Σαντορίνη: Εκρηκτική!

Τα απότομα βράχια, τα πολύχρωμα κυκλαδίτικα κτίσματα, οι βυζαντινές εκκλησίες, το καταγάλανο πέλαγος, τα τέσσερα νησάκια που βρίσκονται απέναντι, η Θηρασιά, το Ασπρονήσι, η Νέα και η Παλαιά Καμένη, και το ηφαίστειο, στο οποίο η Σαντορίνη οφείλει την ιδιαιτερότητά της, συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα του μοναδικού αυτού κυκλαδίτικου νησιού.

Η Σαντορίνη είναι το νησί των αντιθέσεων. Τα απότομα βράχια, τα πολύχρωμα κυκλαδίτικα κτίσματα, οι βυζαντινές εκκλησίες, το καταγάλανο πέλαγος, τα τέσσερα νησάκια που βρίσκονται απέναντι, η Θηρασιά, το Ασπρονήσι, η Νέα και η Παλαιά Καμένη, και το ηφαίστειο, στο οποίο η Σαντορίνη οφείλει την ιδιαιτερότητά της, συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα του μοναδικού αυτού κυκλαδίτικου νησιού.

Στην δυτική πλευρά του νησιού οι απότομοι γκρεμοί με κάτασπρα σπίτια χτισμένα ακόμη και μέσα στα βράχια συνθέτουν ένα τοπίο ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς. Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του νησιού, στα ανατολικά, συναντάμε αμμώδεις παραλίες που βρέχονται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φυρά, είναι ένα πανέμορφο χωριό με στενά σοκάκια που ανηφορίζουν, στοές και εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στον κόλπο όπου βρίσκονται τα δύο νησιά, η Παλαιά και η Νέα Καμένη.

Έξω από τα Φυρά, περίπου 10 χλμ. βρίσκεται η Οία, παραδοσιακός οικισμός, με σπίτια χτισμένα μέσα στα βράχια, νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακά μονοπάτια, εκκλησίες βαμμένες σε παλ αποχρώσεις, θέα στην καλντέρα και στο πέλαγος, αυλές πολύχρωμες και μυρωδάτες και το περίφημο ηλιοβασίλεμα, το οποίο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρακολουθείται από εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ιστορικό ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα ερείπια της Μινωικής πόλης, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, στο Ακρωτήρι. Πρόκειται για μία πόλη θαμμένη κάτω από την ηφαιστειακή σκόνη με σπίτια, εργαστήρια και μαγαζιά. Οι τοιχογραφίες καθώς και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στα κτίσματα, εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Οι παραλίες της Σαντορίνης είναι και αυτές ιδιαίτερες. Εδώ, το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα και οι χρυσαφένιες αμμουδιές απουσιάζουν. Τη θέση τους παίρνουν απέραντες μαύρες αμμουδιές όπως το Καμάρι και η Περίσσα, καθώς και η υπέροχη Κόκκινη παραλία. Οι δύο πρώτες χαρακτηρίζονται ”κοσμοπολίτικες” αφού κατά μήκος της παραλίας συναντάμε μια σειρά από ταβέρνες και μπαράκια, ενώ η Κόκκινη παραλία- τουλάχιστον το Πάσχα- είναι κατάλληλη για όσους αποζητούν τη γαλήνη.

Φαγητό

Στη Σαντορίνη θα βρείτε εστιατόρια που καλύπτουν όλα τα γούστα. Προτείνουμε το 1800 στην Οία, το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, και η κουζίνα του οποίου συνδυάζει παραδοσιακά ντόπια υλικά με τεχνικές και υλικά υψηλής γαστρονομίας, διατηρώντας έντονο μεσογειακό προσανατολισμό. Επίσης, το εστιατόριο Selene, πάνω στην Καλντέρα, με εξαίσια θέα του ηφαιστείου, προσφέρει μοντέρνα fusion κουζίνα με πολλές επιρροές.

Διαμονή

Το ξενοδοχείο Περίβολας στην Οία (τηλ. 22860 71308) προσφέρει σουίτες, junior suites και studios, όλα με ιδιωτική βεράντα και εκπληκτική θέα στην καλντέρα. Όλοι οι χώροι είναι διακοσμημένοι με αντίκες και χειροποίητα αντικείμενα. Οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, room service, πρόσβαση στο internet, πισίνα, βιβλιοθήκη, sauna και jacuzzi.

Οι τιμές για τα studios ξεκινούν από 368 ευρώ, για τις junior suites από 446 ευρώ και για τις σουίτες από 480 ευρώ. Οι superior suites διατίθενται στην τιμή των 520 ευρώ, ενώ η deluxe suite, με χαμάμ και jacuzzi, θα σας στοιχίσει 700 ευρώ. Η Perivolas exclusive suite, που διαθέτει, εκτός από τα παραπάνω, και ιδιωτική πισίνα κοστίζει 1300 ευρώ. Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα στις ανωτέρω τιμές γίνεται έκπτωση 30-35%.

Στην Οία βρίσκεται, επίσης, και το ξενοδοχείο Κατοικίες (τηλ. 22860 71401), τα δωμάτια του οποίου είναι όλα διακοσμημένα με αντίκες και εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, CD player και air condition, ενώ οι σουίτες διαθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδιωτικό jacuzzi και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Στις παροχές περιλαμβάνονται δύο πισίνες, jacuzzi, βιβλιοθήκη με πρόσβαση στο internet, ετσιατόρια και μπαρ. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 265 ευρώ, για τις junior suites από 375 ευρώ και για τις superior suites από 605 ευρώ. Η Katikies Suite στοιχίζει 910 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Honeymoon Petra Villas (τηλ. 22860 22895, 23891)βρίσκεται στο Ημεροβίγλι, στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας, και προσφέρει, εκτός βέβαια από την εκπληκτική θέα, διαμερίσματα, sudios και σουίτες, όλα πλήρως εξοπλισμένα με air condition, ιδιωτικό μπαλκόνι, δορυφορική τηλεόραση και CD player. Το ξενοδοχείο διαθέτει, επίσης, πισίνα, jacuzzi, hamam και ιδιωτικό parking. Οι τιμές για τα διαμερίσματα και τα studios ξεκινούν από 217 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 423 ευρώ.

Για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό από την Καλντέρα, το Vedema Resort (τηλ. 22860 81796) στο Μεγαλοχώρι είναι η ιδανικότερη επιλογή. Διαθέτει 45 βίλλες, κτισμένες γύρω από ένα οινοποιείο του 15ου αιώνα, όλες με μαρμάρινο μπάνιο, παραδοσιακή νησιώτικη διακόσμηση και ιδωτικό μπαλκόνι. Προσφέρει, επίσης, ιδιωτική παραλία, spa, γήπεδο τένις, εστιατόρια και μπαρ και ξεναγήσεις στη Σαντορίνη. Οι τιμές για τα δωμάτια ξεκινούν από 295 ευρώ, για τις κατοικίες από 495 ευρώ και για την Olympian Villa από 780 ευρώ. Η Presidential Villa κοστίζει 2400 ευρώ.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v