Oι ηγέτες που άλλαξαν τον κόσμο

5 προσωπικότητες με το Π κεφαλαίο, που μέσα από τη ζωή και το έργο τους, έγιναν παράδειγμα προς μίμηση για εκατομμύρια ανθρώπους.
Oι ηγέτες που άλλαξαν τον κόσμο

Δεν ξέρουμε αν έχεις βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθήσεις δελτία ειδήσεων. Αν το έχεις κάνει, συμπάσχουμε μαζί σου, αν όχι να σου πούμε ότι ανάμεσα σε αυτά που χάνεις είναι κι η κατάχρηση της λέξης ηγέτης. Αντίστοιχα αν δεν είσαι εθισμένος στα social media, τότε δεν μπορείς να αντιληφθείς πλήρως την κατάχρηση της λέξης influential. Για αυτό λοιπόν θα σου γράψουμε για 5 σπουδαίες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας που ήταν και Influential και ηγέτες, καθώς και λίγα πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις για αυτούς.

Γκάντι

Μια από τις σπουδαιότερες πολιτικές φυσιογνωμίες που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη γη, ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι. Ο άνθρωπος που έγινε αιώνιο σύμβολο δύναμης, πίστης, αλλά και αντοχής για τους Ινδούς και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα, γεννήθηκε το 1869 για να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Να πρωτοστατήσει και να γίνει ο οδηγός της απελευθέρωσης του Ινδικού λαού, με σκοπό να τον οδηγήσει στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι υπήρξε θύμα βίας στη ζωή του πολλές φορές, ο λόγος του κι η ζωή του είχαν ως πλέον βασικό χαρακτηριστικό στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, τη μη χρήση βίας. Ο λόγος του και η γαλήνια φιγούρα του, έμεινε στη μνήμη και στην ψυχή όλων όσων στάθηκαν στη σωστή γραμμή της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τις ιδέες τους για έναν καλύτερο κόσμο. Δολοφονήθηκε από έναν εθνικιστή Ινδό με το όνομα Γκόντσε σε ηλικία 78 ετών, μα ακόμη και σήμερα λατρεύεται ως θεός από εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε συνώνυμο του αγώνα των μαύρων συνανθρώπων μας, οι οποίοι κατά χιλιάδες συμπορεύτηκαν μαζί του, ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης απέναντί τους. Υπέρμαχος της ειρηνικής κοινωνικής αλλαγής, ακτιβιστής με εξωπραγματική ρητορική δεινότητα, έγινε ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο συνασπίστηκαν όλοι όσοι πνίγονταν καθημερινά από φαινόμενα ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να γράψουμε με λόγια για το έργο του, η συγκλονιστική του ομιλία στις 28 Αυγούστου του 1963 μπροστά σε πάνω από 200.000 λευκούς και μαύρους διαδηλωτές στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, μιλά από μόνη της.

“Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Πιστεύουμε ως αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι». Έχω ένα όνειρο πως μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην αφεντάδων θα μπορούν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης. Έχω ένα όνειρο πως μια ημέρα ακόμη και η πολιτεία του Μισισιπή, μια πολιτεία πνιγμένη στην αδικία και την καταπίεση, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους”.
Όπως κι ο Γκάντι βρήκε τραγικό θάνατο και δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968.

Νέλσον Μαντέλα

Γεννημένος το 1918, ίσως αποτελεί τον άνθρωπο - σύμβολο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 20ου αιώνα. Παρότι καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη εξαιτίας του αγώνα του, με σκοπό την εξάλειψη των διαχωρισμών που επέβαλλε η πολιτική του απαρτχάιντ, ακόμη κι όταν του πρότειναν να απαρνηθεί τις ιδέες του προκειμένου να απαλλαγεί από την ποινή του, εκείνος δεν σταμάτησε να παλεύει για όσα πίστευε βαθιά μέσα του, μέχρι που έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του. Μέσα από τα λόγια του μπορούμε να καταλάβουμε την αξία του διαμετρήματος του.
“Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω”.
Έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών το 2013, μένοντας σε όλο τον κόσμο συνώνυμο της πίστης στο δίκαιο.

Ούλοφ Πάλμε

Το όνομα του Σουηδού Πολιτικού ίσως το έχεις πετύχει σε μια κεντρική Οδό των Αθηνών που περνάει από Ζωγράφου. Πρόκειται ουσιαστικά για τον εμπνευστή του περίφημου σουηδικού μοντέλου. Με γνώμονά του την κοινωνική πολιτική, προσπάθησε να φέρει ένα απόλυτα δίκαιο σύστημα φορολόγησης και να βάλει πλάτη για τους αδύναμους της χώρας του. Στοχαστής με έντονες φιλοσοφικές προεκτάσεις, βρέθηκε κι αυτός -τι περίεργο- δολοφονημένος με δύο σφαίρες στο στομάχι μια νύχτα που επέστρεφε στο σπίτι του με τη γυναίκα του, από τον κινηματογράφο. Δεν είχε προσωπική φρουρά, ούτε αστυνομικούς να τον φυλάσσουν.

Τζον Λένον

Το διάσημο “Σκαθάρι” δεν ήταν πολιτικός, για αυτό τον αγαπάμε και λίγο παραπάνω. Ωστόσο πέρα από το καλό που έκανε στην ανθρωπότητα και στην ψυχούλα μας με τα τραγούδια των Beatles, κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς φανατικούς ακολούθους, καθότι βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το όνομά του φιγουράρει δικαίως πλάι σε κάθε αναζήτηση των λέξεων αγωνιστής και ειρήνη. Οραματιζόταν έναν κόσμο δίχως σύνορα, δίχως βία κι έδωσε σε αυτή την ευχή υπόσταση με το Imagine, ένα από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 δολοφονήθηκε από τον φανατικό θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν, επιβεβαιώνοντας μια τραγική πρόβλεψη που είχε κάνει ο ίδιος για τον θάνατο του, όταν ήταν εν ζωή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v