Laptops: Τα τρία κορυφαία φορητά της αγοράς

«Σαρώνουμε» την ελληνική αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και σας προτείνουμε τρία laptops από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, με κύρια χαρακτηριστικά τους την απόλυτη φορητότητα και την υπερσύγχρονη τεχνολογία.
Laptops: Τα τρία κορυφαία φορητά της αγοράς
του Πάρη Καπράλου

Ούτε η φετινή εσοδεία των καλύτερων φορητών υπολογιστών ξεπέρασε τον τριπλό στόχο “μικρότερο, ισχυρότερο, ελαφρύτερο”. Έχει όμως ρίξει την τιμή της κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ -λόγω της σύγκρισης με τα netbooks, και έχει βελτιώσει χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα επεξεργαστή, η μνήμη και η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου. Η σημαντικότερη όμως βελτίωση αφορά τον διαθέσιμο χρόνο αυτονομίας των μηχανημάτων.

Όταν μιλάμε για "κορυφαίο μοντέλο φορητού υπολογιστή", είναι σχεδόν απίθανο να αναφερόμαστε σε ένα φθηνό φορητό υπολογιστή. Συνήθως αναφερόμαστε σε έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος δεν έχει τίποτε να ζηλέψει ακόμα κι από μεγαλύτερης κατηγορίας μηχανήματα, ο οποίος παράλληλα προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση στο χρήστη του, μεγάλη αυτονομία και ευελιξία, σε μικρό και ελαφρύ σχήμα. Το κόστος αυτών των “οικογενειών” μοντέλων πέρυσι τέτοια εποχή, κυμαινόταν μεταξύ 2000 και 2800 ευρώ. Φέτος, ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός με τα netbooks έχει οδηγήσει σε μειώσεις τιμών και έτσι τα περισσότερα μοντέλα κινούνται στη περιοχή των 1900 – 2700.

Υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις όταν κάποιος πρόκειται να αγοράσει ένα 12ιντσο μηχάνημα τέτοιου είδους σε μία τόσο ακριβή -σε σύγκριση με άλλους υπολογιστές τιμή: “σε ποιον χρειάζεται ένα τέτοιο μηχάνημα” και “γιατί να μην αγοράσω netbook”; Αν σπεύδετε να ταυτιστείτε με όσους ρωτούν το δεύτερο, η απάντηση είναι απλούστερη και σαφής: ένα netbook είναι ένας φορητός υπολογιστής με λίγες ίντσες, ελαφρύς και με μεγάλη αυτονομία αλλά δεν υποστηρίζει κάθε λογισμικό. Συνήθως δεν μπορείτε να προσθέσετε κατά το δοκούν όσες και όποιες εφαρμογές επιθυμείτε και τα επίπεδα ασφάλειας καθορίζονται μονάχα από τον κατασκευαστή. Τα netbook έχουν χαμηλά χαρακτηριστικά -αργό επεξεργαστή, λίγη μνήμη, μέτρια χωρητικότητα- αλλά λειτουργούν αξιόπιστα γι αυτό που είναι κατασκευασμένα: μία γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο internet με κάθε τρόπο. Αντίθετα, αν επιθυμείτε να έχετε ολόκληρο το γραφείο σας μέσα σε ένα μηχάνημα ενός κιλού και 12 ιντσών, αυτό οφείλει να είναι ένας μικρός φορητός υπολογιστής με κορυφαίες δυνατότητες.

Το πρώτο ερώτημα είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί, διότι το σημείο αναφοράς για την απάντηση του είναι μονάχα οι ανάγκες σας, τις οποίες εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον. Εντούτοις, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να απαντήσουμε ότι ένας κορυφαίος φορητός υπολογιστής σας είναι απαραίτητος αν τον χρησιμοποιείτε για εφαρμογές που είναι κρίσιμες για εσάς, κι αν επιθυμείτε ένα μηχάνημα που ποτέ δεν θα προδώσει τις προσδοκίες σας, ενώ παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας να το έχετε μαζί σας εύκολα, όπου κι αν πηγαίνετε.

Tips & Tricks
Τα απαραίτητά για αυτή τη κατηγορία μηχανημάτων είναι λίγα, απλά και αποτελεσματικά: Θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη / ευρύτερη συνδεσιμότητα, δύο μέχρι τρία χρόνια εγγύηση και εγγύηση χρόνου παραλαβής κατόπιν της επισκευής και, προπάντων, να σας βολεύουν. Αν δεν έχετε εργαστεί ξανά σε μηχάνημα τέτοιου μεγέθους προτείνεται να δοκιμάσετε να γράψετε μερικές φράσεις στο πληκτρολόγιο του, ώστε να δείτε αν τα πλήκτρα και ο δρόμος τους σας είναι εύκολος να τον συνηθίσετε. Ένας φορητός αρχιλογιστής κρίνεται πρωτίστως από τη άνεση που μας προσφέρει. Αν έχετε συνηθίσει μια ζωή να χρησιμοποιείτε PC και σκέπτεστε ότι είναι η ώρα να αλλάξετε τις συνήθειες σας και να δοκιμάσετε ένα MacBook, μπορείτε να αφήσετε αυτή τη απόφαση για κάποια άλλη κατηγορία μηχανήματος. Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές στον τρόπο που κατ’ ουσία λειτουργούν αυτά τα δύο είδη υπολογιστών δεν είναι τόσο μεγάλες, ίσως θα ήταν καλύτερα να δοκιμάσετε με ένα επιτραπέζιο υπολογιστή πρώτα και όχι με ένα μοντέλο το οποίο το θέλετε για πρακτικούς λόγους να σας ακολουθεί παντού.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφορά τη μπαταρία και την υγεία της. Στις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια. Ξοδέψτε λίγο χρόνο να διαβάσετε όσα γράφει ο κατασκευαστής για την υγεία της μπαταρίας, τις συνθήκες και τους όρους υπό τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείτε τη μπαταρία του νέου σας φορητού.

Κάποιοι από τους φετινούς κορυφαίους υπολογιστές έχουν Solid State Disc αντί για τον συμβατικής τεχνολογίας “σκληρό δίσκο”. Η τεχνολογία Solid State Disc είναι παρόμοια με αυτή που αξιοποιείται στις μνήμες USB stick και ουσιαστικά αντικαθιστά τον σκληρό δίσκο ο οποίος είναι μία συσκευή που αποτελείται από πολλά ηλεκτρονικά κυκλώματα και μηχανικά μέρη, με ένα κύκλωμα. Το αποτέλεσμα είναι να δαπανάται λιγότερη ενέργεια και βεβαίως το μηχάνημα να είναι ελαφρύτερο. Εντούτοις, το μειονέκτημα είναι ότι αυτή τη τεχνολογία μπορεί να αποδώσει χωρητικότητες μόνο μέχρι 128 GB και είναι πολύ πιο ακριβή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v