Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο

Τι χρώμα μαλλιά είχε ο Μέγας Αλέξανδρος; Έχασε καμία μάχη; Από τι πέθανε; Πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον μεγάλος στρατηλάτη.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο
Αλέξανδρος ο Γ’,  Αλέξανδρος ο Μέγας, Μεγαλέξαντρος για μερικούς, όπως και αν τον πεις, ο Μακεδόνας στρατηλάτης κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν όλο τον  γνωστό κόσμο του 350 π.Χ και να επεκτείνει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης.

Δεν το λες και λίγο.

Δες παρακάτω μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορεί να μην ήξερες για τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου στρατηλάτη.

Οι μύθοι για τη γέννησή του

Ο Πλούταρχος ισχυρίζεται ότι η μητέρα του Αλέξανδρου ονειρεύτηκε ότι κεραυνός χτύπησε τη μήτρα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο κεραυνός προκάλεσε μια φωτιά που έκαιγε για αρκετή ώρα πριν σβήσει. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο πατέρας του Αλέξανδρου ονειρευόταν τον εαυτό του να σημαδεύει την έγκυο κοιλιά της γυναίκας του με μια σφραγίδα. Ο Πλούταρχος ερμηνεύει αυτά τα όνειρα ως αποδείξεις της θεϊκής καταγωγής του Αλέξανδρου, πατέρας του οποίου λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο… Δίας.

Πως έμοιαζε;

Ο Πλούταρχος στήριξε την περιγραφή του Αλέξανδρου σε γλυπτά και επίσημα έγγραφα που χρονολογούνται από την εποχή που έζησε. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο λοιπόν, ο Αλέξανδρος είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ζεστά μάτια και συνήθεια να γέρνει το κεφάλι του προς τα αριστερά. Στο βιβλίο «Ρομάντζο του Αλέξανδρου», αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος είχε ετεροχρωμία, με ένα μπλε μάτι και ένα καφέ μάτι, ενώ ο Βρετανός ιστορικός Πίτερ Γκριν ισχυρίζεται ότι ο Αλέξανδρος ήταν πολύ κοντός ακόμη και για τα μακεδονικά πρότυπα, αλλά είχε γερή και στιβαρή κατασκευή.

Επίσης, ήταν συνήθως ξυρισμένος, τη στιγμή που άλλοι Μακεδόνες άφηναν γένια. Η ιστορικός Τζόαν Φλέτσερ ισχυρίζεται επίσης ότι είχε ξανθά μαλλιά, αν και σύμφωνα με τον Ρωμαίο δάσκαλο Αέλιο, ο Αλέξανδρος ήταν κοκκινοτρίχης.

Ούτε μια μάχη χαμένη

Στις εκστρατείες του, ο Αλέξανδρος δεν έχασε ποτέ μάχη. Σε πολλές από τις πιο σημαντικές και αποφασιστικές νίκες του, ο Αλέξανδρος υπερτερούσε σημαντικά, ενώ ο στρατός του αποτελούνταν από καλά εκπαιδευμένους βετεράνους, και ο ίδιος είχε εξαιρετική αντίληψη της στρατιωτικής στρατηγικής. Ήταν επίσης έτοιμος να πάρει μεγάλα ρίσκα, να ηγηθεί με σθένος και να πάει στη μάχη με τους άνδρες πρώτος, όχι φυσικά χωρίς να κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του.

Στον ποταμό Γρανικό, για παράδειγμα, η ζωή του σώθηκε στο τσακ χάρη στην παρέμβαση του Κλείτου του Μαύρου, ο οποίος κατάφερε να κόψει το χέρι ενός Πέρση προτού καταφέρει θανατηφόρο χτύπημα.

Η γνωριμία με τον Βουκεφάλα

Το διάσημο άλογο καταγόταν από τη Θεσσαλία και προσφέρθηκε στον Φίλιππο για 13 τάλαντα. Ωστόσο, το άλογο αποδείχθηκε αδάμαστο και ο Φίλιππος προσπάθησε να το διώξει. Ο Αλέξανδρος, ωστόσο, κατάφερε να το δαμάσει, και το βάφτισε έτσι λόγω ενός λευκού σημαδιού στο μέτωπο του.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, ο Φίλιππος έλεγε στον Αλέξανδρο να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια, καθώς η εξημέρευση ενός τόσο άγριου αλόγου απέδειξε ότι η Μακεδονία ήταν πολύ μικρή για τις βλέψεις του. Όταν το άλογο πέθανε από βαθιά γεράματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Αλέξανδρου στην Ινδία, ο Αλέξανδρος ίδρυσε μια πόλη στο όνομα του, τη Βουκεφάλα.

Θρόνος βαμμένος με αίμα

Η δολοφονία του Φίλιππου ήταν μόνο ένας από τους θανάτους που ενίσχυσαν την αξίωση του Αλέξανδρου στο θρόνο. Ο Αλέξανδρος έβαψε με αρκετό αίμα τα χέρια του για να εξασφαλίσει την κυριαρχία. Διέταξε να εκτελέσουν τον Αμύντα, τον ξάδερφό του, καθώς πίστευε ότι οι συγγενείς του ήταν πιθανός αντίπαλος. Διέταξε επίσης τη δολοφονία δύο ακόμη πριγκίπων από την περιοχή της Λυγκέστης της Μακεδονίας.  Παρ’ όλα αυτά θέλησε να σώσει την ετεροθαλή αδελφή του Ευρώπη και τη μητέρα της, Κλεοπάτρα -Ευριδίκη, η Ολυμπιάδα όμως τους δηλητηρίασε. Η πράξη της αυτή τον εξόργισε και αποφάσισε να κρατήσει τη μητέρα του μακριά από την πολιτική.

Η καταστροφή της Περσέπολης

Ο Αλέξανδρος κατέλαβε την Περσέπολη το 330 π.Χ., μετά τη μάχη της Περσικής Πύλης. Άφησε τον στρατό του να λεηλατήσει την πόλη για αρκετές ημέρες, προτού εγκατασταθεί στο παλάτι. Πέντε μήνες μετά την άφιξή του, ξέσπασε φωτιά στο παλάτι η οποία γρήγορα ξέφυγε. Οι ιστορικοί σήμερα εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι εάν η πυρκαγιά οφειλόταν σε ατύχημα ή αν ξεκίνησε εσκεμμένα με εντολή του Αλέξανδρου. Οι αρχαίοι βιογράφοι υποστήριξαν ότι, αν έγινε σκόπιμα, αποτέλεσε εκδίκηση για τις περσικές εισβολές στην Ελλάδα στο παρελθόν. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ακόμη και αν διέταξε την καταστροφή της Περσέπολης, ο Αλέξανδρος τελικά μετάνιωσε για την απόφασή του.

Το μυστήριο του θανάτου του

Οι περισσότεροι αρχαίοι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Αλέξανδρος πέθανε από δηλητήριο αγνώστου δράστη. Ο στρατηγός Αντίπατρος ήταν ο κύριος ύποπτος, κυρίως επειδή φοβόταν για τη ζωή του, αφού ο Αλέξανδρος σχεδίαζε να τον αντικαταστήσει ως Αντιβασιλέα της Μακεδονίας. Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν επίσης ότι ο Αλέξανδρος δεν πέθανε από δηλητήριο, αλλά από ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο τυφοειδής πυρετός.

Άλλες ασθένειες που λέγεται ότι τον σκότωσαν είναι η μηνιγγίτιδα ή ακόμα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οι ιστορικοί σημειώνουν επίσης ότι τη στιγμή του θανάτου του, η υγεία του Αλέξανδρου είχε από καιρό επιδεινωθεί λόγω του αλκοολισμού του. Οι μελέτες για τα αίτια του θανάτου του, όπως και για τον τάφο του μεγάλου κατακτητή, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v