Μαριλού Παντάκη: Η ρεβυθάδα της γιαγιάς

Μαριλού Παντάκη: Η ρεβυθάδα της γιαγιάς
Μεγάλωσα στην Κυψέλη σε μια σχεδόν τυπική ελληνική οικογένεια. Τότε που η Φωκίωνος Νέγρη γέμιζε τα απογεύματα παιδικές φωνές, παιδιά κρυμμένα σε θάμνους να περιμένουν το “Φτου και Βγαίνω” και γιαγιάδες που συζητούσαν στα παγκάκια τις συνταγές τους και τα κουτσομπολιά της γειτονιάς. Θυμάμαι ένα σπίτι συνέχεια γεμάτο. Από φίλους, κόσμο, άλλα παιδιά, αλλά κυρίως τους προππαπούδες μου και τη γιαγιά μου τη Μαλία. Μαίρη την λένε, αλλά εμείς την φωνάζουμε Μαλία.

Η γιαγιά μου η Μαλία λοιπόν, κάνει ακόμα και σήμερα την νοστιμότερη, τέλεια χυλωμένη ρεβυθάδα. Και όποτε μου την φέρνει στα ίδια αυτά ταπεράκια που χρησιμοποιεί τα τελευταία 30 χρόνια και δοκιμάζω μια κουταλιά, μεταφέρομαι αυτόματα στη Φωκιώνος Νέγρη, κρύβομαι σε έναν θάμνο και περιμένω το “Φτου και Βγαίνω”. Γιατί αυτή η ρεβυθάδα έχει σημαδέψει τη γευστική μου μνήμη για πάντα.

Η Ρεβυθάδα της γιαγιάς μου

Υλικά για 6 άτομα:
1 κιλό ρεβίθια
2 καρότα σε χοντρές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε μεσαία κομμάτια
Ελαιόλαδο
2 φύλλα Δάφνης
Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Το προηγούμενο βράδυ του μαγειρέματος, βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Το πρωί, στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε τα ρεβίθια να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι, για 2 ώρες, Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν έχουν βράσει ήδη μία ώρα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα καρότα.

15 λεπτά πριν το τελείωμα του φαγητού, αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα και περιχύνουμε με 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Χρειάζεται μπόλικο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί για να την απολαύσετε όπως πρέπει. Εγώ την προτιμώ σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v