Απολαυστικά καρτούν για ενήλικες

Νομίζεις ότι τα animation είναι μόνο για παιδιά; Έχουμε πέντε καταπληκτικές σειρές που θα κάνουν να γελάσεις, να κλάψεις… και να αλλάξεις γνώμη.
Απολαυστικά καρτούν για ενήλικες
Πολύς καιρός, και πολλή δημιουργικότητα, κύλησε στο αυλάκι από τότε που κάθε καρτούν ήταν ένα «Μίκυ-Μάου» φτιαγμένο αποκλειστικά για παιδιά. Τα animation σήμερα είναι όσο σοβαρά, σκοτεινά, ιερόσυλα, ή/και γεμάτα μαύρο χιούμορ χρειάζεται για να τα απολαμβάνει ο ενήλικος εαυτός μας –ενίοτε και για να απομακρύνουμε τα παιδιά από την οθόνη.

Bojack Horseman



Κάποιοι θα σου πουν πως αυτή είναι η καλύτερη σειρά που έγινε ποτέ –όχι η καλύτερη σειρά animation, η καλύτερη σειρά γενικώς. Δηλώνουμε ανερυθρίαστα μεταξύ αυτών. Έξι σαιζόν ατόφιας υπαρξιακής διαλεκτικής, που δεν αφήνει όρθιο τίποτα, από την κατάθλιψη και τις παθογένειες της σύγχρονης πολιτικής, μέχρι τις δυσλειτουργίες των ανθρώπινων σχέσεων και την αναζήτηση προορισμού που δεν θα βρεις ποτέ. Προφανώς, με άφθονο χιούμορ για να το κάνει όλο αυτό λιγότερο δυσβάστακτο, με χαρακτήρες βγαλμένους από τη ζωή σου, και με σεναριακές πρωτοτυπίες που φλερτάρουν με τη λογοτεχνία και το θέατρο. Δεν μας πιστεύεις; Υπάρχει στη σειρά επεισόδιο που είναι ολόκληρο ένας μονόλογος, και ένα άλλο εξολοκλήρου βουβό. Και τα δύο ενδέχεται να σε κάνουν να κλάψεις.

Disenchantment



Αλλάζουμε κλίμα, για να μη μας πέσεις σε κατάθλιψη, και πάμε στην Ονειροχώρα, η πριγκίπισσα της οποίας ετοιμάζεται να παντρευτεί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει. Α όχι, δεν είναι το μόνο, υπάρχει κι άλλο ένα: Ότι είναι αλκοολική. Αν δεν το υποψιάστηκες από τα παραπάνω, εδώ μιλάμε για το ανάποδο των παραμυθιών, με γενναίες δόσεις ανορθόδοξου χιούμορ, απολαυστικούς χαρακτήρες και τραγελαφικές πλεκτάνες, από τον δημιουργό των Simpsons. Εγγυημένο αποτέλεσμα δηλαδή.

Big Mouth



Επιτέλους, κάποιος έπρεπε να το πει: Η εφηβεία είναι η πιο σκοτεινή περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, έτη φωτός μακριά από τις χολιγουντιανές φαντασιώσεις περί πρώτων ερώτων και βουτιών σε ποτάμια. Το Big Mouth μιλά για την εφηβεία σου, δηλαδή για την εφηβεία όλων μας, ακριβώς όπως ήταν: Έξαλλη, πνιγμένη στις ορμόνες, και κάπως σιχαμερή. Θα γελάσεις, εγγυημένα, γιατί θα θυμηθείς τα νιάτα σου –τα οποία όμως, επιτέλους, δεν θα εύχεσαι να ξαναγυρνούσαν.

Rick and Morty



«Ένας υπερ-επιστήμονας και ο όχι ιδιαίτερα ευφυής ανιψιός του μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες» διαβάζεις στο IMdB και κάπως έτσι ξεκινάς ανυποψίαστος το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο ενός animation που έγινε θρύλος –θα τολμήσουμε να πούμε και που επανακαθόρισε το είδος του ενήλικου animation για όσους νόμιζαν ότι η φάση τελείωσε στους Simpsons. Σπαρταριστοί διάλογοι, χαρακτήρες που καταλήγεις να αγαπάς, και μερικά αριστουργηματικά επεισόδια διάσπαρτα σε έξι ούτως ή άλλως απολαυστικές σαιζόν.

Undone



Δεν είναι όλα τα animation για ενήλικες αστεία. Από τον δημιουργό του Bojack Horseman, Raphael Bob-Waksberg, αυτό το πανέμορφο animation, εξολοκλήρου φτιαγμένο με την τεχνική Rotoscoping, εξετάζει τη νεοαποκτηθείσα σχέση της πρωταγωνίστριάς του με τον χρόνο, αφότου αυτή επιβιώνει από ένα παραλίγο θανατηφόρο τροχαίο. Εννέα επεισόδια που βλέπονται απνευστί, με σενάριο και πλοκή που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μη animation σειρές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v