Ντοκιμαντέρ στο Netflix που δεν θα ξεκολλάς

Η πλατφόρμα της καρδιάς μας έχει διαθέσιμα μπόλικα κολληματικά ντοκιμαντέρ κι εμείς ξεδιαλέγουμε για πάρτη σου τα καλύτερα.
Ντοκιμαντέρ στο Netflix που δεν θα ξεκολλάς
Καλά τα μπάνια, καλά και τα κοκτειλάκια στην παραλία, ακόμη καλύτερες οι βουτιές κι η ηλιοθεραπεία, όμως οι διακοπές θέλουν ξεκούραση κι άραγμα. Όπου άραγμα και ξεκούραση βάλε λιώσιμο στο αγαπημένο Netflixάκι, βλέποντας εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να χάσεις τη μιλιά σου.

Seaspiracy (2021)



Πάει περίπου ένας χρόνος από όταν το ντοκιμαντέρ του Ali Tabrizi μπήκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες στην πρώτη δεκάδα θέασης της διάσημης streaming πλατφόρμας παγκοσμίως και όχι αδίκως. Από τη φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία και την αλιεία καρχαριών στην Κίνα, έως τις βιομηχανικές «μαφιόζικες» μηχανότρατες της Αφρικής και τις υδατοκαλλιέργειες σολομών στην Σκωτία, ο Tabrizi και η ομάδα πίσω Cowspiracy, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπεραλιεία είναι το ίδιο θανατηφόρα για το περιβάλλον όσο και η κλιματική αλλαγή. Αν είσαι λάτρης της ψαροταβέρνας καλό είναι θα έχεις πας μια επίσκεψη πριν δεις το Seaspiracy γιατί μετά θα κάνεις πολύ καιρό να φας ψάρι.

Τhe Death and life of Marsha P Johnson του David France (2017)



Όταν ολοκληρώσεις τη θέαση του The Death and Life of Marsha P Johnson θα νιώσεις έναν κόμπο στον λαιμό, ενώ το στομάχι σου θα έχει διπλωθεί στα δύο. Λίγα ντοκιμαντέρ μπορούν να το καταφέρουν αυτό.

Ανάμεσα σε προσωπικές μαρτυρίες φίλων και drag queens o σκηνοθέτης David France σηκώνει το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει τον θάνατο της Marsha. Εδώ ωστόσο δεν έχουμε να κάνουμε με ένα true crime ντοκιμαντέρ που αναλώνεται σε who done it? συνομωσίες. Εδώ γινόμαστε μάρτυρες ενός σπαρακτικού παραλληλισμού για την αδικία και τον στυγνό κοινωνικό ρατσισμό που νιώθουν μέχρι σήμερα άτομα της μαύρης τρανς κοινότητας.

Δίχως να μασάει τα λόγια του το Τhe Death and life of Marsha P Johnson στρέφει τον προσωπικό μας καθρέφτη στα δεινά που υφίστανται η μαύρη κι η τρανς κοινότητα, χωρίς λειάνσεις και μεσοβέζικες παρουσιάσεις. Ανατριχιαστικό.

Strong Island του Yance Ford (2017)



Το «Strong Island» είναι η ιστορία του William Ford Jr., ενός μαύρου κατοίκου του Long Island που δολοφονήθηκε το 1992 από τον Mark Riley, έναν λευκό μηχανικό. Ο τότε 19χρονος μηχανικός δεν καταδικάστηκε ποτέ για το έγκλημά του, ενώ ο Ford που περιγράφηκε ως εχθρικός και βίαιος από την αστυνομία. Η ιστορία του William Ford μοιάζει δυστυχώς γνώριμη κι έχει επαναληφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Βλέπεις ο Ford με βάση τις μαρτυρίες όσων συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ, δεν ήταν αυτό που περιέγραψαν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωση κι οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της αστυνομίας.

Ο σκηνοθέτης ρίχνει φως στον βαθύ κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό που θεριεύει ακόμη σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, ενώ ξεσκεπάζει και τις ευθύνες της αστυνομίας σε ανάλογες περιπτώσεις. Σκληρό, αποστομωτικό και τρομακτικό το Strong Island θα γυρνά στο κεφάλι σου πολλές μέρες μετά την θέασή του.

Don’t fuck with cats (2020)



To Don’ t fuck with cats είναι από εκείνα τα ντοκιμαντέρ που τα συζητάς για πολύ, πολύ, πολύ καιρό μετά την παρακολούθησή τους. Μια ομάδα φιλόζωων στο Facebook αντιλαμβάνεται την ύπαρξη ενός βίντεο όπου βασανίζεται ένα γατάκι κι εξαπολύει κυνηγητό για να βρει τον δράστη. Όσα ακολουθούν μετά ξεπερνούν την φαντασία και του πλέον βαρεμένου σεναριογράφου. Δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε ένα σπόιλερ που θα σου στερήσει το σοκ θέασης του Don’t fuck with cats. Απλά δες το.

Μinimalism (2016)



Οι μινιμαλιστές Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus προσπαθούν να μυήσουν το κοινό στο πως να ζήσει μια πιο ουσιαστική ζωή με λιγότερα. Βλέποντας το ντοκιμαντέρ αντιλαμβάνεσαι πως άθελα σου έχεις γίνει μια καταναλωτική μηχανή που δουλεύει περισσότερο από ποτέ για να αγοράζει άχρηστα πράγματα που δεν έχει ανάγκη. Ακόμη κι αν ανήκεις στην κατηγορία των υποψιασμένων απέναντι στον υπερκαταναλωτισμό το Minimalism θα σου σφίξει κι άλλο τα λουριά, αποκαλύπτοντάς σου μια δυσκολοχώνευτη αλήθεια για όσα πραγματικά έχουν ανάγκη στον πλανήτη γη.

Blackfish (2013)



Το Blackfish είναι η ιστορία μιας φάλαινας και συγκεκριμένα της Όρκας Tilikum, ο οποία σκότωσε τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και η εκπαιδεύτριά της Ντον Μπράνσο, τον Φεβρουάριο του 2010. To Blackfish ανήκει στην κατηγορία των πλέον σοκαριστικών ντοκιμαντέρ γιατί αποκαλύπτει δίχως φίλτρα τη σκοτεινή πραγματικότητα της αιχμαλωσίας των ζώων κι όσα μπορεί να συνεπιφέρει στους δυνάστες των άτυχων θηλαστικών. Κόβει την ανάσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v