Τα βιβλία των Χριστουγέννων

Τα βιβλία των Χριστουγέννων
Όσο κι αν ψάξουμε, ελάχιστα είναι τα βιβλία με θέμα χριστουγεννιάτικο, που να μην απευθύνονται σε παιδιά. Σκεφτήκαμε, λοιπόν… μήπως αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων; Να ξαναγίνουμε όλοι παιδιά… Να γυρίσουμε πίσω, στα χρόνια της αθωότητας, τότε που ο Άγιος Βασίλης ήταν υπαρκτός στο μυαλό μας και ένα καλό παραμύθι ήταν αρκετό για να συνοδέψει τα χριστουγεννιάτικα μεσημέρια…

Ίσως να ‘ναι έτσι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα καλό βιβλίο, με φόντο την φωτιά να σιγοκαίει, για τους τυχερούς των οποίων το σαλόνι κοσμείται από τζάκι, και το soundtrack των Χριστουγέννων (δείτε το αντίστοιχο άρθρο του αφιερώματός μας) να παίζει χαμηλόφωνα στο βάθος, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος σύντροφος λίγο πριν από μια απολαυστική σιέστα στον χουχουλιάρικο καναπέ.

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ο Κάρολος Ντίκενς, γνωστός για τις αξίες του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων των παιδιών, τις οποίες πρέσβευε μέσα από το συγγραφικό του ταλέντο, έχει μείνει στην ιστορία, εκτός των άλλων, για την δημιουργία του Σκρουτζ, του πιο τσιγκούνη και άπληστου χαρακτήρα της λογοτεχνίας –και αργότερα και της 9ης τέχνης, αυτής των comics.

Στην «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», ο Σκρουτζ ζει την πιο ανατρεπτική παραμονή Χριστουγέννων της ζωής του, που τον μεταμορφώνει από άπληστο σε σπλαχνικό ήρωα. Αγαπημένη ιστορία για μικρούς και μεγάλους, το μυθιστόρημα του Ντίκενς «ξαναζεί» κάθε Δεκέμβρη μέσα από τις αναγνώσεις μας.

Το Πολικό Εξπρές
Γραμμένο το 1985, το «Polar Express» του Chris Van Allsburg συνάρπαζε τα παιδικά ένστικτα πολύ πριν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το 2004, με την φωνή του Tom Hanks και την σκηνοθετική ματιά του Robert Zemeckis.

Ένα μικρό αγόρι περιμένει να ακούσει το έλκηθρο του Άη Βασίλη να του φέρνει το δώρο του το βράδυ της Παραμονής. Αντ’ αυτού, καταφτάνει στην αυλή του ένα τρένο, το «Πολικό Εξπρές», γεμάτο με παιδιά που φορούν τις πιτζάμες τους. Προορισμός: ο Βόρειος Πόλος και φυσικά, τα παιδικά μας όνειρα.

Χριστουγεννιάτικες Αστυνομικές Ιστορίες
Από τα λίγα βιβλία με «άρωμα» χριστουγεννιάτικο, αλλά όχι παιδικό
, οι «Χριστουγεννιάτικες αστυνομικές ιστορίες» αποτελούν ένα ανθολόγιο ιστοριών μεγάλων συγγραφέων του είδους. Οι «μάστορες» του αναγνωστικού σασπένς Arthur Conan Doyle, Agatha Christie, Ellis Peters, Colin Dexter κ.α. έχουν κάτι κοινό: έγραψαν ιστορίες μυστηρίου που εκτυλίσσονται τα Χριστούγεννα. Δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο γιορτινό κλίμα των ημερών, οι συναρπαστικές διηγήσεις θα σας αιφνιδιάσουν με τις ανατροπές τους, την ατμόσφαιρα που δημιουργούν και το μαύρο χιούμορ των συγγραφέων που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να κάνουν τον αναγνώστη να «κρέμεται από τις σελίδες τους».

Ο Καρυοθραύστης
Αρκετές δεκαετίες πριν ο Τσαϊκόφσκι τον μετατρέψει σε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» βγήκε από την φαντασία του Ε.Τ.Α. Hoffman, του Γερμανού συγγραφέα του ρομαντισμού. Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο παιχνίδι της μικρής ηρωίδας, ο καρυοθραύστης, παίρνει ζωή και μεταμορφώνεται στον «πρίγκιπα» που αναλαμβάνει να μονομαχήσει με τον Βασιλιά ποντικό και να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο από κούκλες και παιδική μαγεία. Όσοι έχετε παιδιά, αξίζει να απολαύσετε μαζί τους μια ανάγνωση του κλασικού αυτού παραμυθιού. Έχετε, επίσης, την ευκαιρία να δείτε τον Καρυοθραύστη να ζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής, όπου αυτές τις ημέρες τα αστέρια των Μπολσόι δίνουν μοναδικές παραστάσεις (περισσότερες πληροφορίες εδώ). 

Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα
Γραμμένο για… μαζική ανάγνωση και μεταφορά με οδηγό την φαντασία σε χώρες ατελείωτης περιπέτειας, το βιβλίο του C.S. Lewis δεν είναι καθαρά χριστουγεννιάτικο, αλλά πέρα για πέρα χειμωνιάτικο. «Σε έναν τόπο, όπου είναι πάντα χειμώνας, αλλά ποτέ Χριστούγεννα», οι ήρωες προσπαθούν να απελευθερώσουν την Νάρνια από τις δυνάμεις της Λευκής Μάγισσας. Χιόνι, πάγος, περιπέτεια, μια παρέα νέων και πολλή περιπέτεια, δεν θα μπορούσαν παρά να ταιριάζουν με το mood της περιόδου. Καλή ανάγνωση.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v