Θύελλα αντιδράσεων για τα σχόλια Συσσοβίτη

«Η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί και εν αγνοία της ή συνειδητά» δήλωσε ο Αλέκος Συσσοβίτης με αφορμή το metoo με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων.
Θύελλα αντιδράσεων για τα σχόλια Συσσοβίτη

Ο Αλέκος Συσσοβίτης εμφανίστηκε στην εκπόμπή της Μάριον Μιχελιδάκη στο Open και μίλησε μεταξύ άλλων και για το #metoo ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων με τις τουλάχιστον άστοχες δηλώσεις του.

«Η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί και εν αγνοία της ή συνειδητά αλλά είναι πολύ λεπτό το θέμα και υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ηθοποιός.

Η τοποθέτηση του κ. Συσσοβίτη εξόργισε την Ελεονώρα Μελέτη, η οποία με τη σειρά της τοποθετήθηκε επί του θέματος στην εκπομπή της.

«Είναι αυτά που ακούγονται στα δικαστήρια και σε τρελαίνουνε. «Ήταν προκλητικά ντυμένη». Είναι αυτή η κουλτούρα που έχει ονομαστεί «κουλτούρα του βιαστή», έτσι λέγεται. Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να κρίνονται και να σχολιάζονται γι’ αυτά τα ζητήματα. Τι προκαλεί; Δεν κατάλαβα. Προκαλεί τα ένστικτα των άλλων; Η κουλτούρα του ότι η γυναίκα προκαλεί… Και ο άλλος τι είναι; Ζώο και δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του και τα ένστικτά του; Τι πάει να πει προκαλεί; Δεν μπορεί ο άλλος να ελέγξει τις ορμές του; Και αν προκαλεί, ο άλλος δεν έχει μέτρο, δεν έχει ηθική, δεν έχει αυτοέλεγχο»; Δήλωσε χαρακτηριστικά

Το θέμα συζητήθηκε και στην εκπομπή το Πρωινό του Ant1, όπου ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε ότι «Ακόμα και να προκαλεί μία γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνδρας πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση. Εγώ διαφωνώ, αλλά πες ότι προκαλεί και ενσυνείδητα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ένας άνδρας πρέπει να πέσει στην πρόκληση και να τη βιάσει; Νομίζω ότι είναι λάθος. Άλλο πήγαινε να πει και άλλο είπε».Από την άλλη η Φαίη Σκορδά μίλησε σε πολύ πιο έντονο ύφος: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σε άνδρες, από άνδρα σε άνδρα ή από γυναίκα προς άνδρα. Ζούμε σε μία κοινωνία που τα θύματα είναι γυναίκες. Ίσως οι ερωτήσεις να μην ήταν… Ίσως το απόσπασμα που είδαμε τώρα. Δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει. Ξεκίνησε μία κουβέντα που έλεγε ότι πρέπει να αναλογιστούμε αν εμείς κάνουμε λάθη. Στο “εμείς” εγώ κατάλαβα την κοινωνία, οι παρατηρητές, οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία. Πραγματικά δε μου έγινε κατανοητό τι ήθελε να πει ο Αλέκος Συσσοβίτης που κατά τα άλλα μέχρι στιγμής δεν έκανε ποτέ προκλητικές δηλώσεις. Το συνέχισε με μεγάλο πάθος. Ότι οι γυναίκες είναι πολλές φορές προκλητικές ασυνείδητα; Δηλαδή ότι έχουμε μία γυναικεία φύση και ότι η θηλυκότητα πολλές φορές προκαλεί, που πρέπει να την καταπιέζουμε. Να δούμε τι γίνεται τότε σε κάποιες χώρες που κάποιες παρουσιάστριες βγαίνουν με μπούρκα…»

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v