Όσα δεν ξέρετε για το ελληνικό Survivor

Γιατί όλοι βλέπουν φανατικά και μιλούν συνέχεια για το νέο Survivor στον ΣΚΑΪ; Αν είστε... «πρωτάρηδες», ιδού όσα πρέπει να ξέρετε για την τηλεοπτική μανία της χρονιάς.
Όσα δεν ξέρετε για το ελληνικό Survivor
Κάποιοι είχαν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, όταν ακούστηκε ότι το Survivor επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση, δεδομένου ότι έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε χρόνια από τότε που το reality τηλεπαιχνίδι επιβίωσης προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Mega.

Κι όμως, η «μπογιά» του δεν πέρασε ακόμη. Μάλιστα, ο ΣΚΑΪ έχει κάνει τους ιθύνοντες όλων των άλλων καναλιών να «παγώσουν» μπροστά στα τεράστια νούμερα τηλεθέασης που κάνει κάθε βράδυ, «χτυπώντας» 40άρια και κολλώντας στις οθόνες τους περίπου 1.700.000 Έλληνες σε κάθε τρίωρο προβολής του.

Το γιατί έχει τόση μεγάλη επιτυχία είναι αντικείμενο… μελέτης. Αλλά αν δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται και θέλετε να μάθετε για τι πράγμα μιλούν όλοι γύρω σας – για να μη φανείτε «άσχετοι» ή γιατί αποφασίσατε να του δώσετε κι εσείς μια ευκαιρία – ιδού όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο ελληνικό Survivor.



Διάσημοι και «κοινοί θνητοί»
Η «πρωτοτυπία» του νέου Survivor σε σχέση με τα άλλα που έχουμε δει παλιότερα στην ελληνική τηλεόραση, είναι ότι διαγωνίζονται δύο ομάδες, μία με απλούς ανθρώπους, τους «Μαχητές» και μία «Διασήμων».

Στους διασήμους, συγκαταλέγονται οι: Ευριδίκη Βαλαβάνη (αθλητικογράφος), Bo (ράπερ), Μαριάννα Καλέργη (αθλήτρια), Κώστας Κοκκινάκης (αθλητής υδατοσφαίρισης), Λάουρα Νάργες (παρουσιάστρια), Ειρήνη Παπαδοπούλου (τραγουδίστρια), Σόφη Πασχάλη (γυμνάστρια), Γιάννης Σπαλιάρας (ηθοποιός), Στέλιος Χανταμπάκης (παρουσιαστής), Λάμπρος Χούτος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Γιώργος Χρανιώτης (ηθοποιός).

Το τροπικό σκηνικό και οι δοκιμασίες
Οι δύο ομάδες ζουν σε δύο παραλίες του Άγιου Δομίνικου στην Καραϊβική, και θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 4 μήνες, παίρνοντας μέρος σε διάφορες δοκιμασίες για να κερδίσουν έπαθλα, όπως σύνεργα ψαρέματος ή και μερίδες φαγητών για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.

Κάθε εβδομάδα, η ηττημένη ομάδα προτείνει προς αποχώρηση τρεις παίκτες και το κοινό ψηφίζει ποιος θα αποχωρήσει.

Ο παρουσιαστής
Παρουσιαστής του Survivor είναι ο Σάκης Τανιμανίδης, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την ταξιδιωτική εκπομπή του Alpha «World Party». Ο έτερος παρουσιαστής της ίδιας εκπομπής, Γιώργος Μαυρίδης, δήλωσε πρόσφατα ότι δέχθηκε κι αυτός πρόταση για την παρουσίαση του Survivor αλλά αρνήθηκε γιατί είναι ένα πρόγραμμα «εντελώς αντίθετο από αυτόν».



Οι νέες είσοδοι στο παιχνίδι
Σε μια προσπάθεια να «τονώσουν» ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του παιχνιδιού, αλλά και να αντικαταστήσουν παίκτες που αποχωρούν, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ετοιμάζονται να βάλουν στην «αρένα» νέους παίκτες. Συγκεκριμένα, φήμες θέλουν την τραγουδίστρια Ελευθερία Ελευθερίου, που μας εκπροσώπησε πριν τρία χρόνια στη Eurovision, καθώς και τον ηθοποιό-μοντέλο Γιώργο Μανίκα, να ταξιδεύουν ήδη για τον Άγιο Δομίνικο για να προστεθούν στην ομάδα των διασήμων. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιώργος Μανίκας είναι κολλητός ενός άλλου παίκτη της ομάδας, του Στέλιου Χανταμπάκη. Επιπλέον, προτάσεις τις οποίες (ως τώρα) δεν αποδέχτηκαν, είχαν οι Μάγκυ Χαραλαμπίδου, Ναταλία Δραγούμη, Ελεονόρα Μελέτη και Χρήστος Χολίδης.

Μία επιπλέον κίνηση που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού «Τηλέραμα» σχεδιάζει η παραγωγή, είναι να κρατά τους παίκτες που αποχωρούν σε διπλανό νησί, και να πραγματοποιούνται μονομαχίες μεταξύ των «χαμένων» παικτών. Οι νικητές θα μένουν standby για να επιστρέφουν στο παιχνίδι όταν κριθεί αναγκαίο και να αλλάζουν εκ νέου τις ισορροπίες, διεκδικώντας το τελικό έπαθλο των 100.000€, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες τους είχαν ήδη ξεγραμμένους.

Είναι… πολλά τα λεφτά
Οι παίκτες των δύο ομάδων δεν παίρνουν μέρος στο παιχνίδι… αμισθί. Σύμφωνα με το περιοδικό People, κάθε διάσημος αμείβεται με 2.000€ την εβδομάδα, ενώ κάθε «Μαχητής» με 500€ την εβδομάδα (μεικτά). Σύμφωνα, πάλι, με το περιοδικό You Weekly, ο παρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης, αμείβεται με 5.000€ ανά επεισόδιο. Σημειώστε ότι προβάλλονται τέσσερα τρίωρα επεισόδια εβδομαδιαίως.



Οι κόντρες
Ήδη, τα «μαχαίρια» έχουν βγει από τις πρώτες εβδομάδες του παιχνιδιού. Η μεγαλύτερη έριδα έχει προκύψει στο στρατόπεδο των «Μαχητών», όπου ο παίκτης Πάνος Αργιαννίδης (μάνατζερ ράγκμπι στο επάγγελμα, τον οποίο είχαμε γνωρίσει φέτος και ως παίκτη στο τηλεπαιχνίδι Deal του Alpha) έχει προκαλέσει μεγάλους καυγάδες, κυρίως με τον παίκτη Κώστα Αναγνωστόπουλο (…πρώην μισθοφόρος στο επάγγελμα – εργάστηκε παλαιότερα ως μισθοφόρος κατά της πειρατείας στη Σομαλία) και θεωρείται από τους «δυνατούς» του παιχνιδιού. Ήδη, οι πρώτοι «Μαχητές» που αποχώρησαν από το παιχνίδι περιέγραψαν τις κινήσεις του Πάνου ως «πισώπλατες μαχαιριές» με στρατηγική να βάζει… λόγια στους άλλους για να προτείνονται προς αποχώρηση αυτοί που εκείνος επιθυμεί.

Οι στερήσεις
Εφόσον δεν κερδίζουν σε κάποιο αγώνισμα, οι παίκτες του Survivor είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με ό,τι βρουν – κυρίως καρύδες στις παραλίες τους, ενώ στην αρχή τους δόθηκαν και από δύο πατάτες. Επιπλέον, μαζί τους δεν τους έχει επιτραπεί να πάρουν τίποτα άλλο πέρα από εσώρουχα, μαγιό και δύο σετ αθλητικών ρούχων. Δεν έχουν μαζί τους κινητά ή άλλα μέσα τεχνολογίας, ενώ η παραγωγή είναι επιφορτισμένη, αν χρειαστεί, να τους φέρει σε επαφή με τις οικογένειές τους. Σε αφθονία έχουν μόνο νερό και χαρτί υγείας, ενώ προτού μπουν στο παιχνίδι, εμβολιάστηκαν για ασφάλεια. Επιπλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Τηλεράματος, οι έμπειροι cameramen της ξένης παραγωγής προειδοποιούν τους παίκτες όταν ετοιμάζονται να φάνε κάποιον καρπό που είναι επικίνδυνος.



Τα φαβορί
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχήματα, φαβορί για τη νίκη στο Survivor είναι ο Γιώργος Αγγελόπουλος, πρώην παίκτης των Μαχητών που οι συμπαίκτες του ψήφισαν την πρώτη εβδομάδα να αποχωρήσει από την ομάδα και να προσχωρήσει σε αυτή των διασήμων. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη «συνωμοσία» στο παιχνίδι, αφού οι Μαχητές συνεννοήθηκαν να τον ψηφίσουν γιατί τον θεωρούν δυνατό αντίπαλο. Από τους διασήμους, δυνατό φαβορί θεωρείται και ο Στέλιος Χανταμπάκης.

Μαχητές αλλά και διάσημοι
Δεν έχουν μόνο οι «Διάσημοι» μερίδιο στη δημοσιότητα. Όπως αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, αρκετοί από τους «μαχητές» συνδέονται με τον κόσμο του θεάματος με κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα οι δύο δίδυμες του παιχνιδιού, Ειρήνη και Ελισάβετ, έχουν παίξει στο παρελθόν στη σειρά «Safe Sex» του Mega, καθώς και σε video clip του Κωνσταντίνου Αργυρού. Ο Πάνος, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ήταν παίκτης του Deal. Η Σάρα είναι κόρη του ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, εκτός από εκπαιδευτής θαλάσσιου σκι, υπήρξε και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου.



Φλερτ και έρωτες στο νησί
Δεν λείπουν φυσικά και τα στοιχεία φλερτ από το παιχνίδι, παρ’ ότι η παραγωγή δεν θέλει να στηριχτεί σε αυτά το τηλεοπτικό της προϊόν. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, φημολογείται ότι θα προστεθούν επιπλέον κάμερες στο νησί, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά απομόνωσης των παικτών για ερωτικές περιπτύξεις. Οι φήμες δε, θέλουν ήδη να έχει ανθίσει ένα φλερτ στο στρατόπεδο των Διασήμων.

Οι αντιδράσεις του ανταγωνισμού
Τα ποσοστά τηλεθέασής τους στο prime time να ψαλιδίζονται βλέπουν τα αντίπαλα κανάλια. Η πρώτη αντίδραση έρχεται από το «στρατόπεδο» του ΑΝΤ1, που φέρεται να έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα του show “I’m a celebrity, get me out of here”. Η εκπομπή αυτή αποτελεί παρόμοιο με το Survivor concept, αφήνοντας celebrities στη ζούγκλα, ώστε να περάσουν δύσκολες έως και αηδιαστικές δοκιμασίες. Το πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα τον επόμενο μήνα ή την επόμενη σεζόν. 

Το Survivor σε αριθμούς
Το Survivor σαν τηλεοπτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε πριν είκοσι χρόνια και βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στη σουηδική τηλεόραση το 1997. Έχει προβληθεί σε πάνω από 70 χώρες ανά τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία – μάλιστα έχει ψηφιστεί από αμερικανικά Μέσα στα 40 κορυφαία τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών. Στις ΗΠΑ, δε, το μεγάλο έπαθλο κάθε σεζόν, είναι ένα εκατομμύριο δολάρια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v