Η μέρα της τηλεοπτικής μαρμότας

Κοιτάζουμε τους πίνακες των τηλεθεάσων της εβδομάδας που πέρασε και αντιλαμβανόμαστε ότι "επανάληψη μήτηρ πάσης τηλεθεάσεως", σε ένα top 10 που θα μπορούσε να είχε γραφτεί με το γράμμα έψιλον ή... στα τουρκικά.
Η μέρα της τηλεοπτικής μαρμότας
Επανάληψη μήτηρ πάσης τηλεθεάσεως. Μια ματιά στους πίνακες της τηλεθέασης μαρτυρά ολόκληρη την φιλοσοφία της ελληνικής τηλεόρασης σήμερα. Επανάληψη και τουρκικά. Ευτυχισμένοι μαζί και Sila. Ευτυχισμένοι μαζί και Asi. Η οικογένεια Μαυροτσούκαλου και οι οικογένειες Μαυροτσουκάλογλου. Οι προπέρσινες περιπέτειες της φαμελιάς του Μπέζου και η φτηνή λύση των τουρκικών sitcoms.

Αυτά βλέπει ο κόσμος, λέει η AGB Nielsen. Αυτά θέλει ο κόσμος, λένε οι καναλάρχες. Και η αλήθεια είναι ότι πάντα αυτά ήθελε. Δεν ήρθε μαγικά πριν έξι καλοκαίρια η Ναζλί κι ο Νίκος απ’ την Πόλη να κατακτήσουν για πρώτη φορά την αγάπη του τηλεθεατή για το ξένο σαπουνόδραμα. Οι γιαγιάδες των ‘90s (με τα παιδιά και τα εγγόνια τους μαζί) που ενηλικιώθηκαν τηλεοπτικά με την Παολίνα τη Σφετερίστρια και την μεξικανή Μαρία της Γειτονιάς μπορούν να το επαληθεύσουν: Ακόμη και χιόνια να μάς παρουσιάσουν τα κανάλια, μετά από ένα διάστημα ο μέσος τηλεθεατής θα αρχίσει να βλέπει εξαιρετικές ανατροπές στις εναλλαγές των κουκίδων και οι κυρίες της λαϊκής θα μιλούν πάνω από τον πάγκο με τις μελιτζάνες για το «τι θα γίνει στο επόμενο» - αγνοώντας στο μεταξύ ότι η μελιτζάνα η φλάσκα έφτασε το 1,50 ευρώ το κιλό.

Το ζήτημα είναι, όμως, αν η τηλεόραση φταίει για το επίπεδό της ή αν το επίπεδο της ελληνικής πραγματικότητας σε καιρούς που οι άστεγοι κάνουν ουρά για να βάλουν χέρι σε έναν κάδο σκουπιδιών, ευθύνεται για το επίπεδο της τηλεόρασης. Το αβγό ή η τηλεκότα; Έχει κανείς αμφιβολία ότι έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει;

Από την άλλη, αν μπορεί ένα κανάλι να αποφύγει τις απολύσεις του μισού του προσωπικού χάρη σε ένα τούρκικο σίριαλ ή σε μια κωμωδία με το μεγάλο «Ε» πάνω δεξιά, ποιος μπορεί να τους πει να παρατήσουν την Sila και να εξασφαλίσουν τον πανάκριβο τελευταίο κύκλο του Game of Thrones (με γεια στον ΣΚΑΪ με την ευκαιρία);

Το δυστυχές είναι πως η ελληνική μυθοπλασία πεθαίνει – για την ακρίβεια, ο βίαιος θάνατός της διαπιστώθηκε την στιγμή που το Mega, αυτό που είχε άνω των δέκα νέες ελληνικές σειρές ανά σεζόν, προς το παρόν τη βγάζει με μία και καταϊδρωμένη. Και ο λόγος; Επανερχόμαστε στο δίπτυχο με το οποίο ξεκινήσαμε: Το οικονομικό τοπίο σήμερα, επιβάλλει στα κανάλια την επένδυση σε Επαναλήψεις και Τουρκικά.

Ιδού τα νούμερα της περασμένης εβδομάδας (1-7/10):
Σημ: Το ποδόσφαιρό δεν το αναφέρουμε καν, γιατί η πρωτιά του Champions League είναι πάντα… σιγουράκι.



Και τα τηλεμερίδια των τηλεοπτικών σταθμών:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v