Παιδικά που λιώναμε στα 80s part 1

Από τα Tα Χελωνονιντζάκια στους Thundercats κι από την Candy Candy στη Sailor Moon μια νοσταλγία δρόμος, στα παιδικά προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης.
Παιδικά που λιώναμε στα 80s part 1

Πάρε αναπνευστήρα καλού κακού γιατί διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι βέβαιο ότι θα βουτήξεις στην νοσταλγία των πιο ευτυχισμένων ίσως χρόνων σου. Μιλάμε φυσικά για την παιδική σου ηλικία, όταν δεν σε απασχολούσε ποιος πάροχος ρεύματος δίνει την φθηνότερη κιλοβατώρα, παρά μόνο να έχεις την αποκλειστική πρόσβαση στο τηλεκοντρόλ του σαλονιού ή της κρεβατοκάμαρας. Εκεί έπαιρνες περήφανα θέση και περίμενες να αρχίσουν τα αγαπημένα σου παιδικά προγράμματα.

Στην παρακάτω λίστα βρίσκονται τα πλέον αγαπημένα μίκι μάο του παιδικού εαυτού μας.

Thundercats



Θάντερ, Θάααντερ, Θαααααντερ, Θάααααααντερκατς, Xooooooo! Χρειάζεται να γράψουμε κάτι άλλο; Όχι πες, χρειάζεται; Αν δεν το έχεις κάνει με πλαστικό σπαθί από πανηγύρι, ή έστω χαρτονένιο, ακόμη και φανταστικό μπροστά στον καθρέφτη, τότε δεν είχες παιδική ψυχούλα και λυπόμαστε για σένα. Πρόκειται για σειρά με μανιασμένους fans που προβλήθηκε το 1985 για πρώτη φορά κι εξιστορεί τα ο ταξίδι των ανθρωποειδών με τα αιλουροειδή χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Θαντέρα μέχρι την Τρίτη Γη. Η φωνή του Ακίνδυνου Γκίκα σαν Λάιονο έχει σφραγίσει το κουτάκι των παιδικών μας αναμνήσεων, ενώ ο Μάμρα είναι ο πιο λατρεμένος κακός του καρτουνένιου σύμπαντος.

Χελωνονιντζάκια



Το βασικό τους στόρι είναι τόσο ιντριγκαδόρικα έξυπνο που ο πιτσιρικάς εαυτός σου ορκίστηκε αιώνια πίστη σε αυτές τις 4 μεταλλαγμένες χελώνες, που ζούσαν στον υπόνομο. Οι χελώνες ήταν τόσο Bad-ass που είχαν ονόματα ζωγράφων της αναγέννησης (Ραφαέλο, Ντονατέλο, Λεονάρντο, Μικελάντζελο), τρεφόντουσαν μόνο με πίτσες κι είχαν δάσκαλο νίντζα ένα ανθρωπόμορφο παππού αρουραίο που τον λέγανε Σπλίντερ. Μπλέκονταν ωστόσο συχνά πυκνά σε περίεργες ιστορίες με κακούς που ζητούσαν το καβούκι τους επί πίνακι μα με τη βοήθεια της μεγάλης καψούρας που ακούει στο όνομα Έιπριλ Ο Νιλ συνήθως τα κατάφερναν. Από το 1987 κι έπειτα έγιναν σημείο αναφοράς σε κάθε παιδικό δωμάτιο που σεβόταν τον εαυτό του.

Transformers



Ο πρώτος κύκλος των Transformers κράτησε για περίπου τέσσερα χρόνια από το 1984 μέχρι το 1987, ενώ προβλήθηκαν συνολικά 98 επεισόδια. Κάπως έτσι γίναμε μάρτυρες της ιστορίας των ανθρωπόμορφων ρομπότ που μετασχηματίζονταν από οχήματα, αεροπλάνα μέχρι και νταλίκες σε Autobots ή Decepticons μαχητές και παίζανε διαγαλαξιακό ξύλο. Από τη μία υπήρχε η πατρική φιγούρα του Optimus Prime στο όνομα του οποίου έπιναν νερό τα Autobots κι από την άλλη ο Megatron ένας δαιμόνια έξυπνος και ατακαδόρος κακός που διαφέντευε τα Decepticons.

Candy Candy



Αν είσαι μικρότερος από 35 χρονών, μάλλον έχεις μάθει την Candy Candy από τα χαρακτηριστικά memes που κατακλύζουν κατά καιρούς το ελληνικό ίντερνετ. Σε όλους τους υπόλοιπους η Candy Candy είναι γνωστή για την καλοκαρδοσύνη της και τις περιπέτειες της που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση, με την πλέον χαρακτηριστική εναρκτήρια αφήγηση:  «Πριν από πολλά πολλά χρόνια, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν…».

Καμπαμαρού



Είναι βέβαιο ότι η φράση «Διάβολε, είναι ο Καμπαμαρού» είχε ακουστεί στα περισσότερα σπίτια της ελληνικής επικράτειας που είχαν τηλεόραση τη μακρινή πια δεκαετία του 1980. Τιμημένο άνιμε που προσπέρασε τα λάθη της μεταγλώττισης και φώλιασε στις καρδούλες των παιδιών που αγάπησαν αυτόν τον γκαντέμη πρωταγωνιστή που καταβρόχθιζε μακαρονάδες σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο 12ος Πίθηκος έχει διασκευάσει το υπέροχο εναρκτήριο τραγούδι, που με το πέρας των χρόνων έγινε υπέρ-καλτ.

Sailor Moon



Πολύ πριν τα Comicdoms μπουν στις ζωές μας και απενοχοποιήσουν το coshplay οι φανς της Sailor Moon έψαχναν εναγωνίως τρόπους για να μοιάσουν στο κοριτσάκι που μεταμορφωνόταν σε Sailor Moon. Μαζί της έρχονταν κι όλες οι άλλες πριγκίπισσες ουράνιων σωμάτων, όπως του Δία και της Αφροδίτης, μαζί με μια ομιλούσα γάτα που έκλεβε σε κάθε επεισόδιο την παράσταση. Υπερλατρεμένο άνιμε, που αγαπήθηκε όσο λίγα στην Ελλάδα.

Captain Planet



«Η Γαία (Gaia), το πνεύμα της Γης, ξυπνάει μετά από αιώνες λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Για να το προστατεύσει δημιουργεί 5 μαγικά δαχτυλίδια, τα τέσσερα ένα με τη δύναμη να ελέγχουν από ένα στοιχείο της φύσης και το πέμπτο με τη δύναμη της καρδιάς, και τα μοιράζει σε πέντε παιδιά. Η Γαία στέλνει αυτούς τους πέντε Planeteers, όπου υπάρχει σοβαρή μόλυνση του περιβάλλοντος για να την αποτρέψουν με τη βοήθεια των δυνάμεών τους. Όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ενώνουν τις δυνάμεις από τα 5 δαχτυλίδια τους και τότε εμφανίζεται ο Κάπτεν Πλάνετ (Captain Planet)». Αυτή είναι η ιστορία του Captain Planet και των Planeteers που προσπαθούν να σώσουν τη γη από την περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως καταλαβαίνεις ήταν το πρώτο οικολογικό καρτούν με το οποίο είχαμε κολλήσει σαν πιτσιρίκια.

The Flintstones



H ιαχή «γιάμπανταμπαντου» σημάδεψε την παιδική ηλικία πολλών αγοριών και κοριτσιών που στέκονταν ακούνητα μπροστά από την τηλεόραση όταν έδειχνε τους Flintstones. Ο Φρεντ Φλιντστόουν ήταν παντρεμένος με τη Βίλμα κι είχαν τη μικρή Σταλίτσα, ενώ οι φίλοι τους – ο Μπάρνι κι η Μπέτυ- είχαν υιοθετήσει τον Μπαμ μπαμ. Όλοι οι πρωταγωνιστές ζούσαν στην παλαιολιθική εποχή, υιοθετώντας με απολαυστικό τρόπο σύγχρονες συνήθειες, αφού έβλεπαν τηλεόραση, έπαιζαν μπόουλινγκ κι όταν χρειαζόταν έβαζαν και σκούπα με τη βοήθεια ενός μωρού μαμούθ.

Μικρό μου Πόνυ



Τα μικρά, πολύχρωμα, χαριτωμένα, αθώα και όλο αγάπη πόνυ μπλέκονται συνεχώς σε διάφορες περιπέτειες. Άλλες αστείες, άλλες συγκινητικές κι άλλες βαθιά ρομαντικές διαδραματίζονται στα πέριξ του Ponyville που είναι η φανταστική πατρίδα τους. Εθιστικό παιδικό πρόγραμμα που λατρεύτηκε στα 80s κι έβαλε τα γυαλιά σε ομοφοβικούς στα τέλη της δεκαετίας του 2020 όταν συμπεριέλαβε λεσβιακούς χαρακτήρες στη σύγχρονη εκδοχή του.

Scooby Doo



Ένα αδέσποτο σκυλί και ο μοναχικός Σάγκι γίνονται αχώριστοι φίλοι και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους επίδοξους νεαρούς ντετέκτιβ Φρεντ, Βίλμα και Δάφνη, δημιουργώντας τη φημισμένη Mystery Inc, στα χρώματα της οποίας έχουν ντύσει το θρυλικό βανάκι που τους μεταφέρει σε κάθε γωνιά της γης για να λύσουν μυστήρια. Το πιο απενοχοποιημένο, χαβαλεδιάρικο και φασαριόζικο παιδικό των 80s μας στέλνει χαιρετίσματα, από την κολυμβήθρα των αναμνήσεων μας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v