Ημέρα 2η: Στα χνάρια της Μητρόπολης

Ημέρα 2η: Στα χνάρια της Μητρόπολης
Αν στο Sultanahmet συγκεντρώνεται η Ιστορία δώδεκα αιώνων και δύο αυτοκρατοριών, στην απέναντι πλευρά του Κεράτιου Κόλπου, στην περιοχή που οι Έλληνες αποκαλούσαν Πέρα, χτυπά η καρδιά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Όλα όσα κάνουν μια πόλη γοητευτική συναντιούνται εδώ: η ανατολή και η δύση, οι πολύβουες πλατείες και τα ήσυχα σοκάκια, οι γειτονιές που δεν κοιμούνται ποτέ και ο αριστοκρατικός αέρας της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Ξεκινήστε νωρίς και πάρτε το Tünel, το πρώτο μετρό του κόσμου, για Beyoglu.

Πρωινό στην Istiklal
Στους Ευρωπαίους των αρχών του προηγούμενου αιώνα, που έφταναν στην Πόλη με το Orient Express φορώντας κρινολίνα, ήταν γνωστή ως Grand Rue de Pera, και αποτελούσε την πιο σικ διεύθυνση της πόλης για απογευματινές βόλτες. Ένας γιγάντιος πεζόδρομος δύο χιλιομέτρων, πλαισιωμένος από υπέροχα αναστηλωμένα art nouveau και μπαρόκ κτίρια και σκιερές στοές, γεμάτος κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας από κόσμο που βολτάρει, ψωνίζει και δίνει ραντεβού για καφέ στα περιζήτητα μπαλκονάκια των καφετεριών του. Στριμωχτείτε ανάμεσα στα πλήθη και προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να βγάλετε άλλη μία φωτογραφία σε κάθε τρίτο βήμα.

Μεσημέρι στην Istanbul Modern
Ένα από τα ωραιότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης που έχετε επισκεφθεί ποτέ, όχι μόνο από άποψη εκθεμάτων –έργα Τούρκων και ξένων καλλιτεχνών από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα, συν πολλές ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις– αλλά και από άποψη τοποθεσίας. Επάνω στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου, στην όμορφη συνοικία Tophane, η Istanbul Modern στεγάζεται σε μερικές παλιές αποβάθρες των ferry boat που διασχίζουν τα νερά του.

Το μεγάλο μπαλκόνι της, που φιλοξενεί τα τραπεζάκια του εστιατορίου, απολαμβάνει εξαίσια, πανοραμική θέα προς το Top Kapi, το Μπλε Τζαμί, την Αγία Σοφία αλλά και το ασιατικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης. Εννοείται πως η στάση για μεσημεριανό εδώ είναι επιβεβλημένη. Η κουζίνα είναι διεθνής, χωρίς να λείπουν και κάποιες ανατολίτικες επιλογές με μοντέρνο touch, και οι τιμές λογικότατες για το φαγητό και το περιβάλλον, στα 15€ το άτομο.

Απόγευμα στο Ortaköy
Συνεχίζοντας την βόλτα κατά μήκος της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου, θα φτάσετε στο Ortaköy, μια από τις ωραιότερες συνοικίες αυτής της περιοχής (η οποία λέγεται Besiktas) αν όχι ολόκληρης της πόλης. Μικρά χαριτωμένα café και τσαγερί, ωραιότατα εστιατόρια, στενά, πολύχρωμα δρομάκια και ένα δημοφιλές παζάρι που ζωντανεύει τα Σαββατοκύριακα είναι τα χαρακτηριστικά της μικρής γειτονιάς στην οποία συναντιούνται τρεις θρησκείες: το Ortaköy οριοθετείται από το τρίγωνο που σχηματίζουν το ομώνυμο τζαμί, μία εκκλησία και μία εβραϊκή συναγωγή.

Αν έχετε όρεξη για λίγο sightseeing ακόμα, πολύ κοντά βρίσκεται το Dolmabache –για να καταλάβετε, επιτέλους, τι είναι το Τουρκομπαρόκ– ενώ αν προτιμάτε clubbing, ελάτε λίγο πιο αργά, και ντυθείτε ανάλογα, γιατί στα mega clubs της Πόλης, τα οποία συγκεντρώνονται εδώ και στην κοντινή γειτονιά του Bebek, η δράση ξεκινά αρκετά μετά τα Μεσάνυχτα. Τα Reina και Sortie είναι δύο από τα δημοφιλέστερα στους hip κύκλους της Πόλης.

Βράδυ στο Taksim
Αν δεν μείνετε για clubbing στο Ortaköy, θα επιστρέψετε στην Istiklal και την πλατεία Taksim, από την οποία ξεκινά να κατηφορίζει ο πεζόδρομος. Τα μπαράκια και τα club γύρω από την πλατεία –όπως και όσα απλώνονται βορειότερα από αυτήν– είναι η “trendy” επιλογή σας, ενώ όσο κατηφορίζετε την Istiklal, στα στενάκια δεξιά κι αριστερά της, το σκηνικό αλλάζει: η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, τα τραπεζάκια απλώνονται έξω και δίπλα τους στήνονται γιγάντιοι, μυρωδάτοι ναργιλέδες.

Πριν πιάσετε τραπεζάκι για ποτό, όμως, θα κατευθυνθείτε στην οδό Kallavi Sokak και θα πιάσετε τραπεζάκι στο Ficcin για εξαίσια μεζεδάκια και παραδοσιακή τούρκικη κουζίνα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (στα 10€ το άτομο) ή στην απέναντι μεριά της Istiklal, στον πανέμορφο κήπο του Cezayir, για μοντέρνα τούρκικη κουζίνα με ευρωπαϊκές επιρροές (υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v