Η Δευτέρα της... Μεγάλης Φυγής

Τα διασημότερα ελληνικά καρναβάλια, ποικίλες προτάσεις για extreme sports, αλλα και ταξιδάκια στο εξωτερικό ”διεκδικούν” το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις, πρωτότυπες και κλασσικές, για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα την όαση ελεύθερου χρόνου.
Η Δευτέρα της... Μεγάλης Φυγής

επιμέλεια αφιερώματος: Ηρώ Κουνάδη - Δημήτρης Γλύστρας

* Διαβάστε αναλυτικές προτάσεις και προγράμματα για τα διασημότερα ελληνικά καρναβάλια και για περιπετειώδεις αποδράσεις στους υποφακέλους του αφιερώματος.

Ευφάνταστα μασκαρέματα, τολμηρά πειράγματα, χορός μέχρι τελικής πτώσης...

Το Καρναβάλι, κατά γενική ομολογία, αποτελεί την πιο κεφάτη γιορτή του χρόνου. Και αυτό γιατί προσφέρει το maximum της εορταστικής διασκέδασης και χαλάρωσης, με το minimum των προϋποθέσεων για να το γιορτάσουμε. Δεν απαιτεί χρονοβόρες προετοιμασίες, πολυέξοδες αγορές ή αγχωτικές αναζητήσεις του ”τέλειου δώρου” για τον εκάστοτε φίλο, συνάδελφο ή συγγενή που θα το γιορτάσει μαζί μας, όπως, ας πούμε, τα Χριστούγεννα.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τη διονυσιακή λατρεία μέχρι τη χριστιανική παράδοση προετοιμασίας για τη Σαρακοστή (η λέξη καρναβάλι είναι σύνθετη από τις λατινικές carnem levare, που σημαίνουν αποχή από το κρέας ή τέλος της κρεατοφαγίας, όπως ακριβώς και η ελληνική λέξη αποκριά), οι μέρες αυτές αποτελούσαν αφορμή για γλέντι, απόδραση από την καθημερινότητα και αποκάλυψη ενός ”κρυμμένου” εαυτού, πιο αυθόρμητου, ίσως ακόμη και παιδικού.

Καρναβάλι, λοιπόν...

Αλλά και Καθαρά Δευτέρα και τριήμερο και παράδοση και αφορμή για ταξίδια. Σίγουρα έχουμε παραπάνω από έναν λόγους να μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι το προσεχές τριήμερο –αλλά και να προβληματιζόμαστε σχετικά με τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο θα το γιορτάσουμε φέτος.

Για τους λάτρεις της παράδοσης, η λύση είναι μία –αλλά με πολλές πιθανές εναλλακτικές: Παραμονή στα πάτρια εδάφη και συμμετοχή στα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα, που τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν σε όλο και περισσότερες περιοχές.

Καρναβάλια και παρελάσεις αρμάτων, Κούλουμα, παρωδίες γάμων, εντυπωσιακές φωτιές (φανοί, λαγκοτσάρια, τζαμάλες... το όνομα ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή), γαϊτανάκια, σάτιρα και... πόλεμοι (σοκολατοπόλεμος στην Πάτρα, αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, καραμελοπόλεμος στο Καρπενήσι), όλα διεκδικούν μία θέση στο τριήμερό μας, υποσχόμενα διασκέδαση εμποτισμένη με παραδοσιακό άρωμα.

Για όσους, πάλι, πιστεύουν ότι έχουν ζήσει αρκετές παραδοσιακές Απόκριες, οι επιλογές δεν είναι λίγες. Το τριήμερο αποτελεί την πλέον κατάλληλη αφορμή για μίνι αποδράσεις στο εξωτερικό οι οποίες μπορεί να μη θυμίζουν σε τίποτα τον εορτασμό της Αποκριάς, αφού τα καρναβάλια στη Βενετία και στο Ρίο δεν συμπίπτουν χρονικά με το ελληνικό, είναι όμως μια πολύ καλή ευκαιρία για χαλάρωση και διασκέδαση.

Ακόμη, όμως, και αν θελήσετε να μείνετε εντός συνόρων αλλά να εκμεταλλευτείτε το διαθέσιμο χρόνο για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα –κάνοντας, για παράδειγμα, rafting την ώρα που οι υπόλοιποι χορεύουν στους δρόμους πετώντας κομφετί ο ένας στον άλλο– σίγουρα δεν θα βαρεθείτε.

Στη χώρα των αντιθέσεων ζούμε, οι επιλογές είναι άπειρες και σίγουρα κανείς δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσει επειδή βαρεθήκατε να βλέπετε τη Μαρία Αντουανέτα σε 237 διαφορετικές εκδοχές στους δρόμους της Πάτρας.

Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτείτε το ”τριήμερο της μεγάλης φυγής” για να κάνετε πράγματα που θα σας ευχαριστήσουν και θα σας διασκεδάσουν –είτε περιλαμβάνουν σκι στις Άλπεις, Κούλουμα στο χωριό, trekking στα Ζαγοροχώρια ή τη στολή της Μαρίας Αντουανέτας (ναι, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που επιμένουν).

Άλλωστε είναι πολύ λίγες οι μέρες που έχουμε διαθέσιμες αποκλειστικά για τον εαυτό μας, απαλλαγμένες από υποχρεώσεις, για να αφήσουμε ορισμένες παραδόσεις να μας επιβάλουν πώς θα τις περάσουμε.

* Διαβάστε αναλυτικές προτάσεις και προγράμματα για τα διασημότερα ελληνικά καρναβάλια και για περιπετειώδεις αποδράσεις στους υποφακέλους του αφιερώματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v