Αν φοράς φακούς επαφής, πες ένα ευχαριστώ σε αυτό τον κύριο

Ο εφευρέτης των φακών επαφής, Otto Wichterle, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια στην Τσεχία, και η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle.
Αν φοράς φακούς επαφής, πες ένα ευχαριστώ σε αυτό τον κύριο
Περισσότεροι από 140 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστάμε σήμερα ένα ευχαριστώ στον κύριο Otto Wichterle από την τότε Αυστροουγγαρία νυν Τσεχία, για το γεγονός ότι βλέπουμε χωρίς γυαλιά.

Ο εφευρέτης των φακών επαφής γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια (το 1913 για όσους δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς) στο Προστέγιοφ της σημερινής Τσεχίας. Στο Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας τελείωσε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία το 1936, και συνέχισε να διδάσκει εκεί την δεκαετία του ’50.

Διοπτροφόρος και ο ίδιος, ανέπτυσσε παράλληλα με τη διδασκαλία και ένα διαφανές, απορροφητικό τζελ για εμφυτεύματα στα μάτια. Το 1961, έχοντας εγκαταλείψει τα αμφιθέατρα λόγω των πολιτικών αναταραχών στην χώρα του, αλλά συνεχίζοντας να δουλεύει από το σπίτι, έφτιαξε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής. Τα υλικά του; Ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, μία μπαταρία ποδηλάτου, ένα μοτέρ από φωνογράφο και μερικοί αυτοσχέδιοι γυάλινοι σωλήνες και καλούπια.

Αν σου ακούγεται άνθρωπος που δεν θα τον σταματούσε τίποτα… μέσα είσαι. Κάτοχος αμέτρητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητής για όλη του τη ζωή, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας, όταν η χώρα χωρίστηκε από την Σλοβακία, το 1993.

Και μπορεί οι φακοί επαφής να είναι η δημοφιλέστερη εφεύρεσή του, ωστόσο οι έρευνες και οι υπόλοιπες εφευρέσεις του αποτέλεσαν τη βάση για αρκετές σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες, όπως τα βιοϋλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα για την αποκατάσταση των συνδετικών ιστών στο ανθρώπινο σώμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v