SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τραπεζικός υπάλληλος στο Βέλγιο

Τραπεζικός υπάλληλος στο Βέλγιο

Η Μαρίνα Κόττη, 27 ετών, μένει στις Βρυξέλλες, όπου εργάζεται ως banking operator. «Βρήκα τη δουλειά κάνοντας αιτήσεις σε διάφορα sites και recruiting agencies στις Βρυξέλλες. Είχα ήδη μετακομίσει εδώ για ένα πρόγραμμα stage, και όταν τελείωσε άρχισα να ψάχνω κανονικά για δουλειά» εξηγεί.

«Είναι πάντα δύσκολο να προσδιορίσεις την αγορά εργασίας και την παρούσα κατάσταση» απαντά όταν τη ρωτάμε πώς είναι η αγορά εργασίας στις Βρυξέλλες αυτήν την περίοδο. «Εξαρτάται από το επάγγελμα του καθενός, τα προσόντα και το τι ακριβώς ψάχνει. Στον οικονομικό τομέα που κινούμαι εγώ, πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, και η κατάσταση διαρκώς καλυτερεύει. Αν κάποιος έχει διάθεση και ψάχνει οργανωμένα, μπορεί να βρει δουλειά. Ίσως όχι την ιδανική στην αρχή, αλλά μια αρχή για να κυνηγήσει κάτι καλύτερο μετέπειτα» εξηγεί.

Φόροι vs. κοινωνικές παροχές

«Η φορολογία στο Βέλγιο είναι αρκετά υψηλή, κοντά στο 40%» λέει η Μαρίνα. «Ανάλογα όμως με την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει και μια καλή επιστροφή φόρου στο τέλος του χρόνου».

«Η ιατρική περίθαλψη δεν είναι δωρεάν. Υπάρχει το σύστημα των Mututelle που πρέπει να γραφτείς, πληρώνεις μια ετήσια εισφορά και έχεις κάποια κάλυψη στις ιατρικές παροχές. Όλα τα επιπλέον, νοσοκομειακή περίθαλψη, επιδόματα ασθενείας κλπ, εξαρτώνται καθαρά από την εργασία και το συμβόλαιο του καθενός. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο εργοδότης καλύπτει έξοδα νοσοκομείου, και παρέχει κάποια επιπλέον bonus, όπως ημερήσια κουπόνια διατροφής και κουπόνια για σπορ ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην εταιρεία μου η ετήσια άδεια ξεκινά από 25-28 μέρες –εξαιρείται ο πρώτος χρόνος, όπου έχεις ένα minimum μόνο αδειών. Για να δικαιούσαι επίδομα ανεργίας πρέπει να έχεις δουλέψει ένα ή δύο χρόνια στο Βέλγιο. Το ποσό που θα λαμβάνεις είναι ένα ποσοστό του μισθού σου, το οποίο μειώνεται κάθε χρόνο».

Το κόστος ζωής: Θα βγαίνω με τον βασικό μισθό;

«Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός» απαντά χαμογελώντας η Μαρίνα. «Το κόστος ζωής δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό της Ελλάδας, αλλά τα ενοίκια είναι αρκετά υψηλά. Γι’ αυτό άλλωστε πολύς κόσμος συγκατοικεί ή συζεί. Μπορώ όμως να πω ότι με τους αρχικούς μισθούς εδώ μπορείς να είσαι οικονομικά εντελώς ανεξάρτητος, να έχεις το «νοικοκυριό» σου και να κάνεις μια καλή και άνετη ζωή. Αν είσαι τυχερός και ο μισθός είναι λίγο παραπάνω, θα καταφέρεις και να αποταμιεύσεις».

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2