερ 50 Cent σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Τι λέει για τη μουσική, τις επιχειρήσεις του και το παραλίγο μοιραίο... πιστολίδι που του άλλαξε τη ζωή.
του Ben Thompson

Στην πρώτη συνάντηση με τον ράπερ και επιχειρηματία 50 Cent, το πρώτο που διαπιστώνεις είναι ότι είναι πολύ μικρότερος από ότι φαίνεται στη σκηνή. Στις live εμφανίσεις του, η μυϊκή του διάπλαση φαίνεται «φουσκωμένη». Σε μια γνωριμία από κοντά όμως είναι σαφώς πιο περιορισμένος, αν και η παρουσία του παραμένει ηγετική. Επίσης είναι παραδόξως ευγενικός και, συνήθως, εύθυμος.

Σήμερα, στη συνάντησή μας στην πολυτελή σουίτα του στο Lowry Hotel στο Μάντσεστερ, είναι απλά ντυμένος, με τζιν, πάνινα παπούτσια, το κλασικό καπέλο του μπέιζ-μπώλ αλλά και τα -σχετικά διακριτικά- χρυσαφικά του. Το σχέδιο στο Τ-σερτ του είναι χαρτονομίσματα, τα οποία φαίνονται να εκρήγνυνται από το κορμί του, όπως το αίμα από την πληγή.

Λαμβάνοντας υπόψη την προφανή ευκολία με την οποία ο 50 Cent μετέτρεψε τον σχεδόν θανατηφόρο τραυματισμό του, όταν πυροβολήθηκε εννέα φορές από κοντινή απόσταση, σε ένα από τα επιτυχέστερα τεχνάσματα μάρκετινγκ στην ιστορία της pop, το σχέδιο στο μπλουζάκι του φαίνεται παράξενα ταιριαστό στην περίπτωσή του.

Από την κουβέντα καταλαβαίνω ότι του φαίνεται πολύ παράξενο που δίνει συνέντευξη στους Financial Times. Μου αποκαλύπτει ότι πριν απογειωθεί η μουσική του, διάβαζε τη Wall Street Journal. Στον τότε κλάδο απασχόλησης του 50 Cent, την διάθεση ναρκωτικών στους δρόμους του Queens, η οικονομική δημοσιογραφία δεν ήταν προαπαιτούμενο.

«Τα αδέλφια μου πιθανότατα υπέθεταν ότι ενδιαφερόμουν για τη στήλη με τα αθλητικά, αλλά πάντοτε ενθουσιαζόμουν με τις προοπτικές. Με τις σωστές αποφάσεις και φυσικά το απαραίτητο κεφάλαιο για να υλοποιήσω τις ιδέες μου, ήξερα ότι μπορούσα να εμπλακώ σε κάποιες επενδύσεις που θα με οδηγούσαν σε άλλο επίπεδο, οικονομικά».

Υπάρχει μια τάση να αντιμετωπίζονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των μουσικών με μια δόση κυνισμού. Στην περίπτωση του 50 Cent όμως, η κατάσταση φαίνεται να έχει αντιστραφεί. Αντί να στρέψει την πλάτη του στην μορφή τέχνης που αγάπησε για να κυνηγήσει το εύκολο χρήμα μέσω διαφημίσεων, φαίνεται να θεωρεί τη μουσική του ως έναν τρόπο εισόδου στον τομέα που η δημιουργικότητά του μπορεί να εκφραστεί - τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Από τη στιγμή που η καριέρα του απογειώθηκε -ως προστατευόμενος του Eminem και του Dr Dre- ο 50 Cent έδειξε μια εντυπωσιακή αντίληψη στους τρόπους με τους οποίους η δημοτικότητα της μουσικής του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων εμπορικού ενδιαφέροντος.

Πέρυσι, η επιχείρηση που παρασκευάζει το βιταμινούχο νερό που εμπνεύστηκε ο 50 Cent εξαγοράστηκε για πάνω από 4 δισ. δολάρια, με το δικό του μερίδιο να εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια. "Έκανα το deal πολύ νωρίς και πήρα το ασανσέρ στο πρώτο πάτωμα. Έτσι, όταν έφτασε στην κορυφή, έδρεψα τους καρπούς» τονίζει ο ίδιος.

H αυτοβιογραφία του ράπερ, «From Pieces to Weight» είναι γεμάτη με παραλληλισμούς μεταξύ του κόσμου της γειτονιάς και των ναρκωτικών, με τις νόμιμες επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τον γέρο-έμπορο ναρκωτικών που τράβηξε παράμερα τον έφηβο 50 Cent για να του εξηγήσει γιατί το «επιχειρησιακό του μοντέλο» δεν ήταν βιώσιμο.

«Η μια και μόνη διαφορά μεταξύ ενός αφεντικού στη γειτονιά μου και του CEO μιας εταιρίας, είναι ότι ο τύπος που πουλά ναρκωτικά θεωρεί ότι έχει και την επιλογή να σε σκοτώσει. Ο επιχειρηματίας μπορεί να μην έχει τόσο ψυχωτικούς τρόπους για να πετύχει τους στόχους του, αλλά θα κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σε σκοτώσει για να κάνει αυτό που θέλει».

Παρά τη δαρβινιστική του άποψη για τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο 50 Cent είναι χαρούμενος που έχει αφήσει πίσω του τη βία. «Υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσει να ζουν στην παρανομία και να κάνουν αυτό που δεν θα ήθελαν να πάθουν. Υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι έχουν απλώς επιχειρηματικό πνεύμα και σκέφτονται: Αυτό είναι λυπηρό, αλλά πρέπει να γίνει. Εγώ ήμουν σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν η μοναδική μου επιλογή. Η μητέρα μου είχε αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη ζωή για να μπορεί να μου παρέχει τα προς το ζην και, αν και αυτή η απόφαση οδήγησε στο θάνατό της, έκανα το ίδιο λάθος».

Για την προσωπική του τραγωδία, σχολιάζει: «Δεν αισθάνεσαι τον πόνο μέχρι τη στιγμή που μαθαίνεις ότι θα ζήσεις. Μετά, από τη στιγμή που ο γιατρός λέει ότι θα είσαι εντάξει, αισθάνεσαι παντού τον πόνο».

Για τη μουσική του, εξηγεί: "Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ακούνε τη μουσική και ταυτίζονται επειδή έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και άλλοι που τους αρέσει ότι έρχονται κοντά σε έναν κόσμο, στον οποίο δεν χρειάζεται να κατοικήσουν».

Εκτός από την ατελείωτη επέκταση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας (η οποία περιλαμβάνει ρούχα, γυμναστήρια, ρολόγια, βιντεοπαιχνίδια και εκδόσεις), ο 50 Cent φαίνεται να στρέφεται και προς την κινηματογραφική βιομηχανία. Μετά το Get Rich or Die Tryin’, θα τον δούμε στο The Dance με τον Νίκολας Κέιτζ και στο Righteous Kill, με τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο 50 Cent υπογραμμίζει ότι η εμπλοκή του στις κινηματογραφικές ταινίες του επιτρέπει να διευρύνει τη δημιουργικότητά του. Τι ακριβώς εννοεί; «Μου αρέσει πολύ που μπορώ να δείξω ότι είμαι ευάλωτος. Το hip hop είναι τόσο ανταγωνιστικό που δεν σου επιτρέπει να το κάνεις, λόγω της επιθετικής του φύσης».

Στη μουσική αρένα ωστόσο, η μάχη των chart το Σεπτέμβριο του 2007 με τον Kanye West, όταν οι δυο καλλιτέχνες κυκλοφόρησαν τις δουλειές τους σχεδόν ταυτόχρονα, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη ότι η δύναμη του 50 δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 3 χρόνια. Ωστόσο, η δεύτερη θέση, με πωλήσεις 700.000 αντιτύπων σε μια εβδομάδα, είναι ένας συμβιβασμός που πολλοί ανταγωνιστές του θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν…

Από το ραπ στα πλούτη -Η ιστορία του 50 Cent
- 1975. Γεννημένος στις 6 Ιουλίου στο Queens της Νέας Υόρκης, το πραγματικό όνομά του είναι Curtis James Jackson, αλλά η οικογένειά του τον φωνάζει «Μπου Μπου”. Η μητέρα του, η 15χρονη Sabrina Jackson δεν ξέρει τον άλλο του γονιό.
- 1983. Η Sabrina, η οποία βγάζει τα προς το ζην πουλώντας ναρκωτικά, δολοφονείται στο διαμέρισμά της στο Long Island. Ο γιος της, ο οποίος περνά ήδη μεγάλα διαστήματα με τους γονείς της Sabrina, μετακομίζει για πάντα στο Queens.
- 1987. Ο 50 Cent ακολουθεί την καριέρα της μητέρας του, πουλώντας κοκαΐνη στους δρόμους του Queens.
- 1990. Συλλαμβάνεται για κατοχή ναρκωτικών, ενώ είναι ακόμη μαθητής στο γυμνάσιο Andrew Jackson στη Νέα Υόρκη.
- 1994. Νέες συλλήψεις μετά από αποτυχημένη προσπάθεια να πουλήσει κρακ σε μυστικό αστυνομικό αλλά και επιδρομή στο σπίτι του, όπου βρίσκονται τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και χρημάτων. Γλιτώνει από ποινή φυλάκισης 3-9 ετών, εκτίοντας μόλις 6 μήνες.
- 1996. Ο Jam Master Jay, ο θρυλικός DJ του Run DMC βοηθά τον Jackson -πλέον γνωστό ως 50 Cent- στο πρώτο του άλμπουμ, το οποίο όμως δεν κυκλοφορεί ποτέ.
- 2000. Το πρώτο single του 50 Cent, το «How to Rob» μόλις έχει κυκλοφορήσει, όταν πυροβολείται εννέα φορές από κοντινή απόσταση. Μετά από 13 ημέρες στο νοσοκομείο και 5 μήνες ανάρρωσης, επανέρχεται. Η αστυνομία βρίσκει τον φερόμενο ως δράστη νεκρό μετά από μερικές εβδομάδες.
- 2002. Ο γνωστός ράπερ Eminem ανακαλύπτει τον 50 Cent και μεσολαβεί ώστε να υπογράψει συμβόλαιο εκατομμυρίων δολαρίων με την Interscope Records.
- 2003. Κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, το «Get Rich or Die Tryin’” το οποίο κάνει πωλήσεις 12 εκατ. κομματιών ενώ ο 50 Cent σχεδιάζει και λανσάρει επίσης δικά του ρούχα και παπούτσια, καθώς και βιταμινούχο νερό, το Formula 50, το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.
- 2005. Το δεύτερο άλμπουμ του, το «The Massacre» πουλά πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα στις πρώτες τέσσερις ημέρες κυκλοφορίας.
- 2007. Η εταιρία που κατασκευάζει το Formula 50 εξαγοράζεται από την Coca Cola έναντι 4,1 δισ. δολαρίων. To Forbes εκτιμά το μερίδιο του 50 Cent στα 100 εκατ. Δολάρια.

Πηγή: FT.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v