Feng Shui: Συνταγές οικιακής ευτυχίας (;)

Αλήθεια ή υπερβολή του νέο-lifestyle; Ευτελές εγχειρίδιο ευτυχίας ή κινέζικη σοφία αιώνων; Δείτε τις βασικές αρχές του Feng Shui, ανακαλύψτε τα κρυμμένα «τσι» του χώρου και αποφασίστε αν θα… βάλετε ένα συντριβάνι μέσα στο σπίτι σας ή μια φτέρη διαγωνίως απέναντι από το χρυσόψαρο.
Feng Shui: Συνταγές οικιακής ευτυχίας (;)
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ένας βασικός λόγος που νιώθουμε στρεσαρισμένοι, κακοδιάθετοι και ανασφαλείς μπορεί να έχει να κάνει με το σπίτι μας; Εκεί περνάμε τουλάχιστον την μισή μέρα μας, ίσως και παραπάνω αν συνυπολογίσουμε τις ώρες του ύπνου, συνεπώς τουλάχιστον την μισή μας ζωή. Ο χώρος μέσα στον οποίον πραγματικά «ζούμε»: Τρώμε, συζητάμε σοβαρά και μη θέματα, διασκεδάζουμε, συχνά δουλεύουμε, κάνουμε έρωτα, αναρρώνουμε από κάποια ασθένεια, μεγαλώνουμε.

Και ενώ είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε ότι ένα βρώμικο, σκοτεινό σπίτι επιβαρύνει τα καθημερινά μας προβλήματα, ενώ ένα φωτεινό, τακτοποιημένο σπίτι μπορεί να μας ανακουφίσει στο τέλος της μέρας, το δύσκολο είναι να βρούμε πειστικές μεθόδους για να πετύχουμε την απαιτούμενη ισορροπία. Αυτή ακριβώς την φιλοσοφία δημιουργήθηκε για να διδάξει το Feng Shui και, στην προκειμένη περίπτωση, η εφαρμογή του στον προσωπικό μας χώρο.

Προφανώς είναι αδύνατο να αναπτύξουμε ολόκληρη κινέζικη φιλοσοφία τριών χιλιάδων χρόνων σε μερικές γραμμές. Ίσως, μάλιστα, να μην έχει καν νόημα. Το Feng Shui δεν δημιουργήθηκε για να μας μπερδέψει, αλλά για να μας δείξει έναν πιο απλό, φυσικό τρόπο ζωής. Πέρα, λοιπόν, από τις προκαταλήψεις και τα μυστήρια που μπορεί συχνά να συνδέονται με τις σημερινές μεταφράσεις της φιλοσοφίας αυτής, οι αρχές που την διέπουν είναι ευρέως αποδεκτές. Αυτές έχουν να κάνουν με την ενέργεια, την αρμονία και την εύρεση ενός σκοπού στην ζωή μας. Και αν ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο στην φιλοσοφία του Feng Shui, το σπίτι του, ο περιβάλλον χώρος του, αποτελεί άμεση προέκταση της ζωής του, άρα επιδέχεται εξίσου την εφαρμογή των παραπάνω αρχών.

Σύμφωνα με όσους έχουν εμβαθύνει στην φιλοσοφία του Feng Shui, η εφαρμογή των αρχών του στο σπίτι μας δεν είναι μία και συγκεκριμένη, αλλά έχει να κάνει με το κάθε κτίριο ξεχωριστά –όπως και με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το κάθε σπίτι, δηλαδή, όπως και ο κάθε άνθρωπος, έχει μοναδικές αρετές και προσόντα, και σκοπός του Feng Shui είναι να μας βοηθήσει να τις αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτό θετική ενέργεια, όπως ο κάθε ένας από εμάς την αντιλαμβάνεται.

Αν δεχτούμε την άποψη ότι το σπίτι μας αντανακλά τον εαυτό μας, τότε πρέπει να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να είναι λειτουργικό (πρακτικά και ψυχολογικά) για εμάς. Να κρατήσουμε, δηλαδή, όλα αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, χρησιμοποιούμε, αγαπάμε και μας κάνουν χαρούμενους, και να ξεφορτωθούμε όσα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες ιδιότητες. Αν, επιπλέον, δεχτούμε ότι ένα «θετικό» σπίτι μας δημιουργεί «θετική» ενέργεια, όταν δηλαδή έχουμε φρέσκα, μυρωδάτα λουλούδια στο καθιστικό μας και ένα όμορφο αναμνηστικό από τις καλύτερες διακοπές μας στο γραφείο μας, τότε νιώθουμε καλύτερα είτε μέσα ή έξω από αυτό. Και ποιος δεν το επιθυμεί αυτό;

Feng Shui σε κάθε χώρο του σπιτιού μας
Πριν προχωρήσουμε στις επί μέρους αλλαγές που μπορούμε εύκολα και οικονομικά να κάνουμε σε κάθε χώρο του σπιτιού μας (θα τις δείτε στα Σχετικά Άρθρα αυτού του Αφιερώματος), αξίζει να αναφέρουμε κάποιες βασικές συμβουλές που οφείλουμε να γνωρίζουμε αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε θετικότερη αύρα στο σπίτι μας:
- Καθαρίζουμε και ξεκαθαρίζουμε:
Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος συνήθως ενοχλείται, αν όχι εκνευρίζεται, με την βρωμιά και την ακαταστασία στο σπίτι. Καθαρίστε και πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεται, αφήνοντας σε εκτεθειμένες επιφάνειες μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

- «Η κατεύθυνση του αέρα και του νερού»: Η φράση αυτή αποτελεί την ακριβή μετάφραση των λέξεων Feng Shui. Για να κατανοήσει κανείς πραγματικά την αυτήν την κινεζική τέχνη πρέπει να καταλαβαίνει το νόημα πίσω της. Η ροή του αέρα και του νερού στην γη, στα δάση, τα ποτάμια και τα βουνά, πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία προκειμένου να δημιουργείται ένα αρμονικό περιβάλλον.

- Φέρνουμε την φύση στο σπίτι μας: Η φιλοσοφία του Feng Shui είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση. Και αυτό γιατί η φύση είναι από τα λίγα στοιχεία στην ζωή μας που μας γαληνεύει και μας αναζωογονεί. Προσπαθήστε να αναπαράγετε τα ευχάριστα αυτά συναισθήματα γεμίζοντας το σπίτι σας με φυσικό φως του ήλιου, με αληθινά και υγιή φυτά και με νερό, είτε στην μορφή μιας γυάλας με ψαράκια ή ενός μικρού σιντριβανιού. Η αρχή πίσω από αυτό είναι ότι όπως το νερό ρέει ομαλά, έτσι πρέπει να ρέει και η ενέργειά μας.

- Κάντε το Feng Shui τρόπο ζωής γενικότερα: Η τέχνη του Feng Shui ισχυρίζεται πως βοηθά στην εισροή θετικής ενέργειας στην ζωή μας και στην διάλυση της κακής ενέργειας. Δε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό σπίτι αν δεν είμαστε και εμείς οι ίδιοι θετικοί σαν άνθρωποι, αν δεν περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας και δεν κάνουμε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Εάν η επιφυλακτικότητά σας απέναντι σε αυτού του τύπου τις νεωτερίστηκες πρακτικές είναι μικρότερη από την διάθεσή σας για διακοσμητικό -και όχι μόνο- πειραματισμό, ακολουθήστε τις απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές των ειδικών για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ξεχωριστά.

* Ακόμα διαβάστε περισσότερα για το Feng Shui στο γραφείο εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v