5 σειρές που θα σε βάλουν να σκεφτείς

Δεν είναι μόνο τα βιβλία τροφή για σκέψη. Πέντε σειρές που μας προβλημάτισαν –και που βλέπονται ιδανικά με παρέα, για να έχεις κάποιον να τις συζητήσεις μετά.
5 σειρές που θα σε βάλουν να σκεφτείς
The OA

Πιστεύετε στα παραφυσικά φαινόμενα; Υπάρχουν μεταθανάτιες εμπειρίες; Αυτή η μίνι σειρά των οκτώ επεισοδίων, που συζητήθηκε πολύ το 2016, όταν και πρωτο-προβλήθηκε στο Netflix (όπου εξακολουθεί να υπάρχει ολόκληρη) αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Το τέλος ερμηνεύεται… όπως θέλετε, αφήνοντας περιθώρια για ατελείωτες διαφωνίες συζητήσεις. Επιχειρήματα και αναλύσεις και για τις δύο διαφορετικές ερμηνείες-εκδοχές έχουν κατακλύσει το internet.

Black Mirror

Μίνι σειρά τεσσάρων σαιζόν (με 3 έως 5 επεισόδια έκαστη) το κάθε επεισόδιο της οποίας αφηγείται μια μικρή, αυτοτελή ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα όχι-τόσο-μακρινό μέλλον. Πώς θα ήταν, ας πούμε, αν οι αναμνήσεις σας καταγράφονταν σε ένα τσιπάκι, και μπορούσατε να τις ξαναδείτε σαν ταινία, αλλά και να τις δείξετε σε άλλους; Αν σκέφτεστε ήδη πόσα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά σε αυτό το σενάριο, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Manhunt: Unabomber

Πώς φτάνει κάποιος να γίνει serial killer; Πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η γλωσσολογία στην εγκληματολογία; Τι είναι σημαντικότερο, η ανθρώπινη ζωή ή η διάδοση των ιδεών; Πόσο δίκιο είχε ο Νίτσε που είπε πως «αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα»;



Σε τέτοια ενδιαφέροντα ερωτήματα απαντούν τα οκτώ επεισόδια που αφηγούνται την αληθινή ιστορία του Τεντ Καζίνσκι, ο οποίος εκτίει αυτή τη στιγμή που μιλάμε οκτώ φορές ισόβια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο των ΗΠΑ.

13 Reasons Why

«Θα με βάλει να σκεφτώ ένα εφηβικό μελόδραμα;» σε ακούμε να λες... και σε καταλαβαίνουμε. Αν του δώσεις, όμως, μια ευκαιρία, στην αρχή μπορεί να μοιάζει με τυπικό εφηβικό μελόδραμα, από το δεύτερο-τρίτο επεισόδιο και μετά, όμως, το 13 Reasons Why αρχίζει να ξεδιπλώνει σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε όλοι μας να ξέρουμε για την κατάθλιψη, την αυτοκτονία και τα προβλήματα που αγνοούμε ως ασήμαντα επειδή είναι ασήμαντα για εμάς.



Είναι βαρύ, αλλά αξίζει τον κόπο. Αποτελείται από 13 ωριαία επεισόδια, και είναι διαθέσιμο στο Netflix.

You’re the Worst

Ίσως η πιο σωστή απεικόνιση χαρακτήρα με μετατραυματικό στρες που έγινε ποτέ στην τηλεόραση (και τον κινηματογράφο, πιθανότατα) είναι, κατά πολλούς, ο χαρακτήρας του Έντγκαρ στο You’re the Worst. Η σειρά, που περιστρέφεται γύρω από τη σχέση των δύο (αντιπαθέστατων) πρωταγωνιστών και των δύο φίλων τους, μιλά στα πολύ σοβαρά για την κατάθλιψη, και μπορεί να σε βάλει να σκεφτείς πως οι άνθρωποι που βρίσκεις αντιπαθητικούς ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από τη γνώμη σου για εκείνους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v