Πανεπιστήμιο στη Φλόριντα αφαιρεί το όνομα του Καρλ Μαρξ λόγω της ρωσικής εισβολής

Η απόφαση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα να αφαιρέσει τον τίτλο Καρλ Μαρξ από αίθουσα του, έχει προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις στα social media.
Πανεπιστήμιο στη Φλόριντα αφαιρεί το όνομα του Καρλ Μαρξ λόγω της ρωσικής εισβολής
Μπορεί να ακούγεται σαν σκετσάκι των ΑΜΑΝ, αλλά είναι πραγματικότητα. Το όνομα του Καρλ Μαρξ αφαίρεσε από τις αίθουσές του, Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η απόφαση πάρθηκε λόγω αναφοράς στις αντιδράσεις και την οργή των φοιτητών από την ιστοσελίδα Campus Reform για την αίθουσα μελέτης «Καρλ Μαρξ».

Το Campus Reform ανέφερε ότι διάφοροι ακαδημαϊκοί από τον χώρο της λογοτεχνίας, της πολιτικής, της φιλοσοφίας και της επιστήμης έχουν αίθουσες μελέτης με το όνομά τους, συμπεριλαμβανομένων των Benjamin Franklin, Frederick Douglas, Martin Luther King Jr., Jane Austen, William Shakespeare, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway , Mahatma Gandhi, Zora Neale Hurston, James Baldwin, Abraham H. Maslow, Albert Camus, Michel Foucault και Margaret Mead.

Η επιγραφή που ανέγραφε το όνομά του, αναφερόταν σε αυτόν ως «ο φιλόσοφος, ριζοσπάστης οικονομολόγος και επαναστάτης κριτικός» που αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Ο Μαρξ είναι ευρέως γνωστός για το έργο του «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς το 1848, το οποίο μελετά τις κοινωνικές τάξεις και πραγματεύεται το πώς ο καπιταλισμός θα αντικατασταθεί τελικά από τον σοσιαλισμό.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, αποφασίσαμε ότι να αφαιρέσουμε το όνομα του Καρλ Μαρξ από μία ομαδική αίθουσα μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Στιβ Ορλάντο, στο Newsweek. Πρόσθεσε επίσης, ότι τα ονόματα στις άλλες αίθουσες μελέτης δεν έχουν αφαιρεθεί και δεν έχει αντικατασταθεί προς το παρόν η επιγραφή.

Εύλογα το αμερικανικό Twitter πήρε… φωτιά από αυτή την υπόθεση καθώς πολλοί έμειναν έκπληκτοι από την απόφαση αυτή. Μάλιστα, ορισμένοι αναρωτιούνται τι είδους «ανώτατη μάθηση θα λαμβάνει η χώρα», ενώ αρκετοί συγχέουν την απόφαση αυτή με το γεγονός ότι ο Καρλ Μαρξ είναι… ο συγγραφέας του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Κάποιοι βέβαια το πάνε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας αιχμές για την αμάθεια των Αμερικανών. «Υποστήριξαν ότι η απόφαση να βγάλουν το όνομα του Καρλ Μαρξ από την αίθουσα ήταν απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τι έκανε ο Μαρξ; Ήταν Γερμανός και όχι Ρώσος. Διαβάζουν οι Αμερικανοί;».





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v