Ελίνα Τζένγκο: «Είμαι από την Αλβανία, αλλά είμαι και Ελληνίδα»

Η πρωταθλήτρια του ακοντισμού δίνει μαθήματα κατά του ρατσισμού, και ξεμπροστιάζει το ελληνικό κράτος για τις απαράδεκτες πρακτικές του.
Ελίνα Τζένγκο: «Είμαι από την Αλβανία, αλλά είμαι και Ελληνίδα»
Για τα εμπόδια που της έβαλε το ελληνικό κράτος λόγω της καταγωγής της μίλησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, Ελίνα Τζένγκο, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Κόρη μεταναστών από την Αλβανία, η Ελίνα, παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και πέρασε όλη της τη ζωή εδώ, επί χρόνια δεν είχε ελληνική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε αγώνες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρωταθλήτριας που έφερε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για φέτος στην Ελλάδα, οι γονείς της στάθηκαν πλάι της σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και των απογοητεύσεών της.

«Ανέχτηκαν πολύ στεναχώρια, πολύ κλάμα και τα χρωστάω όλα σ΄αυτούς» δήλωσε η ίδια. «Είναι πολύ κακό να γνωρίζεις ότι έχεις γεννηθεί σε μία χώρα, έχεις παλέψει και δεν μπορείς να αγωνιστείς σε αυτή τη χώρα. Έπιανα τα όρια και τελευταία στιγμή δεν πήγαινα γιατί δεν είχα την υπηκοότητα. Ψυχολογικά αυτό με κατέστρεφε» πρόσθεσε.

«Είμαι από την Αλβανία, αλλά είμαι και Ελληνίδα» τόνισε η πρωταθλήτρια, ξεκαθαρίζοντας πως λαμβάνει διάφορα «αρνητικά μηνύματα» αλλά δεν έχει βιώσει ρατσισμό. «Στο χωριό που μένουμε με αγαπούν πολύ από παιδί, δεν είχα πρόβλημα».

«Είμαι παιδί μεταναστών, ήρθαν εδώ και δεν είχαν τίποτα, μόνο τα βασικά, ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνω. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα που έχουμε. Τώρα που μεγαλώνουν, θέλω να σταθώ στο πλευρό τους και να τους ελαφρύνω» σημείωσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.

Σε ερώτηση για την τεράστια επιτυχία της στο πρωτάθλημα Ευρώπης, η Τζένγκο απάντησε «νομίζω το περίμενα το μετάλλιο, γιατί μπήκα πολύ προετοιμασμένη σε αυτόν τον αγώνα. Είχα μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αλλά είπα ότι δεν θέλω να τελειώσει έτσι η σεζόν μου, ήθελα να κλείσει με ένα χρυσό μετάλλιο και μπήκα στον αγώνα και τα κατάφερα».

Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο αναγκάστηκε να θυσιάσει πολύ χρόνο, αλλά, όπως είπε, «και τι δεν θα έδινα να ξαναζήσω αυτή τη στιγμή. Εκείνη την ώρα νιώθεις ότι ανταμείβονται οι κόποι σου».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v